Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Miercuri, 24 mai 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Sănătate » 27 februarie 2014, ora: 18:48
facebook twitter Feed rss
 
După o suspiciune de infectare cu virus B,

Spitalul Judeţean de Urgenţă cere rearondarea la un alt centru de transfuzii

Se aşteaptă rezultatele probelor de sânge recoltate în februarie

Managerul SJU reclamă că Centrul de Transfuzie Sanguină Olt a livrat în decembrie sânge cu probleme, ieri solicitând MS un control şi totodată rearondarea unităţii la un alt centru.

de Alina Mitran
redactia@monitoruldeolt.ro

O suspiciune de infectare cu virus B a unui pacient al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, care în decembrie a avut nevoie de transfuzie, a determinat ieri conducerea unităţii spitaliceşti să solicite Ministerului Sănătăţii un control la Centrul de Transfuzie Sanguină, dar şi arondarea, până se lămuresc lucrurile, la centrul din Craiova.


Centrul de Transfuzie Sanguină Olt a informat, în urmă cu două zile, comisia de hemovigilenţă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina că în 19 februarie la centru s-a prezentat un donator fidelizat, cu grup AB Rh pozitiv, cu cinci donări în antecedente şi monitorizat biologic, însă la ultima donare s-a identificat un titru crescut al antigenului HBs, ridicând suspiciunea unei infecţii cu virus HBs. Episodul anterior de donare s-a produs la începutul lunii decembrie, iar din sângele donatorului s-au livrat două produse către Spitalul Judeţean de Urgenţă.

 

La acest moment se aşteaptă confirmarea sau infirmarea suspiciunii de la Institutul Naţional de Imunologie, în cazul în care se confirmă prezenţa virusului hepatic B impunându-se convocarea urgentă a comisiei de hemovigilenţă pentru a se stabili conduita medicală pentru pacienţii care au primit transfuzii cu produsele în cauză.


„Cred că Centrul de Transfuzii avea obligaţia, şi legal, şi moral, să livreze un sânge bun. (...) Vom anunţa Direcţia de Sănătate Publică şi Ministerul Sănătăţii. Cerem un control la CTS şi rearondarea spitalului la centrul din Craiova. Noi am informat şi pacientul care a beneficiat de transfuzie, acum se află în spital. Doamne-Ajută să fie o alarmă falsă!”, a declarat managerul Andrei Iordache.


Şefa centrului, medicul Ramona Lesnic, se apără spunând că s-a urmat punct cu punct procedura.

 

„Pacientul vine, este chestionat în faţa medicului înainte de donare, semnează un formular, este investigat. Ăsta este riscul, de aceea transfuzia este o procedură la care se apelează în ultimă instanţă, nu este un moft. Este vorba de perioada de incubaţie a oricărei boli. Noi ne chestionăm donatorii, ei sunt obligaţi să ne răspundă la întrebări, sunt întrebări legate inclusiv de ce intervenţii chirurgicale au suferit, de ce stil de viaţă duc, însă nu avem siguranţa că nu ne mint”, a declarat Lesnic.

 

În cazul unei transfuzii riscul este semnificativ şi pentru contractarea altor boli, cum ar fi sifilisul sau HIV/SIDA, în perioada de incubaţie a bolii analizele care se efectuează în cazul oricărui donator putând fi bune. Acest risc ar putea fi, în schimb, diminuat doar prin reconsiderarea protocolului de donare, în sensul de a se impune prezentarea la donare cu buletine de analiză anterioare, a mai susţinut şefa CTS.

 
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
14. E lesnic de inteles ca totul este o facatura.Vinovatii fara vina vor savse faca. ....lumina!  28 februarie 2014, 15:05
????!!!!!????
13. ASS  28 februarie 2014, 14:03
ptr 12 ,asa e ,esti un as in medicina ca si profesionalistul de iordache
12. medic  28 februarie 2014, 13:27
Asa se intampla cand ajung pe criterii politice la sefia unor institutii importante toti neavenitii!Nu poti s-o pui sefa la Centrul de Transfuzii Olt,pe madam Lesnic care inafara de faptul ca nu are nicio calificare ptr.acest post,trebuie sa fie medic specialist laborator,habar nu are de medicina in general!!!
11. pt 2 si 3  28 februarie 2014, 13:10
2+3+DOCTORUL PLANGACIOS
10. pt 8  28 februarie 2014, 13:05
e lesne de inteles
9. psihanaliza pt freud  28 februarie 2014, 12:05
FT BINE!
8. Freud  28 februarie 2014, 11:50
Sunt curios cum or face sex lesnicii
7. Fonduri Europene  28 februarie 2014, 11:10
2014 este anul in care Fondurile Europene NERAMBURSABILE se acorda si la noi la fel de usor ca si celelalte in state membre ale Uniunii Europene ! Detalii pe site-ul: www.fondurieuropenenerambursabile.ro
6. ZEGHE  28 februarie 2014, 10:31
NU VREI SA TE ARONDEZI LA JILAVA????TE ASTEAPTA ACOLO TOTI IORDACHE!!!!
5. un olten prost , da sincer  28 februarie 2014, 10:21
Se stie , toti oltenii au sangele infectat, sau contine mult alcool , pai la cata tuica bagam in noi........fie de pufoaica , fie de electrozi , asa cum o face Geamanu Ion din com Vartina, langa Bals.
4. pentru 2 si 3  28 februarie 2014, 09:40
doamne fereste sa fiti voi (2 si 3) in locul celui caruia i-a fost transfuzat sange neconform... nu ati mai spune toate ineptiile astea de acum. nu o vad ca pe o polita, e normal sa ia masuri pentru siguranta pacientilor
3. ptr 1  28 februarie 2014, 09:22
cred ca nu intelegeti ,tocmai ca s-au facut analize la centru si au semnalat la spital......campanie ieftina facuta de iordache....platit polite....
2. @  28 februarie 2014, 09:17
ignorantule de la 1 ,tocmai ca a semnalat problema....esti un neavenit ca si iordache
1. sifilis,hiv   28 februarie 2014, 08:13
ce sefa e asta care ne spune ca daca ti se face o transfuzie in spital poti sa pleci cu sida acolo inseamna ca nu mai fac nici o analiza,ii intereseaza doar cantitatea sa dea bine la minister schimbati-o cat mai repede pana nu se intampla vreo nenorocire si daca tot vreti sa-i dati niste bani degeaba puneti-o pe vre-un post unde nu are contact cu oamenii la fel ca pe cioaca
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Florentina Ştefan Ciobanu

Comunitatea persoanelor gay a organizat, la finalul săptămânii trecute, un protest în Capitală. Manifestaţia vine în contextul în care se încearcă redefinirea familiei în Constituţie şi excluderea socială a familiilor diverse care trăiesc în ţară. Zeci de aşa zişi specialişti au ieşit în faţă, precizând că leg ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Cimitirul Strehareţ, „business” pe seama suferinţei
Campania de marcare a parcărilor, îngreunată de cetăţeni. Angajaţii DASIP vor începe marcajele pe Aleea Muncii şi Aleea Lalelelor
Victorina Bora nu e de acord cu pretenţii salariale de 5.000 de euro. „Există un plafon salarial, pe care nu-l vom depăşi”
FOTO. Fermierul din Olt care dă lapte gigantului Danone. Investiţie de peste 1,6 milioane de euro, la Rusăneşti
UPDATE. Primarul din Perieţi, cercetat sub control judiciar
Grevă generală de o zi, la Garda de Mediu? Sindicalist oltean: „Suntem încă în grevă, până primim un răspuns oficial de la Bucureşti”
Grevă generală de o zi, la Garda de Mediu? Sindicalist oltean: „Suntem încă în grevă, până primim un răspuns oficial de la Bucureşti”

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API