Mai este doar un pas până când replici ale brăţării dacice descoperite la Optaşi-Măgura, în judeţul Olt, vor putea fi cumpărate de oricine de la Muzeul Judeţean Olt.
Mai este doar un pas până când replici ale brăţării dacice descoperite la Optaşi-Măgura, în judeţul Olt, vor putea fi cumpărate de oricine de la Muzeul Judeţean Olt.
Doar o săptămână mai este până la cea de-a 17-a ediţie a Festivalului de Umor Oltenii &… Restu’ Lumii. Artişti de renume, Andra, Lora, Elena Gheorghe, Nelu Vlad şi Azur, vor urca pe scena amplasată în Parcul Tineretului, în perioada 29 septembrie – 1 octombrie.
Actorul Eugen Cristea este personalitatea ediţiei din acest an a Festivalului Naţional - Concurs de Umor „Oltenii &… Restu’ Lumii”, care se desfăşoară, la Slatina, la finalul acestei luni.
La începutul lunii septembrie, în perioada 1-3 septembrie, se desfăşoară, în Slatina şi la Reşca, în comuna Dobrosloveni, festivalul Romula Fest. Locaţia este fosta capitală a Daciei Malvensis, Romula, iar în acest an evenimentele pregătite de Consiliul Judeţean şi autorităţile locale sunt cu totul deosebite.
Muzeul Judeţean Olt se numără printre instituţiile de cultură participante la prima ediţie a evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate. Astfel, pe 2 septembrie, moştenirea lăsată de ’nea Nica poate fi admirată în satul Chilia, comuna Făgeţelu.
Mare boier şi domn al Ţării Româneşti timp de peste douăzeci de ani, Constantin Brâncoveanu rămâne un mare creştin, unul dintre cei mai mari ctitori de biserici şi mănăstiri din sudul ţării, întemeietor al primului stil arhitectural românesc şi promotor al artei. Totul a început la Brâncoveni, în judeţul Olt, unde acesta se năştea la mijlocul secolului XVII.
Reabilitarea fostului Cerc Militar din Slatina – Casa Armatei este aproape de finalizare. Investiţia este finanţată de Primăria Slatina, fiind o obligaţie în urma preluării de către administraţia locală a terenului fostei unităţi militare din municipiu. Clădirea datează din anii ’30, fiind construită de un arhitect italian, stabilit în localitate.
Brăţara dacică descoperită în anul 2017, la Optaşi-Măgura, poate fi văzută începând din anul 2021 la Muzeul Judeţean Olt, unde este expusă. Riscul ca această bijuterie arheologică să nu-şi găsească locul într-o expoziţie a fost foarte mare, mai ales după ce bărbatul care a găsit-o a tăiat-o încercând să o valorifice la un amanet din Piteşti.
Noi săpături arheologice încep, astăzi, la situl arheologic de la Romula, din satul Reşca al comunei oltene Dobrosloveni.
Brățara dacică descoperită la Optași-Măgura va fi transformată într-un brand pentru judeţul Olt. Muzeul Judeţean Olt vrea să o reproducă şi să o vândă la magazinul din holul instituţiei.
70 de copii din comunităţile din jurul Conacului Neamțu de la Olari, judeţul Olt și a Casei Enescu de la Mihăileni, judeţul Botoşani, au ajuns în posesia seturilor de patrimoniu cu povestea trecută și viitoare a Vilei Golescu de la Câmpulung Muscel.
Ceata de călușari din comuna Oporelu, județul Olt, condusă de vătafii Gheorghe Feraru și Roșu Răzvan, este câștigătoarea trofeului celei de a 52-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Călușul Românesc”, organizat în Municipiul Caracal.
După Festivalul de Teatru, Caracalul devine din nou centru cultural regional, de data aceasta prin Festivalul Internațional de Folclor „Căluşul Românesc” ce va avea loc în perioada 9-11 iunie 2023.
"Pianul Călător", un turneu național cu teme inspirate din folclor, ajunge astăzi, la Teatrul Național din Caracal.
În luna iunie, judeţul Olt redevine capitala căluşului românesc, iar în acest an căluşarii vor juca în şase localităţi, printre care Slatina şi Caracal.
Teatru este cuvântul de ordine, timp de o săptămână, în municipiul Caracal. Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului de Teatru „Ştefan Iordache” va debuta duminică, 21 mai. Teatre de renume din Bucureşti şi din ţată vin cu distribuţii extraordinare la evenimentul dedicat marelui Florian Pittiş.
Municipiul Caracal găzduiește prima zi a Turneului Național „Flautul Fermecat”, ediția a XII-a.
La sfârşitul acestei săptămâni, Primăria Municipiului Caracal, alături de Centrul Cultural Municipal „Radu Șerban”, organizează un eveniment multicultural cu titlu „Pe urmele lui Iancu Jianu – sănătate, tradiție, istorie”.
Şi anul acesta, Muzeul Judeţean Olt ia parte la evenimentul cultural patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), „Noaptea Muzeelor”.
Reprezentanţii municipalităţii şi-au exprimat speranţa ca Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina să intre în reabilitate cât mai repede. A fost aprobată documentaţia tehnico-economică, iar acum se lucrează la cea pentru scoaterea la licitaţie a lucrărilor.
Evenimentul programat sâmbătă, 13 mai, în Balş, face parte din turneul naţional prilejuit de împlinirea a 40 de ani de Trio farfarello. Mani Neuman, vioara din trupă, este cunoscut publicului român în urma colaborării îndelungate cu Phoenix.
Ediţia a doua a festivalului de muzică folk şi poezie „Alutus '22” are loc săptămâna viitoare (9-10 mai), la Slatina. Artişti importanţi vor urca pe scenă în cele două zile de festival.
Teatrul Național Caracal va găzdui în perioada 20-21 aprilie Festivalul Concurs „De dor de primavară”.
Prelegerea și Expoziția olfactivă „Arome, fumuri și parfumuri” va avea loc, miercuri, de la ora 17.00, la Muzeul Judeţean Olt, situat pe strada Ana Ipătescu, nr. 1, Slatina.
Tuneul SoNoRo Conac, deja la cea de-a 11 ediţie, va ajunge pentru prima dată la Teatrul Naţional Caracal. Pe 20 martie, oltenii vor putea lua parte la concertul susţinut de muzicienii Tatiana Samouil (vioară), Aylen Pritchin (vioară) și Răzvan Popovici (violă). Intrarea este liberă.
O expoziţie dedicată femeilor a fost vernisată, miercuri, de elevii Cercului Pictură pe Sticlă de la Palatul Copiilor „Adrian Băran” Slatia, condus de profesorul Iohana Brătoi.
Crescători de cai din nouă judeţe ale ţării au fost prezenţi, sâmbătă, la Brâncoveni, la ediţia cu numărul 12 a Sărbătorii „Încuratul Cailor de Sân’ Toader”
Cuibul Artiștilor București pune în scenă, sâmbătă, 4 martie, ora 18.00, la Teatrul Național Caracal, piesa de teatru „Hernie de disc”, în regia lui Vlad Basarabescu.
Eveniment inedit la Muzeul Judeţean Olt. Ţinute alese şi podoabe deosebite, reunite în expoziţia „Sobrietate și stil în moda transilvăneană a secolelor XVIII – XIX”, vor putea fi admirate începând de joi, 2 martie, ora 13.00.
Directorul Centrului Cultural Municipal „Radu Şerban” din Caracal, Florin Beciu, a încetat din viață, potrivit unui anunț al instituției.
Vicepreședintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu, a încetat din viață astăzi, la vârsta de 83 de ani, la spitalul Floreasca.