Piatra-Olt găzduieşte, în aceste zile, Festivalul „Culture Green” – un festival de poveste, care împleteşte activități dedicate păstrării meșteșugurilor tradiționale, cu reprezentații artistice și ansambluri folclorice din Olt și Bulgaria.
Piatra-Olt găzduieşte, în aceste zile, Festivalul „Culture Green” – un festival de poveste, care împleteşte activități dedicate păstrării meșteșugurilor tradiționale, cu reprezentații artistice și ansambluri folclorice din Olt și Bulgaria.
Din 2018 a fost demarată restaurarea constantă, pas cu pas, a Conacului Neamţu din Olari. Aflat pe parcursul procesului de restaurare, conacul este un punct important pentru comunitatea locală.
Ediţia cu numărul 22 a Concursului Național al Copiilor „Călușul Românesc” se desfăşoară, în perioada 22-26 iunie, în Parcul Tineretului din Slatina.
Din 2018 a fost demarată restaurarea constantă, pas cu pas, a Conacului Neamţu din satul Olari, comuna Pârşcoveni. Aflat pe parcursul procesului de restaurare, conacul este un punct important pentru comunitatea locală.
Cea de-a XII-a ediție a Festivalul de Teatru „Ştefan Iordache”, de la Caracal, va avea loc, anul acesta, în perioada 29 mai-5 iunie, și va fi dedicată actorului Ion Caramitru.
Fabricile sunt atât locuri de producție, cât și de inspirație și frumusețe, de artă și cultură. Și, mai presus de toate, locul de producție există prin mâinile lucrătorilor, ce sunt animate de talent, susținute de tehnologie, ghidate de creativitate și de dorința de a inova. Aceasta este ideea care se află în centrul Raportului Anual 2021 “A Beautiful Place: the art of manufacturing”.
O serie de evenimente dedicate marcării a 70 de ani de existenţă a Muzeului Judeţean Olt se vor desfăşura în perioada 13-18 mai.
Un tezaur monetar datând din perioada Republicii Romei Antice, a fost descoperit cu detectorul de metale în localitatea Verguleasa, din județul Olt. Monedele au fost predate autorităţilor şi au intrat în patrimoniul Muzeului Judeţean Olt.
Mănăstirea Brâncoveni a fost restaurată integral cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Lăcașul de cult, care se află la o distanță de 20 de kilometri de Slatina, este ținta unui proiect ambițios, în valoare de aproape 5 milioane de euro.
În colecțiile Muzeului Județean Olt se păstrează câteva fragmente de oase și de măsele de mamuți, care au o vechime probabilă de 20.000-40.000 de ani. Acestea provin din descoperiri întâmplătoare realizate la Slatina, în albia râului Olt și în zona Strehareți.
Aproape 10 mii de locuitori, iluminat public parţial, alimentare cu apă şi canalizare, sunt câteva dintre informaţiile reţinute de Recensământul organizat în anul 1912, acum 110 de ani.
Festival de muzică folk şi poezie "Alutus '22" se desfăşoară, pe 30 aprilie şi 1 mai, în parcul fostei Case Bărbulescu din Slatina.
Intrarea Domnului în Ierusalim - Duminica Floriilor sau Duminica Stâlpărilor, aşa cum mai este numită, este sărbătorită în duminica dinaintea Învierii Domnului (a Sfintelor Paşti), în acest an în ziua de 17 aprilie.
Ziduri şi podeaua unei locuinţe din epoca romană a fost descoperite în satul Reşca, comuna Dobrosloveni din judeţul Olt, în cadrul cercetărilor arheologice desfăşurate în cadrul proiectului de extindere a reţelei de apă din localitate.
Noi descoperiri arheologice au fost făcute la Hotărani, în comuna Fărcaşele, potrivit arheologilor din cadrul Muzeului Judeţean Olt.
Arheologii Muzeului Județean Olt au descoperit, recent, în comuna Fărcaşele, localitatea Hotărani, materiale arheologice din patru epoci şi un mormânt medieval.
Mai multe monede de argint, datând din perioada antică, au fost descoperite recent, într-o pădure din comuna Morunglav, judeţul Olt.
În imobilul în care funcţionează în prezent Judecătoria Slatina a fost, în secolul 19, cel mai vechi hotel din oraş - Hotelul Jianu.
„Fac ce vreau”, expoziţia de pictură a arhitectului oltean Sever Mitrache va fi vernisată marţi, 15 februarie, la Galeria „Artis” a Muzeului Judeţean Olt.
Cei trei români care au încercat să-l asasineze pe Nicolae Ceauşescu în septembrie 1983 au fost coşmarul întregului aparat represiv de Securitate şi de Miliţie din regimul comunist.
Primăria Piatra-Olt a reabilitat recent Biserica Gâdeşti, din localitatea Criva de Jos, lăcaşul de cult fiind un monument istoric.
La 24 ianuarie este sărbătorită, în fiecare an, Ziua Unirii Principatelor Române. La 24 ianuarie/5 februarie 1859, Alexandru Ioan Cuza era ales domn şi al Ţării Româneşti, după ce la 5/17 ianuarie 1859 fusese ales domn al Moldovei, realizându-se astfel unirea celor două Principate Române sub conducerea unui singur domnitor. Acest eveniment major în istoria ţării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român.
Astăzi se împlinesc 654 de ani de la prima atestare documentară a Slatinei. La 20 ianuarie 1368 apare prima menţiune într-un document oficial a localităţii Slatina, deşi aceste meleaguri sunt locuite cu mult înainte de această dată.
Arhitectul Sever Mitrache a povestit pentru Gazeta Nouă cum a reuşit să scoată la lumină ruinele vechiului cazino din Slatina, aflat în imediata apropiere a Bisericii „Sfânta Treime”, clădire monument istoric restaurată printr-un proiect cu fonduri europene.
Poetul Lucian Avramescu a decedat în locuinţa sa din comuna prahoveană Sângeru, la vârsta de 73 de ani. Surse medicale au precizat că Lucian Avramescu a fost găsit în stare de inconştienţă, în stop cardio-respirator şi a fost supus manevrelor de resuscitare, însă fără rezultat, relatează Agerpres.
Weekendul viitor, la Centrul Cultural Eugen Ionescu, din Slatina, a re loc un nou spectacol. De data aceasta, va fi unul de magie, susţinut de Dan Bucfing.
Cula Călăţeanu, monument istoric din oraşul Piatra-Olt, va fi restaurată de Asociaţia „Ion Marian”.
Lucrările de restaurare a monumentului istoric din Slatina, Casa Fântâneanu, sunt aproape de final, iar recepţia investiţie ar trebuie să aibă loc în vara anului 2021. Proiectul este finanţat cu fonduri europene, printr-un proiect al CJ Olt.
Istoricul slătinean Aurelia Grosu a postat pe pagina personală de Facebook fotografii document de la alegerile parlamentare din 19 noiembrie 1946.
Turnul de la Hotărani, din comuna Fărcaşele, monument istoric unic în judeţul Olt se află în proces de restaurare, în primă instanţă fiind refăcut acoperişul.
Biserica Sfânta Treime din Centrul Istoric al Slatinei, monument istoric, a fost reabilitată prin intermediul unui proiect finanţat cu fonduri europene, în valoare de 5.991.710,27 lei
Proiectul de restaurare a Bisericii „Sfânta Treime” din Slatina, finanţat cu fonduri europene, a fost finalizat. Investiţia se ridică la 5.991.710,27 lei.