Ministrul Agriculturii Florin Barbu a anunţat, marţi, că toți fermierii eligibili vor primi 3.000 de euro/1.000 mp cultivați cu tomate în spații protejate.
Ministrul Agriculturii Florin Barbu a anunţat, marţi, că toți fermierii eligibili vor primi 3.000 de euro/1.000 mp cultivați cu tomate în spații protejate.
Proiectul Centrelor de Colectare legume-fructe intră în linie dreaptă, a anunţat ministrul Agriculturii Florin Barbu.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 26 octombrie 2023 inclusiv, primește cereri de acordare a sprijinului de urgență pentru sectorul cerealelor și al semințelor oleaginoase.
Adriana Verdeş este o tânără din localitatea Constantineşti, parte a oraşului Scorniceşti. În ciuda vârstei fragede, ea a ales să rămână alături de familie şi să ducă mai departe ocupaţia de creştere a oilor şi vacilor şi de prelucare a produselor lactate. Ea vine în fiecare duminică la Piaţa Producătorilor Olteni din Slatina, cu cele mai proaspete produse.
În şedința de Guvern de ieri a fost aprobată Hotărârea privind acordarea unui sprijin de urgență pentru sectorul cerealelor și cel al semințelor oleaginoase. Valoarea sprijinului unitar excepțional sub formă de grant este de 2 lei/litru de motorină, pentru cantitatea totală de 152.458.321,08 litri de motorină corespunzătoare culturilor de porumb, orz, rapiță, floarea-soarelui.
În şedința de Guvern de joi a fost aprobată procedura de implementare a Programului INVESTALIM prin care se stabilesc regulile generale aplicabile întreprinderilor care solicită ajutor de stat.
În Ședința de Guvern din data de 14 septembrie 2023 a fost adoptată Hotărârea pentru aprobarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate pentru perioada 2023 - 2024 și pentru modificarea art.8 din Hotărâre Guvernului nr.1569/2022 privind aprobarea programului de susținere a producției de tomate în spații protejate pentru anul 2023.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că lista alimentelor cu prețuri mai reduse va fi extinsă pentru a include și alte produse.
Ministrul Agriculturii Florin Barbu a pregătit un plan ce vizează reorganizarea instituţiilor din subordine.
Ministrul Agriculturii Florin Barbu a anunţat miercuri la Obârşia, în judeţul Olt, că Ordonanţa care prevede plata integrală a sprijinului din cadrul Programului Tomata va fi adoptat în următoarea şedinţă de Guvern.
Ministrul Agriculturii Florin Barbu participă, astăzi, la evenimentul „Horti Show”, Conferința Națională a Legumicultorilor, organizat de fermierul Ionuț Radu, la Ferma Radu din Obârșia.
Marian Aurel Stancu este un tânăr apicultor din comuna Drăghiceni, care îşi doreşte să poată ajunge să trăiască doar din această îndeletnicire. Mai e mult până acolo, deşi face asta de aproape 15 ani. El se plânge că nu există desfacere, iar mierea autohtonă este înlocuită de produse venite din import, care au o calitate inferioară, însă sunt mai ieftine.
Ionuţ Răducu s-a hotărât în 2015 să facă legumicultură în România, în comuna olteană Strejeşti, după 12 ani în care a lucrat în Italia. Nu regretă întoarcerea acasă, dar spune că mai trebuie făcute multe lucruri pentru fermierii autohtoni.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale crește valoarea creditelor pe care fermierii le pot accesa în condiții avantajoase, în baza adeverințelor emise de APIA.
Fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu (PSD Olt) anunţă că Fabrica de zahăr de la Luduş se redeschide în această toamnă.
Mădălina Tudorache, cultivă de proape 10 ani roşii, castraveţi şi ardei alături de familie, în comuna Pleşoiu, sat Doba. De fiecare dată, se confruntă cu probleme atunci când vine vorba de valorificarea legumelor şi de vânzarea lor la un preţ bun. Produsele sale, cultivate după o metodă inedită, pot fi găsite în Piaţa Producătorilor Olteni, în fiecare duminică, în zona sediului CJ Olt din Slatina.
Îndeletnicire pe aceste meleaguri încă de pe vremea dacilor, apicultura a devenit în ultimii ani „Cenuşăreasa” Agriculturii româneşti, iar cei care încă mai cresc albine spun că o fac mai mult din pasiune decât pentru profit. Cosmin Măndică, apicultor de peste 15 ani din comuna olteană Slătioara, povesteşte că anul acesta a adus provocări pentru apicultori, în special din cauza condițiilor meteo care au afectat producția de miere de salcâm. În lipsa salcâmului, albina a produs mierea de mană, cunoscută drept singura miere non-florală din România, echivalentul celei de Manuka din America de Sud. Produsele lui Cosmin pot fi găsite, în fiecare duminică, în Piaţa Producătorilor Olteni, organizată în proximitatea sediului CJ Olt din Slatina.
Ramona Simoiu predă educaţie fizică în Drăgăşani, judeţul Vâlcea, dar în fiecare zi vine la Grădinari, unde cultivă roşii, ardei sau vinete pe un hectar şi jumătate de solarii. Produsele sale pot fi găsite, în fiecare duminică, în Piaţa Producătorilor Olteni, organizată în proximitatea sediului CJ Olt din Slatina.
Piaţa Producătorilor Olteni din proximitatea Consiliului Judeţean Olt îi aşteaptă şi duminică pe slătinenii care vor să cumpere legume, fructe, lactate sau flori direct de la producătorii din judeţ.
Ministrul Agriculturii Florin Barbu a prelungit durata de execuţie a contractelor cu finanţare din PNDR 2014-2020, până în anul 2025.
Până la data de 31 iulie 2023 inclusiv, se depun Cererile de plată care vizează rambursarea ajutorului de stat pentru cantitățile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 aprilie - 30 iunie 2023 (trimestrul II al anului 2023), anunţă Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură.
Ministerul Agriculturii înfiinţează, prin intermediul Casei de Comerţ Unirea, 15 centre regionale de colectare a legumelor.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat duminică, la Slatina, că intenţionează să modifice Programul de susţinere a creşterii legumelor în spaţiile protejate astfel încât fermierii autohtoni să poată să furnizeze legume româneşti, pe tot parcursul anului.
Ministrul Agriculturii, deputatul de Olt Florin Barbu, a fost prezent, duminică, la redeschiderea Pieţei Producătorilor Olteni din proximitatea Consiliului Judeţean Olt. Este vorba despre un proiect de succes desfăşurat în fiecare an de CJ Olt şi producătorii olteni, în centrul Slatinei, unde consumatorii pot găsi produse autentice.
Afectaţi de importurile masive de cereale din Ucraina, fermierii olteni şi-au stocat producţiile şi au solicitat compensaţii financiare. La nivelul judeţului Olt, 623 de fermieri, cu o cantitate totală de 146.860 de tone, vor beneficia de ajutor financiar în valoare de 42,30 de lei pe tonă, valoarea totală a sprijinului fiind de 6.213.431 de lei. APIA a demarat procedura de efectuare a plăţilor.
Aproximativ 30 de milioane de euro pentru fermierii români afectaţi de importurile de cereale din Ucraina au fost aprobate de statele membre ale Uniunii Europene, anunţă ministrul Agriculturii, olteanul Florin Barbu.
Ministrul desemnat al Agriculturii, deputatul PSD Olt Florin Barbu, a anunţat miercuri dimineaţă că Legea Cărnii a intrat în dezbatere în comisiile parlamentare.
31 mai a fost termenul pentru depunerea cererilor pentru plata pe suprafaţă, fără a se percepe penaltităţi. După această dată, fermierii mai pot solicita această subvenţie până pe data de 9 iunie, însă cu penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare. Potrivit datelor, în judeţul Olt, s-au depus 25.540 de cereri.
O asociaţie de fermieri din judeţul Olt a dezvoltat o aplicaţie prin intermediul căreia vrea să distribuie legume, fructe şi produse lactate, din fermă, direct la uşa consumatorului.
Un legumicultor din localitatea olteană Strejeşti a implementat un sistem de irigare prin picurare, cu folosirea panourilor fotovoltaice.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a făcut un control, joi, în localitatea olteană Izbiceni, pentru a verifica legumele în urma unor sesizări că fermierii folosesc substanţe interzise pentru a grăbi coacerea roşiilor
S-a prelungit, până pe 31 mai, termenul pentru depunerea cererilor privind plata pe suprafaţă. După data limită, se mai pot primi cereri până pe 9 iunie, însă cu penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare, anunţă APIA.