Florin Barbu cere un fond de criză pentru fermierii afectați de importurile din Ucraina

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, propune înființarea unui fond de criză la nivelul Uniunii Europene, destinat sprijinirii fermierilor afectați de importurile masive de produse agricole din Ucraina. 

Solicitarea a fost adresată oficial în cadrul Consiliului Agricultură și Pescuit (AGRIFISH), desfășurat recent la Bruxelles, într-un context marcat de nemulțumiri tot mai mari din partea producătorilor din Europa de Est.

„Trebuie să trecem de la discuții la fapte și să luăm măsuri concrete pentru protejarea sectoarelor agricole grav afectate (...) Nu cerem privilegii, ci măsuri echitabile pentru că, noi toți îi reprezentăm pe fermierii din tarile Uniunii Europene și avem datoria să avem grijă de ai noștri!”, a transmis Florin Barbu printr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Fondul de criză ar urma să compenseze pierderile suferite de agricultori în urma dezechilibrelor create de creșterea importurilor ucrainene, mai ales în domeniul cerealelor și al produselor procesate. Măsura este văzută ca o formă de sprijin concret pentru sectoarele cele mai vulnerabile, care au de suferit din cauza scăderii prețurilor și a concurenței neloiale.

Propunerea vine pe fondul unei tensiuni crescânde în mai multe state membre din estul Europei, inclusiv România, unde agricultorii au tras numeroase semnale de alarmă încă de la izbucnirea războiului din Ucraina. Fermierii români spun că previziunile lor s-au adeverit: competiția neloială, scăderea prețurilor la poarta fermei și lipsa unor măsuri eficiente din partea UE au dus la pierderi majore.

Vicepreședintele Federației Naționale PRO AGRO și al COPA-COGECA, Marius Micu, a criticat nivelul foarte scăzut al compensațiilor primite de România în 2023. Potrivit acestuia, sprijinul UE a acoperit doar 10% din pierderile suferite de fermierii români, pierderi pe care Comisia Europeană le-a estimat la doar un miliard de euro, o cifră contestată de reprezentanții agricultorilor.

Fermierii susțin că lipsa unei distincții clare între import și tranzit a favorizat pătrunderea pe piața românească a unor cantități mari de produse ucrainene, în condiții neloiale. Acest lucru a dus la scăderea bruscă a prețurilor și la blocaje în valorificarea producției autohtone, în special în sectorul cerealelor.