Preşedintele CJ Olt, despre şantierele CAO din Slatina: „Ştiam că se va crea disconfort, dar am făcut asta pentru ca, odată finalizată noua reţea, calitatea apei să crească”

Preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, liderul organizaţiei judeţene a PSD, a vorbit, în cadrul emisiunii Imperativ, de la Olt TV, printre altele, şi despre spargerea străzilor, calitatea apei, dar şi preţul acesteia.

Uniunea Europeană a acordat bani nerambursabili oraşelor din ţară, pentru îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi apă uzată, astfel încât calitatea apei care ajunge la robinete să fie îmbunătăţită. Slatina, prin Compania de Apă Olt, a accesat 254 de milioane de euro, cel mai important proiect fiind introducerea noii reţele de apă. Pentru realizarea acestei investiţii, au apărut şantiere în multe dintre zonele din oraş, ceea ce a adus şi un val de nemulţumiri.

Preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, a explicat, în emisiunea „Imperativ” de la postul local de televiziune Olt TV, ce înseamnă pentru Slatina investiţiile care acum creează un anumit disconfort.

„Aveam de ales între cele 254 de milioane de euro, pe care le-am accesat în exerciţiul bugetar numărul 2, pe care se lucrează acum şi încercăm să-l finalizăm, şi a nu accesa aceşti bani...Dar, asta însemna ca Slatina să nu aibă uzină nouă de apă, ceea ce se construieşte acum, cea mai modernă uzină de apă, în intersecţia de la Salcia...Ar fi însemnat că, pe primul exerciţiu, să nu fi avut la vremea respectivă, cea mai modernă staţie de epurare şi tratare a apei, astfel Slatina să nu fie nevoită să plătească amenzi de la Garda de Mediu, pentru că nu îndeplinea normele şi condiţiile. Şi da, în momentul de faţă, ne-am asumat cu orice risc... Ştiam că se va crea disconfort, deranj în oraş, să spargem toate străzile, bulevardele şi printre blocuri, să introducem noua reţea de apă pe fonduri europene

Am făcut asta, în primul rând pentru creşterea calităţii apei. Mă întreba cineva, pentru că merg împreună cu primarul Emil Moţ şi ne întâlnim pe cartiere cu oamenii, «Domne', aţi spart oraşul, dar apa tot nu s-a îmbunătăţit?»Să ştiţi că încă nu am dat drumul la aceste reţele. Sunt unele care se introduc imediat în reţea, altele sunt în lucru. Nivelul acesta de îmbunătăţire a calităţii apei vine atunci când tot proiectul va fi finalizat. Nu se întâmplă peste noapte. Dacă astăzi s-a spart o stradă şi am introdus ţevile, nu înseamnă că apa imediat circulă prin noua conductă. Nu s-a trecut încă pe noua reţea, se lucrează la acest lucru, iar la final cu siguranţă vom avea o apă de o calitate mult mai bună”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, a adus clarificări şi în ceea ce priveşte preţul apei.

„Să ştiţi că acest preţ, nu l-am stabilit noi. Atunci când noi am depus proiectul de accesare a fondurilor europene, ni s-a spus: da, este eligibil proiectul, vi-l aprob, dar trebuie să-ţi asumi un grafic de creştere a preţului apei, astfel încât Compania de Apă, toate investiţiile pe care le face, să fie sustenabile. Uniunea Europeană nu-ţi dă 250 de milioane de euro, ca să ai un preţ al apei foarte mic, iar Compania de Apă la un moment dat să nu poată să suporte cheltuielile şi să intre în faliment...Înseamnă că ţi-au dat 250 de milioane de euro degeaba. Acest preţ vine impus. Nu l-a stabilit primarul Slatinei, şi nici preşedintele Consiliului Judeţean, este un preţ dintr-un grafic stabilit pe baza investiţiilor pe care Uniunea Europeană ţi le dă. Sunt bani nerambursabili, gândiţi-vă aceşti bani, 250 de milioane de euro noi nu trebuie să-i dăm înapoi. I-am luat, îi investim pentru creşterea calităţii apei. Dar, în acelaşi timp, să se asigure că există sustenabilitate, pun un tarif al apei, în care în câţiva ani am ajuns la el. Şi noi am ajuns la el.

Vreau să vă spun că prin oraş se încearcă, electoral, să se lase impresia că preţul la apă nu ştiu cât va ajunge...Nu, oameni buni, preţul la apă a ajuns acolo unde ni l-a impus Uniunea Europeană. De aici încolo, ţine de noi, cum gestionăm, iar în acest sens Compania de Apă are în lucru câteva proiecte de a crea câmpuri de panouri fotovoltaice. Tot fonduri eurpene, pe care a reuşit Compania de Apă să le atragă, astfel încât curentul, pentru tot acest agregat, tot ceea ce înseamnă instalaţii...,să fie cât mai ieftin, să ţinem sub control preţul apei.

În România, preţul la apă este într-o dinamică. Slatina nu este oraşul cu cea mai scumpă apă, în momentul de faţă, dar în acelaşi timp, nu suntem nici pe ultimele locuri. În acel clasament, ultimele locuri le ocupă judeţele care nu au accesat fonduri europene, nu au investit în calitatea apei şi în acelaşi timp în calitatea apei uzate, pe care o reverşi în mediul natural, şi o să vedeţi că vor fi judeţe care vor primi amenzi mari de la Comisia Europeană pentru că nu şi-au reglat acele eliminări de ape toxice pe care le fac şi nu le-au tratat cum trebuie, pentru că nu au beneficiat de această aparatură. Noi am anticipat şi am făcut investiţii. Nu suntem pe ultimele locuri la preţul apei, dar veţi vedea când şi acele judeţe vor accesa fondurile, pentru că vor fi obligate, altfel nu vor mai putea furniza apă, şi la ei va creşte preţul, pentru că nu se poate altfel...Nu l-am impus noi, este un preţ stabilit cu Comisia Europeană...Atunci când îţi aprobă banii, vine şi cu un calendar stabilit de consultantul lor şi spune: «Bun, în câţiva ani de zile preţul trebuie să ajungă aici. Eşalonat...cum a început şi la noi, iar acum avem preţul pe care ne-am luat angajamentul”, a mai spus Marius Oprescu.