Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Joi, 30 martie 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Unimineral Agregate Noua
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Actualitate » 17 martie 2017, ora: 13:27
facebook twitter Feed rss
 

Agricultura, vânătoarea şi silvicultura, domeniile în care sunt folosiţi cel mai des zilierii

Peste două de olteni de zileri au prestat activităţi, de la începutul anului

Patronii olteni au achiziţionat, anul acesta, de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), doar şase registre de zilieri.

de Ilie Bîzoi
redactia@gazetanoua.ro

Potrivit purtătorului de cuvânt al ITM Olt, Bogdan Ţucă, de la începutul anului şi până în prezent, 2.789 de persoane au lucrat cu ziua. De precizat că angajatorii au obligaţia de a transmite către Inspectoratul Teritorial de Muncă o copie a registrului conţinând înregistrările din luna precedentă. 

„De la începutul anului au fost achiziţionate şase registre. Numărul zilierilor care au prestat activităţi lucrative în această perioadă este de 2.075. În 2016 au fost achiziţionate 39 de registre pentru 41.390 zilieri. Domeniile în care s-au desfăşurat activităţi cu caracter ocazional sunt: agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi recuperarea materialelor”, a precizat Bogdan Ţucă, purtătorul de cuvânt al ITM Olt.

Trebuie menţionat că încălcarea prevederilor cu privire la întocmirea şi transmiterea registrului de evidenţă a zilierilor, dar şi încălcarea prevederilor cu privire la obligativitatea beneficiarului de a asigura zilierului echipament de lucru şi protecţie se sancţionează cu amendă de 6.000 lei.

De asemenea, persoanele care lucrează cu zilieri sunt obligate la plata unui impozit de 16%, în caz contrar riscând amenzi de până la 20.000 lei. Pentru o zi de muncă, muncitorii au obligaţia să lucreze între 8 şi 12 ore maximum şi şase ore în cazul minorilor. Încălcarea prevederilor cu privire la durata activităţii, respectiv cuantumul indemnizaţiei, se sancţionează cu suma de 10.000 de lei.

Agricultura, silvicultura, vânătoarea şi pescuitul, exploatările forestier, piscicultura, acvacultura, pomicultura, viticultura, apicultura şi zootehnia rămân principalele domenii în care sunt utilizaţi zilierii.

De precizat ar mai fi faptul că, din vara lui 2014 au intervenit câteva modificări la legea zilierilor. Astfel, au fost eliminate unele domenii în care putea fi utilizată o astfel de categorie de persoane. Este vorba în primul rând despre activităţile de curăţenie şi manipulare mărfuri, însă nici instituţiile publice nu pot desfăşura activităţi cu zilieri. Excepţie fac primăriile care au organizate diferenţiat serviciile de gospodărire comunală. Activităţile în care se poate recurge la zilieri pot fi identificate în baza unor coduri CAEN.

 
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Ionuţ Jifcu

Deci nu este bine nici că va fi retrasă ordonanța, din ce văd pe la TV și pe site-urile de socializare? Eu zic că cel mai bine e să revină Guvernul Cioloș pentru că parcă despre asta au fost protestele astea, până la urmă... Eu nu cred că mai trăim în democrație, dacă votul unor milioane de oameni e răsturnat de câteva ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Maidanezii din Caracal, capturaţi de o firmă din Bucureşti. Municipalitatea construieşte un adăpost în localitate
Căminele de bătrâni din Olt funcţionează aproape la capacitate maximă
Pescarul căutat de scafandri în Barajul Ipoteşti, fostul candidat PNL la primăria din comună
FOTO. Pescar căutat în barajul de pe Olt de la Ipoteşti, după ce a dispărut din barcă noaptea trecută (UPDATE)
Arest preventiv pentru bărbatul din Izvoarele, care și-a omorât consăteanul
Ion Pârvulescu: „Am fost unul dintre cei mai cinstiţi hoţi din fotbal“
Cererile pentru tichetele sociale de Paște, în analiză, după ce de Crăciun unii beneficiari au depus mai multe solicitări

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API