Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Duminică, 28 mai 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Actualitate » 17 martie 2017, ora: 13:27
facebook twitter Feed rss
 

Agricultura, vânătoarea şi silvicultura, domeniile în care sunt folosiţi cel mai des zilierii

Peste două de olteni de zileri au prestat activităţi, de la începutul anului

Patronii olteni au achiziţionat, anul acesta, de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), doar şase registre de zilieri.

de Ilie Bîzoi
redactia@gazetanoua.ro

Potrivit purtătorului de cuvânt al ITM Olt, Bogdan Ţucă, de la începutul anului şi până în prezent, 2.789 de persoane au lucrat cu ziua. De precizat că angajatorii au obligaţia de a transmite către Inspectoratul Teritorial de Muncă o copie a registrului conţinând înregistrările din luna precedentă. 

„De la începutul anului au fost achiziţionate şase registre. Numărul zilierilor care au prestat activităţi lucrative în această perioadă este de 2.075. În 2016 au fost achiziţionate 39 de registre pentru 41.390 zilieri. Domeniile în care s-au desfăşurat activităţi cu caracter ocazional sunt: agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi recuperarea materialelor”, a precizat Bogdan Ţucă, purtătorul de cuvânt al ITM Olt.

Trebuie menţionat că încălcarea prevederilor cu privire la întocmirea şi transmiterea registrului de evidenţă a zilierilor, dar şi încălcarea prevederilor cu privire la obligativitatea beneficiarului de a asigura zilierului echipament de lucru şi protecţie se sancţionează cu amendă de 6.000 lei.

De asemenea, persoanele care lucrează cu zilieri sunt obligate la plata unui impozit de 16%, în caz contrar riscând amenzi de până la 20.000 lei. Pentru o zi de muncă, muncitorii au obligaţia să lucreze între 8 şi 12 ore maximum şi şase ore în cazul minorilor. Încălcarea prevederilor cu privire la durata activităţii, respectiv cuantumul indemnizaţiei, se sancţionează cu suma de 10.000 de lei.

Agricultura, silvicultura, vânătoarea şi pescuitul, exploatările forestier, piscicultura, acvacultura, pomicultura, viticultura, apicultura şi zootehnia rămân principalele domenii în care sunt utilizaţi zilierii.

De precizat ar mai fi faptul că, din vara lui 2014 au intervenit câteva modificări la legea zilierilor. Astfel, au fost eliminate unele domenii în care putea fi utilizată o astfel de categorie de persoane. Este vorba în primul rând despre activităţile de curăţenie şi manipulare mărfuri, însă nici instituţiile publice nu pot desfăşura activităţi cu zilieri. Excepţie fac primăriile care au organizate diferenţiat serviciile de gospodărire comunală. Activităţile în care se poate recurge la zilieri pot fi identificate în baza unor coduri CAEN.

 
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Florentina Ştefan Ciobanu

La finalul lunii aprilie, am participat la o conferinţă prin care DGASPC Olt anunţa finalizarea proiectului prin Mecanismul Financiar Norvegian prin intermediul căruia a fost înfiinţat Centrul de primire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei în familie din judeţul Olt. Au fost prezentate statistici, filmuleţe şi ma ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Elena Nagy a închis poarta pentru CSM Slatina. Procentaj excelent, 169 de mingi apărate
Peste zece posturi de medic, disponibile la Spitalul Corabia
FOTO. Primarul din Giuvărăşti, cu roşiile şi problemele legumicultorilor în Parlament. Deputatul Stănescu: „Asocierea în cooperative este singura variantă”
Cimitirul Strehareţ, „business” pe seama suferinţei
Campania de marcare a parcărilor, îngreunată de cetăţeni. Angajaţii DASIP vor începe marcajele pe Aleea Muncii şi Aleea Lalelelor
Victorina Bora nu e de acord cu pretenţii salariale de 5.000 de euro. „Există un plafon salarial, pe care nu-l vom depăşi”
FOTO. Fermierul din Olt care dă lapte gigantului Danone. Investiţie de peste 1,6 milioane de euro, la Rusăneşti

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API