Mihai Păduroiu, slătineanul care a intrat pe singurul loc pentru civili, la Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă. Viseară să piloteze F-16

Mihai Păduroiu este student sergent-major în anul al III-lea la Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă, din Brașov. Slătineanul luase deja examenul la Politehnică, la Automatică și Calculatoare, dar la numai două zile distanţă şi-a încercat puterile cu alţi 100 de tineri pe un singur loc la AFA Braşov. 


Mihai a absolvit Colegiul Naţional „Radu Greceanu", din Slatina și nu a visat niciodată să devină pilot. Nu știa nimic despre academie, nu știa ce înseamnă o carieră de pilot militar. Era un elev silitor, în ultimul an de liceu, pasionat de calculatoare, care se pregătea intens pentru admiterea la Politehnică.

„Un prieten al părinților mei a venit cu propunerea aceasta. Practic, mi-a deschis ochii spre această șansă. Părinții mei întotdeauna m-au încurajat, m-au lăsat să-mi descopăr singur abilitățile. Mi-au dat sfaturi, dar niciodată nu mi-au impus o anumită direcție”, spune Mihai, pentru presamil.ro

În urmă cu trei ani, când Mihai Păduroiu a susţinut exemenul la Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă, era un singur loc pentru absolvenţii de liceu civil.  

  • Foto Mihai Păduroiu, slătineanul care a intrat pe singurul loc pentru civili, la Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă. Viseară să piloteze F-16

„Fusesem deja admis la Politehnică, la Automatică și Calculatoare, când am susținut admiterea la AFA. Două zile mai târziu, am venit aici, să-mi încerc șansa. Am fost inițial al cincilea din 140, dar cei dinaintea mea au picat ba la proba sportivă, ba la testul psihologic sau la vizita medicală. Așa am rămas eu, pe singurul loc”, spune Mihai.

Pregătirea fizică nu i-a pus probleme, tânărul având în spate 15 ani de karate de performanță, fiind multiplu campion mondial şi medaliat la multe alte competiţii în ţară şi străinătate. 

În momentul în care a intrat la academie, a continuat să practice karate la un club din Brașov, a participat chiar la un campionat, dar a ales să renunțe, după câteva accidentări. 

„Am avut probleme cu umerii, m-am recuperat, dar n-am vrut să risc alte accidentări când știam că urmează perioade de zbor”, povestește tânărul.

Studentul crede că și sportul de performanță l-a adus, în final, mai aproape de cariera militară. Disciplina anilor de antrenamente, în care trebuia să aibă rezultate bune la școală, l-a șlefuit și l-a ajutat să învețe, de mic, rigoarea unui program bine stabilit. 

Întregul material poate fi citit aici: http://presamil.ro/karatistul-care-a-ales-sa-devina-pilot-militar/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR0kQ1wyarXJmgEEY6BlntmWORagONnZLPjlAU-z8KEFdGq3U00zPrghMs8_aem_AeD_g4a9S4d_21QphlIhHRgOKHNdnRj6I4CpRVz672M4UNnvENXdQ4F1sh5URKoBnlr8g5gbbv8rBxjaSJKFyuab.