Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Joi, 30 martie 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Unimineral Agregate Noua
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Social » 13 martie 2017, ora: 14:41
facebook twitter Feed rss
 

Peste 200 de olteni şi-au cumpărat ani de muncă în valoare de peste 10 miliarde de lei

Oltenii mai au la dispoziţie aproximativ o lună şi jumătate pentru a-şi cumpăra vechime în muncă

Oltenii care au lipsă ani de muncă în perioada noiembrie 2011- octombrie 2016 mai au la dispoziţie aproximativ o lună şi jumătate pentru a-şi cumpăra vechimea necesară pensionării. De la intrarea în vigoare a legii care permite acest lucru şi până în prezent peste două sute de olteni şi-au completat stagiul de cotizare prin cumpărarea de vechime.

de Ilie Bîzoi
redactia@gazetanoua.ro

Pentru a cumpăra vechime, doritorii trebuie să fie persoane care nu au fost asigurate în ultimii cinci ani, nu au vârsta de pensionare, dar nici loc de muncă.
Conform Legii186/2016, care a intrat în vigoare la data de 27 octombrie, persoanele care vor să iasă la pensie, dar nu au stagiul de cotizare complet pot cumpăra de acum vechime şi retroactiv. Venitul asigurat (pentru care se plăteşte contribuţia retroactivă) trebuie ales astfel încât să nu fie mai mic decât salariul de bază minim brut, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public, şi nici mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, în calcul luându-se cota de contribuţie pentru condiţii normale de muncă, valabile în luna/lunile anterioare pentru care se face plata. Posibilitatea de plată retroactivă a contribuţiei la pensii este valabilă doar pentru perioadele anterioare (în limita a cinci ani) în care cei interesaţi n-au fost asiguraţi nici în sistemul public de pensii, nici într-un alt sistem de asigurări sociale, respectiv nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat acestuia (şomaj, pensie de invaliditate etc.).

Trebuie reţinut faptul că încheierea contractului de asigurare socială, în temeiul prevederilor Legii numărul 186/2016, poate fi solicitată numai în perioada 27 octombrie 2016 - 27aprilie 2017, iar vechimea se poate cumpăra pentru lunile nemuncite din perioada noiembrie 2011- octombrie 2016. Plata efectivă a contribuţiei la pensii este posibilă fie într-o singură tranşă, fie în tranşe lunare, în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a noilor prevederi. Până în acest moment, CJP Olt a încheiat 230 de contracte de asigurare, perioada cea mai mare pentru care s-a încheiat un contract fiind de cinci ani.
 
„Cea mai mare perioadă pentru care s-a încheiat un contract de asigurare a fost de cinci ani, iar cea mai mică de o lună. Cele mai multe persoane au cumpărat un an şi trei luni (16 persoane), un an (15 persoane), doi ani (14 persoane), nouă luni (13 persoane), şase luni (12 persoane), şapte luni (zece persoane), cinci ani (nouă persoane), un an şi unsprezece luni (nouă persoane), un an şi şapte luni (nouă persoane), 11 luni (nouă persoane), cinci luni (nouă persoane), trei luni (opt persoane), un an şi şase luni (şapte persoane), opt luni (şapte persoane), două luni (şapte persoane), un an şi patru luni (şase persoane), o lună (şase persoane), un an şi zece luni (cinci persoane), un an şi nouă luni (cinci persoane), un an şi cinci luni (cinci persoane), un an şi două luni (cinci persoane), zece luni (cinci persoane), de vechime, fiecare. Per total, de la cele 230 de persoane s-a încasat suma de 1.028.328 lei, adică peste 10 miliarde de lei vechi”, a precizat Iulian Smarandache, directorul executiv al CJP Olt.

Calculele arată că dacă o persoană vrea să cumpere cinci ani de vechime aceasta trebuie să scoată din buzunar aproximativ 15.500 de lei.
 

 
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Ionuţ Jifcu

Deci nu este bine nici că va fi retrasă ordonanța, din ce văd pe la TV și pe site-urile de socializare? Eu zic că cel mai bine e să revină Guvernul Cioloș pentru că parcă despre asta au fost protestele astea, până la urmă... Eu nu cred că mai trăim în democrație, dacă votul unor milioane de oameni e răsturnat de câteva ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Maidanezii din Caracal, capturaţi de o firmă din Bucureşti. Municipalitatea construieşte un adăpost în localitate
Căminele de bătrâni din Olt funcţionează aproape la capacitate maximă
Pescarul căutat de scafandri în Barajul Ipoteşti, fostul candidat PNL la primăria din comună
FOTO. Pescar căutat în barajul de pe Olt de la Ipoteşti, după ce a dispărut din barcă noaptea trecută (UPDATE)
Arest preventiv pentru bărbatul din Izvoarele, care și-a omorât consăteanul
Ion Pârvulescu: „Am fost unul dintre cei mai cinstiţi hoţi din fotbal“
Cererile pentru tichetele sociale de Paște, în analiză, după ce de Crăciun unii beneficiari au depus mai multe solicitări

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API