Personalităţi oltene

Foto Eugen Ionescu, slătineanul din Franţa. 110 ani de la naşterea marelui dramaturg

Eugen Ionescu, slătineanul din Franţa. 110 ani de la naşterea marelui dramaturg

O fotografie donată de doctorul Mircea Şerbu secţiei de Istorie şi Cultură Slătineană a Muzeului Judeţean Olt îl înfăţişează pe marele dramaturg Eugen Ionescu jucând şah la ferma unui prieten al tatălui său din comuna Brebeni, foarte aproape de Slatina. Imaginea făcută în 1930 demonstrează, cred istoricii, faptul că întemeietorul teatrului absurd a avut întotdeauna nostalgia locului naşterii întorcându-se mereu aici.

Foto Nicolae Teică, scriitorul  îndrăgostit de Bâlciul din Balş

Nicolae Teică, scriitorul îndrăgostit de Bâlciul din Balş

Un alt scriitor pe care l-a dat Balşul literaturii române, pe lângă cunoscuţii Mihail Drumeş şi Petre Pandrea, este Nicolae Teică. Cel care s-a remarcat în special prin lucrarea „Căprioara de smalţ” a fost un nume sonor în perioada în care acesta şi-a desfăşurat activităţile de poet, prozator, traducător, editor şi director de editură.

Foto Învăţătorul Gheorghe Vasilescu, un „Gheorghe Doja” al Balşului în urma Răscoalei ţăranilor din 1907

Învăţătorul Gheorghe Vasilescu, un „Gheorghe Doja” al Balşului în urma Răscoalei ţăranilor din 1907

Învăţătorul şi publicistul bălşean Gheorghe Vasilescu (în unele surse George), care şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţă în actualul cartier „Corbeni”, din Balş, rămâne un important pion în istoria oraşului de pe Olteţ şi al Revoluţiei ţăranilor de la 1907. Învăţător al lui Petre Pandrea şi director al revistei „Vorbe Bune”, Vasilescu a fost schingiuit vreme de o săptămână la Răscoala din 1907, când a luat asupra sa întreaga vină a răzvrătirii ţăranilor din zona Balşului.

Foto Mihail Drumeş, scriitorul care  a pus Balşul pe harta romancierilor apreciaţi la nivel internaţional

Mihail Drumeş, scriitorul care a pus Balşul pe harta romancierilor apreciaţi la nivel internaţional

Născut în localitatea macedoneană Ohrid, la 26 noiembrie 1901, scriitorul Mihail Drumeş, unul dintre cei mai îndrăgiţi romancieri ai perioadei interbelice, a învăţat primii paşi în viaţă în Balş, într-o casă care există şi astăzi. Dramaturgul, romancierul, nuvelistul şi realizatorul de proză scurtă a devenit membru al Societăţii Scriitorilor Români în anul 1927 şi s-a remarcat prin numeroase opere care astăzi se regăsesc în orice bibliotecă de liceu, orăşenească sau judeţeană din ţară. Familia sa s-a stabilit în Balş în anul 1904, pe când acesta avea trei ani.

Foto Bălşeanul Petre Pandrea, salvatorul a mii de vieţi, cu preţul propriei sale libertăţi

Bălşeanul Petre Pandrea, salvatorul a mii de vieţi, cu preţul propriei sale libertăţi

Considerat de mulţi cea mai importantă personalitate pe care a dat-o Balşul, Petre Pandrea este un nume cu o însemnătate aparte a perioadei interbelice. Născut în oraşul de pe malurile Olteţului, Petre Marcu, cu pseudonimul Pandrea, a fost un cunoscut umanist, avocat şi eseist al perioadei interbelice. O bună parte din viaţă şi-a petrecut-o în spatele gratiilor, în urma unor condamnări politice.

Foto Vintilă Vodă, singurul domn al Ţării Româneşti dat de Slatina

Vintilă Vodă, singurul domn al Ţării Româneşti dat de Slatina

Vintilă Vodă (18 septembrie 1532 - 11 iunie 1535), singurul domnitor al Ţării Româneşti dat de Slatina, este fiul lui Radu cel Mare, fiind descendent al familiei Basarabilor. El a fost pus domn cu sprijinul majorităţii boierilor valahi, fiind supranumit „Braga Voevod”, datorită localităţii natale.

Foto Petre D. Roşca, filantropul căruia Balşul îi datorează statutul de oraş

Petre D. Roşca, filantropul căruia Balşul îi datorează statutul de oraş

Sunt două elemente majore care au contribuit la transformarea comunei Balş în oraş şi ulterior la dezvoltarea acestuia. Primul dintre ele este podul de peste Olteţ construit în anul 1897 de către firma franceză Dayde & Pille, construcţie care a înlocuit o punte din lemn. În al doilea rând sunt construcţiile realizate de către filantropul Petre D. Roşca, printre care se numără Catedrala Petru şi Pavel, din centrul oraşului, fostul Orfelinat „Principesa Elena”, fostul Hotel „Roşca”, fostul regiment, vechiul pavilion al spitalului, o serie de clădiri în centrul vechi al oraşului şi multe altele.

Foto Nicolae Petrulian, bălşeanul care a pus bazele Şcolii Române de Inginerie Geologică şi Geofizică

Nicolae Petrulian, bălşeanul care a pus bazele Şcolii Române de Inginerie Geologică şi Geofizică

„Nicolae Petrulian” este un nume cu care orice bălşean trebuie să se mândrească. Deşi autorităţile nu s-au „obosit” să-i promoveze activitatea de-a lungul vremii, bălşeanul Nicolae Petrulian (1902-1983) este un membru marcant al Academiei Române şi totodată unul dintre fondatorii Şcolii Române de Inginerie Geologică şi Geofizică.

Foto Familia de Lapommeraye, un model pentru slătineni

Familia de Lapommeraye, un model pentru slătineni

Povestea familiei de Lapommeraye, din care au făcut parte personalităţi din domeniul medical, politic, militar, artişti sau diplomaţi, acoperă un secol de istorie slătineană. Stilul de viaţă, conduita, nivelul de educaţie şi implicarea în problemele comunităţii au fost elementele care i-au transformat pe membrii acestei familii în adevărate modele pentru cei din jur.

Foto Familia Alimăneşteanu: capacitate, viziune, filantropie

Familia Alimăneşteanu: capacitate, viziune, filantropie

În galeria personalităţilor oltene, membrii familiei Alimăneşteanu se situează pe poziţii fruntaşe. S-au remarcat ca ingineri desăvârşiţi şi pionieri în diverse domenii, fapt pentru care au fost extrem de apreciaţi şi respectaţi de cei care i-au cunoscut.

Foto Ion Moroşan, întemeietorul Muzeului de Artă şi Istorie al judeţului Olt

Ion Moroşan, întemeietorul Muzeului de Artă şi Istorie al judeţului Olt

Ardelean prin naştere, Ion Moroşan s-a dovedit a fi mai oltean decât mulţi dintre cei care s-au născut pe aceste meleaguri. A pregătit generaţii întregi de elevi, a făcut descoperiri arheologice importante pentru cunoaşterea trecutului acestei zone şi, mai presus de toate, a pus bazele Muzeului Judeţean Olt.

Foto Ion Marin Iovescu, pictor în cuvinte al satului şi tradiţiilor oltene

Ion Marin Iovescu, pictor în cuvinte al satului şi tradiţiilor oltene

Unul dintre cei mai interesanţi scriitori rurali din România, olteanul Ion Marin Iovescu a descris cu mult umor în opera sa viaţa de la ţară, cu oamenii şi obiceiurile străvechi pe care aceştia le respectă cu sfinţenie din moşi-strămoşi.

Foto Doctorul Ilie Riga, o viaţă în slujba pacienţilor

Doctorul Ilie Riga, o viaţă în slujba pacienţilor

Personalitate cu un impact deosebit de mare în ştiinţele medicale, olteanul Ilie Riga a fost unul dintre marii medici ai României. A lăsat în urma sa zeci de lucrări de medicină graţie cărora au fost salvate numeroase vieţi. Mai mult, a fost un profesor extrem de apreciat şi a format generaţii întregi de specialişti care au activat atât în ţară, cât şi în străinătate.

Foto Ionel Tudoran, tenorul care a reprezentat Oltul pe marile scene ale Europei

Ionel Tudoran, tenorul care a reprezentat Oltul pe marile scene ale Europei

Artist de prestigiu, apreciat atât în România cât şi peste graniţă, olteanul Ionel Tudoran a cântat şi a încântat milioane de spectatori pe parcursul celor aproape patru decenii de activitate. S-a ridicat prin forţele proprii, ajungând dintr-un copil sărac unul dintre marii tenori ai Europei şi a inspirat numeroase generaţii care i-au urmat.

Foto Gheorghe Kitzulescu, chirurgul îndrăgostit de Slatina

Gheorghe Kitzulescu, chirurgul îndrăgostit de Slatina

În galeria marilor doctori slătineni, care şi-au dedicat viaţa îmbunătăţirii serviciilor medicale şi facilitării accesului tuturor categoriilor sociale la tratamente de calitate, chirurgul Gheorghe Kitzulescu ocupă un loc fruntaş. În plus, acesta a contribuit semnificativ şi la refacerea clădirii spitalului din Slatina, grav afectat după război, şi a fost în două rânduri prefect de Olt.

Foto Dumitru Popovici: comparatist şi istoric literar

Dumitru Popovici: comparatist şi istoric literar

Cărturar de renume, olteanul Dumitru Popovici a contribuit la îmbogăţirea patrimoniului istoriografiei literare a României cu lucrări de valoare. Dotat cu simţul echilibrului şi sintezei, acesta se înscrie printre marile personalităţi ale culturii româneşti.

Foto Amza Jianu, primul neurochirurg din România

Amza Jianu, primul neurochirurg din România

Pionier în chirurgie şi profesor universitar formator a generaţii întregi de specialişti, olteanul Amza Jianu este considerat a fi unul dintre cei mai buni medici ai secolului XX şi primul neurochirurg din ţară.

Foto Damian Stănoiu, „pictorul” vieţii din mănăstire

Damian Stănoiu, „pictorul” vieţii din mănăstire

Reprezentant de seamă al genului umoristic, scriitorul oltean Damian Stănoiu s-a remarcat graţie modului în care a evidenţiat în cărţile sale contrastul flagrant dintre adevărata viaţă monahală, lipsită de trăiri spirituale şi supusă tentaţiilor lumeşti, şi exigenţele de austeritate şi pioasă reculegere din morala creştină.

Foto Olteanul Alexandru Şerbănescu, as al aviaţiei de vânătoare române

Olteanul Alexandru Şerbănescu, as al aviaţiei de vânătoare române

În galeria marilor personalităţi oltene, aviatorul Alexandru Şerbănescu ocupă un loc de frunte. A trăit doar 32 de ani, însă a reuşit performanţe greu de egalat în domeniul aviaţiei, având în momentul în care a căzut la datorie aproape 50 de victorii aeriene, care îl poziţionau pe primul loc în topul aşilor români.

Foto Nicolae Paul Mihail, creatorul personajului „Mărgelatu”

Nicolae Paul Mihail, creatorul personajului „Mărgelatu”

S-a remarcat ca prozator, epigramist, dar, mai presus de toate, caracaleanul Nicolae Paul Mihail va rămâne în amintirea românilor ca scenaristul care, împreună cu Eugen Barbu, a dat viaţă celebrului personaj „Mărgelatu”, interpretat de Florin Piersic.

Foto Dinu Lipatti: pianistul cu suflet de oltean

Dinu Lipatti: pianistul cu suflet de oltean

Unul dintre cei mai mari pianişti din România, compozitor şi pedagog, Dinu Lipatti este un nume strâns legat de Slatina. Nu s-a născut în oraşul de pe malul Oltului, dar a petrecut aici o mare parte a vieţii, în casa Racoviceanu din Valea Sopotului, demolată ulterior.

Foto Petre Brătescu, de la ajutor de strungar la campion naţional de box

Petre Brătescu, de la ajutor de strungar la campion naţional de box

Copil sărac de la ţară, Petre Brătescu este unul dintre cei mai tineri campioni din istoria boxului din România, reuşind la vârsta de 22 de ani să-l învingă pe cel care era considerat a fi cel mai bun pugilist român, Lucian Popescu, şi să devină campion naţional. Drumul spre succes nu a fost deloc uşor.

Foto Elena Cornetti: iubitoare şi creatoare de frumos

Elena Cornetti: iubitoare şi creatoare de frumos

Originară din fostul judeţ Romanaţi, Elena Cornetti face parte din galeria figurilor feminine marcante ale secolelor XIX-XX, fiind poate cea mai cunoscută promotoare a culturii din sudul ţării. Mai mult, împreună cu soţul său, Elefterie Cornetti, aceasta a pus bazele uneia dintre primele şcoli de muzică din România, instituţie unde au fost descoperiţi şi formaţi de-a lungul timpului numeroşi artişti.

Foto Corăbianul Ion Oblemenco, simbolul „iubirii alb-albastre”

Corăbianul Ion Oblemenco, simbolul „iubirii alb-albastre”

Unul dintre cei mai apreciaţi fotbalişti români şi poate cel mai iubit jucător de fotbal de către microbiştii din sudul ţării, Ion Oblemenco ar fi împlinit anul acesta 68 de ani. Chiar dacă soarta a ales ca el să plece mult prea repede de pe pământ, oltenii nu l-au uitat pe cel care a fost şi continuă să fie simbolul „iubirii alb-albastre”, Universitatea Craiova.

Foto Neda Marinescu, fizicianul oltean care a lucrat cu Marie Curie

Neda Marinescu, fizicianul oltean care a lucrat cu Marie Curie

Oltean prin naştere şi fizician prin pregătire, Neda Marinescu sau Marinesco, aşa cum a fost cunoscut în afara ţării, a fost una dintre cele mai apreciate personalităţi ştiinţifice în Europa interbelică. A studiat la Caracal, Bucureşti şi Paris şi a colaborat cu unii dintre cei mai apreciaţi oameni de ştiinţă ai primei jumătăţi a secolului XX.

Foto Olteanca Pola Illery, ultima divă a filmului mut

Olteanca Pola Illery, ultima divă a filmului mut

Atrasă de teatru încă din copilărie, actriţa Pola Illery, care s-a născut în Corabia sub numele Paula Iliescu, a cunoscut succesul în Franţa, devenind una dintre cele mai cunoscute actriţe de film mut.

Foto Ion Conea, părintele toponimiei româneşti

Ion Conea, părintele toponimiei româneşti

Unul dintre cei mai mari geografi români, spirit caracterizat de ambiţie, dedicare şi dragoste pentru ţara în care s-a născut, Ion Conea rămâne şi astăzi, la aproape 40 de ani de la dispariţia sa, una dintre cele mai ilustre figuri ale şcolii geopolitice româneşti şi omul cu cea mai mare contribuţie în domeniul toponimiei româneşti.

Foto Sabin Bălaşa, pictorul albastrului infinit

Sabin Bălaşa, pictorul albastrului infinit

Apreciat şi contestat în acelaşi timp de mulţi dintre cei care l-au cunoscut sau care i-au urmărit viaţa şi cariera, artistul plastic Sabin Bălaşa este unul dintre cei mai cunoscuţi pictori contemporani, lucrările sale fiind evaluate la milioane de euro.

Foto Ilie Constantinescu, unul dintre cei mai mari colecţionari români

Ilie Constantinescu, unul dintre cei mai mari colecţionari români

Intelectual cu vaste cunoştinţe în diverse domenii de activitate şi profesor timp de mai bine de patru decenii în Caracal, Ilie Constantinescu este recunoscut la nivel naţional ca unul dintre cei mai mari colecţionari din ţară, graţie colecţiilor sale de cărţi, izvoare arheologice şi numismatice, documente istorice, materiale folclorice şi obiecte de artă populară.

Foto Virgil Carianopol, un „cântec oltenesc” de dor şi jale

Virgil Carianopol, un „cântec oltenesc” de dor şi jale

Fie că am întâlnit una dintre poeziile sale în manualele şcolare sau că l-am ascultat pe maestrul Tudor Gheorghe interpretând melodia „Cântec oltenesc” („Muică”- n. red.), ale cărei versuri îi aparţin, cu toţii ne-am „lovit” de Virgil Carianopol cel puţin o dată în viaţă. Prea puţini ştiu însă că poetul s-a născut pe meleaguri oltene, în Caracal, că a fost urmaş al haiducului Iancu Jianu sau că a făcut închisoare politică.

Foto Ion Minulescu, poetul simbolist care a copilărit în Slatina

Ion Minulescu, poetul simbolist care a copilărit în Slatina

Născut în noaptea de 6 spre 7 ianuarie 1881, în Bucureşti, Ion Minulescu a copilărit la Slatina, de unde era mama sa, Alexandrina Ciucă. După ce a urmat şcoala primară şi gimnaziul la Piteşti, a absolvit liceul în Bucureşti, la un pension particular „Brânză şi Arghirescu”.

Nu mai sunt