FOTO. Viaţa tenorului Antonius Nicolescu şi succesul fulminant obţinut peste hotare, transpuse într-o carte

Celebrul tenor internaţional Antonius Nicolescu s-a aflat, sâmbătă, într-o vizită la Slatina, locul său natal, la invitaţia oficialităţilor locale şi Asociaţiei „Ecologia Bunului Simţ”. Artistul liric slătinean s-a întâlnit la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu” cu reprezentanţii autorităţilor locale, iubitori de artă, prieteni, dar şi apropiaţi ai maestrului. Antonius Nicolescu a fost însoţit de soţia Barbara Egel - Niculescu.

La Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu” a avut loc o întâlnire de suflet cu artistul liric slătinean tenorul Antonius Nicolescu, în cadrul unui proiect coordonat de Asociaţia „Ecologia Bunului Simţ” şi Primăria municipiului Slatina.

Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat primarul municipiului Slatina, Emil Moţ, fostul parlamentar de Olt şi actual consilier local, doctorul Renică Diaconescu, vărul celebrului tenor Ducu Iovu, Nichita Dragomira, maestru coregraf, prietenul tenorului, Hashim Memish, patronul cofetăriei „Atletul Albanez”, prieten, de asemenea, cu Antonius Nicolescu, fostul director al Direcţiei pentru Cultură Olt, Gheorghe Iorga şi nu în ultimul rând jurnalistul, poetul, epigramistul, publicistul Dumitru Sîrghie, şi soţia sa Elena Sîrghie, profesor de istorie, cei care au avut ideea de a îngemăna în paginile unei cărţi, care va vedea lumina tiparului la finele acestui an, viaţa şi cariera strălucită a tenorului Antonius Nicolescu, care a dus faima oraşului Slatina peste hotare.

„Un model pentru tânăra generaţie este, fără îndoială, Antonius Nicolescu, care la cele 70 de primăveri a venit acasă să-şi sărute pământul natal, iar noi, împreună cu primarul Slatinei, cu soţia mea şi mai ales cu Dragoş, fiul meu, am pus la cale, prin Asociaţia «Ecologia Bunului Simţ», un proiect prin care să scoatem o carte despre viaţa şi activitatea acestui român absolut. Acest proiect se va finaliza la sfârşitul acestui an şi se va materializa într-un volum album cu şi despre viaţa lui Toni Nicolescu, artist slătinean stabilit în Germania încă din anii de comunism”,
a precizat jurnalistul Dumitru Sîrghie.


Trebuie precizat faptul că această iniţiativă a Asociaţiei „Ecologia Bunului Simţ” nu s-ar fi putut materializa fără sprijinul autorităţilor locale.

„Sunt fericit pentru această acţiune, de fapt vă felicit pentru tot ceea ce faceţi pentru viaţa culturală a Slatinei. Vreau să vă asigur de tot primăriei şi în continuare. Oricând aveţi diverse acţiuni, diverse evenimente puteţi conta pe noi. Maestre, pentru dumneavoastră numai respect şi apreciere. Vreau să vă spun că avem trei lucruri în comun: am făcut acelaşi liceu, Radu Greceanu, data de 17 august, data dumneavoastră de naştere, este şi data de naştere a fiului meu şi trei, şi cel mai important, este că suntem amândoi slătineni şi amândoi iubim Slatina. Maestre, «La mulţi ani» şi sper să ne revedem şi la anul sau de câte ori dumneavoastră doriţi să vă întoarceţi în Slatina”, a subliniat Emil Moţ, primarul municipiului Slatina.

„Avem nevoie de o Slatina intelectuală”

Fost parlamentar de Olt şi actual consilier local, doctorul Renică Diaconescu consideră că a sosit momentul unei restartări a vieţii culturale şi artistice a municipiului Slatina, iar acest lucru îl poate face doar actuala administraţie publică locală.

„Din păcate, eu nu l-am cunoscut personal pe Antonius Nicolescu. Totuşi, văzând pozele din tinereţe, mi-am dat seama că l-am întâlnit pe maestru, mai ales că locuiesc pe strada Ionaşcu, acolo unde s-a născut. Chiar vorbeam cu domnul primar Moţ că este o stradă istorică şi trebuie să facem tot ce este posibil ca să conservăm Centrul Vechi, să-i dăm parfumul de altădată, pentru că Slatina acolo a luat naştere. Este nevoie de multă intervenţie. Am venit astăzi aici la invitaţia domnului Sîrghie, dar şi să vă cunosc, pentru că şi eu cred că Slatina are nevoie de restartare, de o restartare a ideii de oraş de provincie. Trebuie să facem aici un teatru, să facem, dacă putem, o filarmonică şi să-i dăm parfumul de intelectualitate aşa cum îl avea, să-l scoatem din zona de oraş muncitoresc şi provincial. Va fi foarte grea misiunea, dar sunt convins că domnul primar şi-o va asuma. Este bine să aşezăm valorile la locul lor. Trebuie să cultivăm tineretul spre valoare, spre muzica clasică, spre muzica valoroasă şi eu cred că nu va fi singura zi când veţi mai veni pe la noi. Trebuie să veniţi tot mai des, să vă faceţi timp, pentru că puteţi fi alături de noi un motor care să schimbe imaginea Slatinei. Avem nevoie de o Slatina intelectuală şi eu cred că este şansa domnului primar Moţ să facă această Slatina intelectuală”, a spus Diaconescu.

Antonius Nicolescu, mesagerul culturii noastre peste hotare

Cunoscut publicului meloman internaţional ca un solist de excepţie, tenorul Antonius Nicolescu a întruchipat cu strălucire şi virtuozitate mari personaje ale operei, intrând cu brio în selecta galerie a interpreţilor memorabili ce au făcut istorie în acest domeniu de elită.

Antonius Nicolescu s-a născut pe 7 august 1946 (naşterea fiind înregistrată pe 17 august) în oraşul Slatina. A urmat cursurile Şcolii Ionaşcu şi apoi Liceul Radu Greceanu, iar între anii 1964 şi 1971 a fost student la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti.

A cântat alături de nume mari ale scenei lirice româneşti, nume precum Octav Enigărescu, Nicolae Herlea, Nicolae Florei, Elena Cernei şi Eugenia Moldovan.

În 1977, a emigrat în Germania şi a fost cunoscut în toată lumea. De la Opera Naţională din Bucureşti, artistul slătinean a ajuns pe scene ale operelor din toată Germania, dar şi din Belgia, Luxemburg, Franţa , Italia, Norvegia, Finlanda, Olanda, Japonia. A fost elogiat, apreciat, aclamat şi aplaudat furtunos, dar, din păcate, cariera sa, în plină ascensiune, a fost oprită din motive de sănătate. Antonius Nicolescu nu a uitat, însă, niciodată Slatina. După Revoluţie, a venit în fiecare an acasă, iar în 1998 a primit titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului Slatina.

Vizibil emoţionat, maestrul Antonius Nicolescu le-a mulţumit prietenilor şi apropiaţilor pentru cuvintele frumoase adresate şi a spus că se simte măgulit de faptul că a fost acceptat în nucleul valorilor slătinene.

„Vă mulţumesc pentru onoarea de a mă face să mă simt parte din nucleul slătinean. Vă mulţumesc din toată inima. Cu toată dragostea, v-aş cânta ceva, dar vocea mea nu a mai trecut de revizia tehnică. Rugina s-a depus de 16 ani încoace”, a spus, zâmbind, tenorul slătinean.

Evenimentul s-a încheiat într-o atmosferă frumoasă, cei prezenţi depănând amintiri despre frumoasa legătură de prietenie pe care o au cu maestrul Antonius Nicolescu şi felicitându-l pe acesta la împlinirea a 70 de ani de viaţă.