Continuă reabilitarea Conacului Neamţu din Olari. Se lucrează la pivniţa boltită

Continuă reabilitarea Conacului Neamţu din satul Olari al comunei Pârşcoveni. Investiţia se desfăşoară din donaţii, imobilul monument istoric intrând în proprietatea Fundaţiei „Pro Patrimonio”.


Potrivit Fundaţiei „Pro Patrimonio”, în prezent lucrările se concentrează pe pivniţa boltită a conacului.

„Lucrăm la Olari deja de două luni cu şantier la interiorul conacului. În vizor este acum pivniţa boltită. Incinta ei  a protejat în primii ani de utilizare ai conacului reuniunile copiilor din sat, atelierele pe care le organizam cu ei, serile de film. A venit timpul să le curăţăm, să reparăm şi să să refuncţionalizăm astfel încât un astfel de loc să fie mai primitor şi mai ofertant”, arată sursa citată.

Bolţile acestea de cărămidă fac parte din structura cea mai veche a Conacului Neamţu datat secolul XVII, cel mai probabil. Substanţa fizică a construcţiei originale a fost în mare parte conservată, chiar şi după extinderea şi modernizarea conacului în anii 1920 – 1930 de către arh. Constantin Iotzu.

După ce a fost preluat de comunişti, în primii ani ai regimului, a fost transformat în sediu de Cooperativă Agricolă de Producţie (CAP).

Conacul a fost donat Fundației Pro Patrimonio în 2016, într-o stare de degradare avansată și a trecut printr-o etapă de igienizare și conservare parțială.

Restaurarea a început în 2018 şi continuă şi astăzi, cu ajutorul unor donații și al voluntarilor, care vin la conac să muncească, unii dintre ei chiar din străinătate.

Istoria locului

Conacul de la Olari a fost cumpărat de Constantin C. Neamţu de la un grec, în 1901, restaurându-l în anii ’20 sub directa supraveghere a arhitecţilor Ion Mincu şi Nicolae Iotzu.

Constantin C. Neamţu a fost director al Băncii Comerţului din Craiova şi a luptat în Războiul Balcanic şi în Primul Război Mondial, la care a participat sub comanda mareşalului Averescu.

Conacul de la Olari a reprezentat leagănul copilăriei lui Şerban Neamţu, care şi-a petrecut acolo toate vacanţele până în 1948, când imobilul a fost naţionalizat de regimul comunist.

El a fost unicul urmaş al familiei, rămas în viaţă după 1989. Şerban Neamţu a hotărât să doneze conacul fundaţiei Pro Patrimonio, salvându-l astfel de la pieire. El a decedat în urmă cu câţiva ani.