Terminale inteligente pentru închirierea bicicletelor, montate în cinci zone ale Slatinei

Primăria Slatina implementează un proiect cu fonduri europene prin care instalează în mai multe puncte din oraş terminale inteligente de închiriere a bicicletelor, biciclete cu computer de bord, dar şi staţii pentru încărcarea bicicletelor şi vehiculelor inteligente. 


Investiţia se ridică la cinci milioane lei, iar atât staţiile de încărcare cât şi terminalele pentru biciclete au fost deja instalate.

 „Proiectul integrat de mobilitate durabila (componentele biciclete si vehicule electrice)” este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 4, prioritatea de investiții 4e și are o valoare totală de 4.968.292,27 lei și constă în:

1. Realizarea sistemului de închiriere biciclete cu următoarele elemente:

– terminale inteligente de închiriere a bicicletelor;

– 5 stații inteligente de predare și preluare a bicicletelor (str. Ecaterina Teodoroiu-stație cu 22 posturi; str. Piața Gării-stație cu 22 posturi; bd AI Cuza-stație cu 28 posturi; str. Primăverii-stație cu 22 posturi; str. Lipscani-stație cu 28 posturi); 

– biciclete inteligente prevăzute cu computer de bord – 110 buc;

– triciclete inteligente prevăzute cu computer de bord – 12 buc;

– centru de operare cu sistem integrat software și hardware de gestiune și comunicații;

– sistem de logistică și distribuție;

– stații de depanare de urgență a bicicletelor;

– kit echipamente mentenanță.

2. Realizarea subsistemului suport pentru vehicule electrice:

– instalarea a 5 stații electrice de încărcare și introducerea unui sistem de management al stațiilor electrice de încărcare (operare, plată, gestiune clienți etc.).

– Fiecare stație va avea cu câte două locuri fiecare, și vor fi situate astfel: str. Ecaterina Teodoroiu, str. Piața Gării, bd. A.I. Cuza, str. Primăverii, str. George Poboran.

Prin soluția propusă în cadrul proiectului, se vor asigura promovarea mobilității urbane durabile prin crearea infrastructurii specifice pentru deplasările cu bicicleta și implementarea unui sistem alternativ de mobilitate urbană care să vină în sprijinul reducerii emisiilor de CO2 în municipiul Slatina.

Prezent, vineri, în cadrul emisiunii „Ora de educaţie” de la Olt Tv, primarul Emil Moţ a explicat care sunt obiectivele administraţiei locale privind oferirea de alternative verzi pentru transport.

„Este vorba despre micromobilitate. La această variantă pe care noi am reușit să o aducem la Slatina, avem și o altă variantă tot de micromobilitate, cu biciclete de închiriat pe care Primăria municipiului Slatina le va pune la dispoziție slătinenilor printr-un proiect pe fonduri europene. Din punctul meu de vedere, tot ce înseamnă parte de mobilitate, atât prin biciclete, cât și prin trotinete a fost atinsă. Trotinetele vor fi în diferite locuri în municipiul Slatina, Zahana, Parcul Tineretului, Esplanadă, acolo vor fi stațiile de unde le vom putea lua”, a declarat Emil Moț.