Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Duminică, 28 mai 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Actualitate » 16 mai 2017, ora: 15:15
facebook twitter Feed rss
 

Oltenii au revendicat la ADS o topitorie de in, un conac boieresc şi o cramă, dar şi maşini agricole. ADS a respins toate dosarele, dar doi au câştigat în instanţă

Oltenii au revendicat la ADS o topitorie de in, un conac boieresc şi o cramă, dar şi maşini agricole. ADS a respins toate dosarele, dar doi au câştigat în instanţă

Pentru că imobilele le-au fost preluate în mod abuziv de stat în perioada 1945-1989, câţiva olteni au depus notificări la Agenţia Domeniilor Statului (ADS) pentru reconstituirea în natură sau despăgubiri băneşti pentru bunurile ce au fost preluate ilegal de către comunişti. În cele din urmă, cele trei dosare de revendicare au fost respinse. Doar doi olteni au câştigat în instanţă restituirea unui conac şi a unei crame, la Cungrea.

de Florentina Ştefan Ciobanu
florentina.stefan@gazetanoua.ro

Gheorghe Popa a depus o notificare prin care solicita restituirea în natură sau despăgubiri băneşti pentru imobilele, construcţii şi teren aferent, cunoscute sub denumirea de „topitoria de in”, acestea fiind situate în satul Văleni, comuna Brâncoveni. Imobilul aparţinea Societăţii Agroindustriala Slatina, dar pentru că îi fusese luat abuziv de către comunişti, olteanul dorea să-l recupereze.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii ADS Bucureşti, dosarul de revendicare a fost soluţionat în 2010 cu o decizie de respingere, la nouă ani de la momentul solicitării foştilor proprietari.

„Dosarul de revendiare a fost soluţionat prin Decizia 150.264 din 3 mai 2010 emisă de preşedintele ADS, în sensul respingerii notificării, pentru că nu au fost îndeplinite toate cerinţele impuse de Legea nr. 10/2001, dosarul fiind la acest moment arhivat”,
se arată într-un comunicat al ADS Bucureşti.

Au cerut restituirea conacului şi a cramei din Cungrea


Tot în 2001, Tudor Protopopescu şi Ilie Tanci au solicitat restituirea unei crame-beci, o magazie şi 5.776 metri pătraţi de teren, toate acestea fiind situate în satul Oteştii de Sus, din comuna Cungrea. Aceste bunuri erau deţinute de Societatea Vitipomicola Sâmbureşti.

Şi această revendicare a fost respinsă de ADS Bucureşti, mai ales că imobilele revendicate au constituit obiectul litigiului civil. Astfel, magistraţii Secţiei Civile din cadrul Tribunalului Olt au admis cererea formulată de Ilie Tanci şi Tudor Protopopescu şi au obligat societatea din Sâmbureşti să restituie reclamanţilor imobilul compus dintr-un conac vechi, spaţii de cazare, cramă-beci, magazie şi 5.776 metri pătraţi de teren în comuna Cungrea.  

Pentru că au câştigat în instanţă, petenţii au solicitat ADS renunţarea la notificarea depusă la această instituţie, care nu a mai fost nevoită să se pronunţe pe cerere.

În litigiu cu Primăria Strejeşti

Dumitru Pătru, Elena Dăruleanu, Olimpia Pătru şi Ioana Bărbulescu au solicitat ADS despăgubiri băneşti pentru maşini agricole din Comuna Strejeşti. Potrivit ADS, acest dosar de revendicare a fost clasat, pentru că mobilele nu fac obiectul Legii 10/2001.

Atât Tibunalul Olt, Curtea de Apel Craova, cât şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins cererea celor patru olteni împotriva Primăriei Strejeşti.

„În concluzie, notificarea rămânând fără obiect, iar dosarul a fost clasat şi scos din baza de date a Comisiei Legii nr 10/2001”, spun reprezentanţii ADS. 

 
Alte articole din Actualitate:
694 vizualizări
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Florentina Ştefan Ciobanu

La finalul lunii aprilie, am participat la o conferinţă prin care DGASPC Olt anunţa finalizarea proiectului prin Mecanismul Financiar Norvegian prin intermediul căruia a fost înfiinţat Centrul de primire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei în familie din judeţul Olt. Au fost prezentate statistici, filmuleţe şi ma ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Elena Nagy a închis poarta pentru CSM Slatina. Procentaj excelent, 169 de mingi apărate
Peste zece posturi de medic, disponibile la Spitalul Corabia
FOTO. Primarul din Giuvărăşti, cu roşiile şi problemele legumicultorilor în Parlament. Deputatul Stănescu: „Asocierea în cooperative este singura variantă”
Cimitirul Strehareţ, „business” pe seama suferinţei
Campania de marcare a parcărilor, îngreunată de cetăţeni. Angajaţii DASIP vor începe marcajele pe Aleea Muncii şi Aleea Lalelelor
Victorina Bora nu e de acord cu pretenţii salariale de 5.000 de euro. „Există un plafon salarial, pe care nu-l vom depăşi”
FOTO. Fermierul din Olt care dă lapte gigantului Danone. Investiţie de peste 1,6 milioane de euro, la Rusăneşti

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API