Fondul pentru Modernizare - Finanțare sisteme fotovoltaice pentru companii

Companiile au la dispoziție până la 20 de milioane de euro să își instaleze sisteme fotovoltaice.

Ministerul Energiei a lansat apelul de finanțare din Fonul de Modernizare, Program Cheie 1 - Surse regenerabile de energie și stocarea energiei, prin intermediul căruia sunt sprijinite și investițiile în sisteme de panouri fotovoltaice.

În cadrul acestui program cheie sunt deschise două apeluri de finanțare:

1. Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum.

2. Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile.

Proiectele eligibile pentru apelul de finanțare pe autoconsum trebuie să prevadă un autoconsum de minimum 70% din energia electrică produsă prin sistemul fotovoltaic nou instalat. Totodată companiile trebuie să realizeze un Studiu de Fezabilitate conform HG 907/2016 si sa realizeze un audit energetic (electroenergetic).

Sunt eligibile microîntreprinderile, întreprinderile mici, mijlocii și întreprinderile mari, inclusiv întreprinderile nou înființate, precum și regiile autonome, legal constituite în conformitate cu legislația națională sau în conformitate cu legislația specifică din statul membru a cărei naționalitate o dețin și înregistrate la ONRC în România până la data primei plăți din ajutorul de stat acordat.

Pentru aceste apeluri de finanțare nu sunt eligibile companiile care își desfășoară activitatea în industria alimentară și agricultură, de finite de cod CAEN 01, CAEN 10 și CAEN 11. Aceștia au la dispoziție un alt program de finanțare special dedicat.

Companiile vor putea să considere cheltuieli eligibile achiziționarea de instalații/echipamente noi pentru construirea de capacități noi de producție a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană, solară sau hidro, precum și construcții care fac obiectul proiectului de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană, solară sau hidro.

Din echipa de elaborare a studiului de fezabilitate trebuie să facă parte personal autorizat de către ANRE în domeniul instalațiilor electrice. Se va anexa studiului de fezabilitate documentul doveditor. Auditul electroenergetic va fi elaborat de o persoană fizică sau juridică atestată/autorizată în condițiile legii care are dreptul să realizeze audit energetic la consumatori.

Proiectul trebuie să vizeze doar o singură locație și să nu presupună extingerea unei capacități existente. Astfel, investiția trebuie să aibă ca rezultat obligatoriu o capacitate nouă de producție de energie electrică.

Proiectele se pot depune până la data de 23 iulie 2024, ora 17.