Sănătate

2017-05-15, 16:12:47

Criză de vaccin ROR, în judeţ. Peste 1.800 de restanţieri

În timp ce proiectul legii vaccinării se află în dezbatere, autorităţile nu reuşesc să asigure necesarul tuturor dozelor de vaccin. Astfel, la nivelul judeţului sunt 1.885 de restanţieri la vaccinul ROR, în timp ce în acest an au fost confirmate 64 de cazuri cu rujeolă.

DSP Olt nu are în depozitele sale nicio doză de vaccin ROR, ser folosit pentru imunizarea copiilor împotriva unor boli precum rujeola, oreion şi rubeola. Această situaţie este înregistrată în plină epidemie de rujeolă.

Purtătorul de cuvânt al DSP Olt, Gabriela Gogiu, a precizat că peste 1.800 de copii din judeţ sunt restanţieri la acest vaccin.

„La acest moment, la nivelul judeţului este o criză de vaccin ROR. Avem 1.885 de restanţieri, aceştia sunt rezultaţi nu doar din lipsa de vaccin, cât şi din rândul copiilor nevaccinaţi ca urmare a neprezentării la cabinetul medicului de familie, refuzuri sau contraindicaţii temporare sau omisiuni. Nu avem date oficiale când vom primi vaccinul ROR”, a spus Gogiu.

În plină epidemie de rujeolă, autorităţile centrale caută soluţii pentru rezolvarea crizei vaccinurilor.

Astfel, premierul Sorin Grindeanu a cerut constituirea rapidă a unui grup operativ, format din reprezentanţi ai guvernului, ai societăţilor profesionale, ai asociaţiilor şi societăţii civile, care să găsească soluţii imediate pentru criza vaccinurilor. Grindeanu este convins că autorităţile nu pot impune prin lege obligativitatea vaccinări, atâta timp cât dozele de vaccin nu pot fi asigurate.
Acest grup operativ va avea un mandat clar, inclusiv de a veni cu propuneri de modificare a cadrului legal, astfel încât, pe termen scurt, să permită achiziţionarea dozelor de vaccin necesare, iar pe termen mediu, asigurarea stocurilor de vaccinuri în mod predictibil şi continuu.

Comentarii

Redacţia

2017-05-15 16:12:47

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro