Zeci de persoane sunt internate cu pneumonii şi infecţii respiratorii acute. Aproape 20.000 de olteni s-au vaccinat antigripal

Val de infecţii respiratorii acute în judeţul Olt. Zeci de pacienţi, copii şi bătrâni, necesită internare. Potrivit datelor DSP Olt, în ultima săptămână s-au înregistrat peste peste 1.400 de cazuri de infecţii respiratorii, dar şi pneumonii, unele necesitând internare. Potrivit datelor DSP Olt, aproape 20.000 de persoane s-au vaccinat antigripal.

Potrivit DSP Olt, în săptămâna 10-16 octombrie, la nivelul judeţului  Olt, s-au înregistrat 866 cazuri de infectii respiratorii acute, dintre care 31 au necesitat internare, şi 380 de cazuri de pneumonii, cu 48 internari.

Potrivit autorităţilor sanitare, vaccinarea antigripală rămane cea mai sigură si eficientă masura profilactică.

Pentru sezonul rece 2022- 2023, D.S.P. Olt a catagrafiat 34.991 persoane, considerate la risc si care doresc sa se vaccineze antigripal.

 Din achizitia Ministerului Sănătăţii, până în prezent au fost distribuite 31.027 doze de vaccin gripal in doua transe, pentru vaccinarea grupelor populationale considerate la risc.

 Din cantitatea distribuita unitatilor medicale vaccinatoare, pana in prezent s-au administrat 19.974 doze.

 Pentru limitarea extinderii infectiilor virale, inclusiv gripa, D.S.P. – Olt recomandă:

 

– Evitarea, pe cat posibil, a aglomerarilor umane si a contactului cu persoanele bolnave.

 

– Folosirea batistei de unica utilizare;

 

– Respectarea unui regim sanatos de viata- alimentatie bogata in legume si fructe;

 

– Evitarea consumului de alcool, cofeina, pentru că acestea pot duce la deshidratare si astfel la agravarea simptomelor.

 

- Adaptarea unei tinute vestimentare adecvate sezonului.

- Mentinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii in comunitate.

- Omul bolnav se izoleaza de restul familiei intr-o camera corespunzatoare din punct de vedere igienic (luminoasa, aerisita, suficient de incalzita 24-26 grade C).

- Evitarea automedicatiei si prezentarea la medicul de familie in cazul aparitiei unor semne/ simptome compatibile cu gripa.

Cea mai eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor de gripa este vaccinarea antigripala. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul iar compozitia este stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii.