Persoanele neasigurate beneficiază de testare şi tratament gratuit pentru hepatită sau HIV

Persoanele care nu sunt asigurate medicale beneficiază, din luna noiembrie, de testare gratuită pentru hepatită sau HIV şi au acces la tratament de specialitate, transmite Casa de Asigurări de Sănătate Olt.

 

Persoanele neasigurate beneficiază de aceleaşi servicii ca persoanele asigurate în ceea ce privește efectuarea testării pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C şi HIV, beneficiind ulterior de acces la terapiile specifice din cadrul programelor naţionale de sănătate sau al programelor terapeutice derulate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Asta, după ce pe data de 28 noiembrie a fost aprobată Legea 328 din data de 28 noiembrie, 2022.

 Anterior apariției acestei legi, persoanele neasigurate beneficiau  de tratament suportat din FNUASS doar după ce era confirmat diagnosticul și erau incluse in cadrul programelor naționale de sănătate.

Fondurile necesare pentru plata acestor servicii medicale se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii sub formă de transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”, transmite Casa de Asigurări de Sănătate Olt.