Oltenii pot beneficia de concedii medicale chiar dacă nu sunt salariaţi, dar îşi plătesc contribuţia de sănătate. Noutăţi legislative şi pentru părinţii cu copii grav bolnavi

Puşi în faţa unor cazuri concrete, la care opinia publică a reacţionat, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au adus modificări privind persoanele asigurate pentru concedii medicale, altele decât cele salariate sau asimilate salariaţilor, dar şi privind modul de eliberare de către medici a certificatelor medicale. Astfel, dacă un părinte îşi tratează copilul grav bolnav peste hotare, nu mai este nevoit să vină special în ţară doar pentru a primi certificatul medical eliberat de către medic, acesta putând fi eliberat de către rude.

Ministerul Sănătăţii a schimbat legislaţia privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial pe 12 ianuarie, fiind lămurite aspecte referitoare la persoanele fizice asigurate pentru concedii medicale, altele decât cele salariate sau asimilate salariaţilor, dar şi modificări aduse modelului de eliberare de către medici a certificatelor medicale.   

Astfel, de la 1 ianuarie, orice persoană se poate asigura pe baza contractului de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit datelor furnizate de CAS Olt, oltenii care îşi plătesc contibuţiile de sănătate pot beneficia şi de plata concediilor medicale, însă aceştia trebuie să se prezinte la instituţia olteană pentru a încheia un contract în acest sens.

„Înainte puteau beneficia de concedii medicale doar salariaţii, şomerii sau cei care obţineau venituri declarate la Finanţe. Acum, orice persoană poate să beneficieze de concediu medical, condiţia este să-şi plătească contribuţia de unu la sută şi să încheie un contract cu CAS Olt pentru concediu medical. Reglementarea este nouă, se aplică din acest an, iar cei care doresc trebuie să vină la CAS Olt ca să încheie contractul de asigurare pentru concedii medicale. Olteanul care se asigură pentru sănătate, dar nu are venit, la fel se poate asigura şi pentru concedii medicale. Înainte nu avea acest drept. CAS Olt va plăti concediul medical în baza contractului pe care îl încheie”, spun cei de la CAS Olt.

Dreptul la concediile şi indemnizaţiile de asigurări de sănătate este condiţionat de plata unei contribuţii în cotă de unu la sută, aplicată asupra venitului lunar. Stagiul minim de asigurare este de şase luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă certificatul medical.

Părinţii ce îşi tratează copiii grav bolnavi în străinătate nu mai trebuie să vină personal pentru eliberarea certificatelor medicale

O mamă ce se afla cu copilul grav bolnav la tratament peste hotare a fost nevoită să se întoarcă în ţară doar pentru că medicul nu putea elibera concediul medical. În astfel de situaţii, documentul medical putea fi eliberat doar mamei.

Situaţia aberantă a fost făcută public, iar autorităţile au emis un nou act normativ care să reglementeze astfel de cazuri.
 
Astfel, certificatul de concediu medical pentru persoanele ce au în îngrijre copii grav bolnavi aflaţi la tratament în afara ţării poate fi eliberat inclusiv rudelor de gradul I.

Părintele care are în îngrijire un copil grav bolnav poate beneficia de concediu medical şi de indemnizaţie pentru îngrijriea lui până la 16 ani, până acum limita de vârstă a minorului fiind de doar şapte ani.

Părintele, persoana care a luat în plasament copilul au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, în cazul copilului cu afecţiuni grave asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 16 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani. Față de categoriile existente în legislația anterioară, prin noul act normativ se vor putea acorda concedii de îngrijire a copilului bolnav în vârstă de până la 16 ani, în cazul copilului cu afecţiuni grave.