Medicul Adela Manta: „Din punct de vedere religios, întreruperea de sarcină este prohibită”

În rândul ginecologilor de la SJU Slatina există şi medici care nu mai fac înteruperi de sarcină la cerere din convingeri religioase. Subiectul este unul de actualitate, în condiţiile în care suntem în Postul Crăciunului. Doctorii spun că femeile care aleg să scape de sarcina nedorită rămân cu o traumă şi că au nevoie de consilierea psihologilor.

Deşi pe piaţă există o multitudine de contraceptive, sunt şi femei care se trezesc cu o sarcină nedorită. La acest moment, oltencele nu pot efectua întrerupere de sarcină în cabinetul special amenajat la parterul Blocului Materno-Inantil, activitatea fiind supendată pentru reabilitare.

Reprezentanţii unităţii medicale au precizat însă că oltencele vor putea scăpa de sarcina nedorită în acest cabinet, imediat după modernizare, fiind nevoite să achite tariful stabilit.

Şefa Secţie de Obstetrică-Ginecologie II din cadrul SJU Slatina, medicul Adela Manta, a precizat că întreruperea de sarcină presupune manvre medicale cu risc.

„Ca să ajungi la o sarcină nedorită, se presupune că nu ai cunoştinţe despre contracepţie. Din punct de vedere medical, întreruperea de sarcină nu este o manevră fără riscuri. Sunt manevre oarbe în urma cărora femeia poate să aibă sângerări, să facă o infecţie imediat sau tardiv. Cu cât sarcina este mai mare, cu atât riscurile sunt mai mari. Totodată, este facilitată infecţia cu HPV. Avorturile la cerere se fac şi la femei care vin de pe stradă, fără nico analiză de sânge, de secreţie. Multe nu au făcut nici măcar un test Papanicolau”, a spus Manta.

Deşi la nivelul SJU Slatina, la acest moment, nu pot fi efectuate înteruperi de sarcină la cerere, ginecologii slătineni pot face astfel de intervenţii în cabinetele private. Aceştia sunt însă reticienţi să facă întrerupere de sarcină în această perioadă, când ne aflăm în Postul Crăciunului. Medicul Adela Manta este unul dintre doctorii care nu mai face întreruperi la cerere din convingeri religioase.

„În colectivul nostru există creştini ortodocşi prin naştere, creştini ortodocşi prin convingere şi doi medici musulmani. Când am ajuns şef de secţie, eu i-am întrebat ce prevede religia musulmană. Aceştia mi-au spus că nici în religia lor nu este permis să se facă întreruperi de sarcină la cerere. Doar dacă există un avort spontan, dar vorbim despre altceva. Din punct de vedere religios, întreruperea de sarcină este prohibită. Nu sunt creştin practicant, dar sunt crescută în religia ortodoxă şi convingerea mea are legătură şi cu partea spirituală”, a adăugat Manta.

Ginecologul a precizat că femeile care aleg să scape de o sarcină nedorită trec printr-o traumă psihică.

„Pentru orice femeie, întreruperea de sarcină este o traumă psihică, pentru că indiferent cine o ajută în decizie, tot ea poartă această povară. Şi a manevrei în sine, dar şi psihologic. Niciodată nu voi blama o femeie care a decis să renunţe la o sarcină, dar o voi trimite la un psiholog să ia decizia în cunoştinţă de cauză”, a conchis Manta.