Bronhoscop de ultimă generaţie, aşteptat la Scorniceşti. Secţia de Pneumologie foloseşte unul vechi de 15 ani

Secţia de Pneumologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina oferă pacienţilor condiţii hoteliere bune, iar bolnavii sunt îngrijiţi de nouă medici. Secţia care tratează afecţiunile pulmonare ale oltenilor se confruntă însă cu probleme atunci când vine vorba de aparatura medicală. Medicii sunt nevoiţi să facă bronhoscopii cu un dispozitiv vechi de mai bine de 15 ani.

Medici sunt, iar condiţii hoteliere de calitate, în schimb, lipsesc dotările pe Secţia de Pneumologie a SJU Slatina de la Scorniceşti. Practic, nouă medici sunt nevoiţi să utilizeze un bronhoscop vechi de mai bine de 15 ani. 

Şeful Secţiei de Pneumologie, medicul Alin Rusu, admite că sunt probleme atunci când pacientul trebuie să fie investigat cu ajutorul bronhoscopului, cel mai nou fiind la reparat de câteva săptămâni.

„Când vine vorba de bronhoscop, avem o mică problemă. Iniţial, a existat un bronhoscop în Slatina, care a fost cumpărat când Pneumologia era la Slatina, adică prin 2002 a fost achiziţionat primul bronhoscop. A fost primul serviciu de bronhologie căruia i-am dat drumul. În 2008, am pornit serviciul de bronhologie la Scorniceşti, au venit bani de la Ministerul Sănătăţii şi am achiziţionat un bronhoscop Pentax, superior celui pe care îl aveam. După ce ne-am unificat, nu am avut achiziţii în plus pe linia de bronhoscopie, în schimb s-a stricat Pentax-ul şi lucrăm doar pe cel vechi de 15 ani. Acesta este la reparat şi trebuie să ne vină în câteva săptămâni”, a spus Rusu.

Un bronhoscop nou, pe lista de achiziţii a SJU Slatina


Pneumologul slătinean aşteaptă ca în toamna acestui an să primească un bronhoscop nou, de ultimă generaţie, care se află pe lista de investiţii a SJU Slatina. Mai mult de atât, secţia ar mai putea primi altul cu sprijinul francezilor din Loiret, relaţia fiind mijlocită de CJ Olt.

„Am făcut solicitare, de câţiva ani, pentru achiziţionarea unui bronhoscop nou, pentru că ştiam că, la un moment dat, vor cădea cele două, ceea ce s-a şi întâmplat. Bronhoscopul a fost pus pe listă de investiţii a SJU Slatina, iar în iunie-iulie ar putea fi demarată procedura de achiziţie, astfel încât, în septembrie, să-l avem. Între timp, au mai fost o serie de donaţii făcute de francezi pe linia CJ Olt. Între aparatele solicitate a fost şi un bronhoscop. Mi s-a spus că din toate aparatele solicitate francezilor, singurul care va veni va fi videobronhoscopul, iar în această vară îl aştept. Cele vechi pe care le avem sunt bronhoscoape cu camermă video, dar la videobronhoscop este o diferenţă, pentru că există o singură fibră, iar calitatea imaginii este net superioară. Acurateţea diagnosticului este net superioară cu un videobronhoscop”,
a adăugat Rusu.

Cu ajutorul acestui dispozitiv coroborat cu alte analize, precum CT, medicii stabilesc diagnostice de fineţe.