Femeile care au suferit o mastectomie, din cauza unei boli oncologice, îşi pot face reconstrucţie gratuit

Femeile care au suferit o mastectomie din cauza unei boli oncologice pot beneficia gratuit de endoprotezare, în 20 de spitale din ţară. Acestea trebuie să fie fie evaluate oncologic de către medicul specialist, care să avizeze explicit indicaţia de reconstrucţie mamară. În programul derulat în cele 20 de spitale din ţară, nu pot fi incluse pacientele care au contraindicaţii medicale, adică cele aflate într-o terapie oncologică, ce nu permite efectuarea tratamentului reconstructiv şi cele cu afecţiuni sistemice severe.

Pacientele  cu afecțiuni oncologice la sân care necesită mastectomie, beneficiază de reconstrucție mamară și de intervenția chirurgicală de simetrizare a glandei mamare sănătoase cu glanda mamară reconstruită. Această măsură are un impact pozitiv  asupra calității vieții și a reinserției sociale a femeilor care necesită acest tip de intervenție.

Contravaloarea reconstrucţiei mamare prin endoprotezare precum și a simetrizării consecutive acesteia în cazul intervenţiilor chirurgicale oncologice se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

„În cadrul programului de reconstrucție mamară se finanțează costul endoprotezelor necesare pentru reconstrucția mamară. Aceste endoproteze se achiziționează de spitalele incluse în program, care de asemenea efectuează și operația de reconstrucție mamară. În prezent, programul se derulează prin 20 de spitale din următoarele orașe:  București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Târgu Mureș și Timișoara”, transmite CAS Olt. 

Totodată, femeile care au suferit o mastectomie totală  pot beneficia prin casa de asigurări de sănătate de proteză externă de sân şi accesorii (sutien).

Se pot acorda două dispozitive medicale de acelaşi tip (stânga-dreapta), după caz, termenul de înlocuire pentru fiecare dispozitiv este de 3 ani. Pentru a beneficia de acest dispozitiv medical, pacienta trebuie să depună la casa de asigurări de sănătate o cerere însoțită de recomandarea medicului specialist.        

De la începutul anului și până in prezent, au fost depuse 18 cereri pentru procurarea unei proteze externe de sân, și au fost eliberate 14 decizii. Anul trecut au fost eliberate 69 decizii pentru procurarea unei proteze externe de sân.

Pentru o proteză externă de sân și accesorii (sutien) Casa de Asigurări de Sănătate decontează 424,75 de lei.