Mircea Andriţoiu: „Unii înţeleg situaţia, alţii reclamă culpe medicale. Se ajunge la litigii ce sunt rezolvate de Colegiul Medicilor sau de alte organe abilitate”

Cardiologul slătinean Mircea Andriţoiu a vorbit despre uşurinţa cu care doctorii sunt acuzaţi de către aparţinătorii pacienţilor de culpă medicală. Acesta spune că unele familii înţeleg situaţia, alţii aleg să reclame medicul care s-a ocupat de pacient. Aşa se ajunge la litigii ce sunt soluţionate de Colegiul Medicilor sau chiar de un judecător.

Deşi de la începutul anului şi până în prezent numărul deceselor pe Secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina a scăzut, medicii slătineni întâlnesc tot mai des cazuri complexe.

Şeful Secţie de Cardiologie de la nivelul SJU Slatina, Mircea Andriţoiu, a declarat că pacienţii care au o afecţiune cardiacă gravă asociată cu o altă patologie nu răspund la tratament.

„Atunci când sunt asociate o boală cardiacă gravă, cu ar fi un infarct miocardic acut sau vechi, protezele de valvă cu insuficienţa renală, respiratorie sau hepatică, iar pacientul are şi o vârstă înaintată, atitudinea medicilor şi terapia administrată devin extrem de dificile şi adesea fără rezultat”, a spus Andriţoiu.

Medicul slătinean a declarat că aparţinătorii bolnavului presupun că doctorul are o culpă medicală, deşi este evident că pacientul nu răspunde la tratament.

„În ciuda eforturilor medicului, pacientul nu răspunde la tratament, iar aparţinătorii interpretează că este o culpă medicală, ceea ce nu este nici real şi nici corect. Unii înţeleg situaţia, alţii reclamă. Medicul este considerat vinovat, deşi familia nu are niciun fel de cunoştinţe medicale. Se ajunge la litigii ce sunt rezolvate de Colegiul Medicilor sau de alte organe abilitate”, a adăugat doctorul Mircea Andriţoiu.