Noi săpături arheologice, la Romula-Reşca, în judeţul Olt. Cercetări finanţate de CJ Olt

Noi săpături arheologice încep, astăzi, la situl arheologic de la Romula, din satul Reşca al comunei oltene Dobrosloveni.


 Cercetările arheologice sistematice sunt desfăşurate în Sectorul Fortificația Centrală şi sunt finanţate de Consiliul Judeţean Olt.

 În a doua parte a lunii iulie și în luna septembrie se vor efectua cercetări geofizice și geomorfologice, finanțate de Universitatea din București.

 „Cercetările arheologice vor fi conduse de Conf. univ. dr. Mircea Negru, din colectivul de cercetare făcând parte dr. Florin Ciulavu și dr. Mihaela Bleaoncă de la Muzeul Județean  Olt, profesori de la Universitatea din București, cercetători de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București”, transmite Muzeul Judeţean Olt.

Reșca - Romula este cel mai mare centru urban roman din Oltenia și un sit arheologic de referință pentru cunoașterea epocii romane în regiunea Dunării de Jos.

Zona Fortificației Centrale este nominalizată pe Lista tentativă UNESCO, care cuprinde fortificațiile romane de pe limesul dacic.

Teritoriul județului Olt era străbătut de la nord la sud de limesul Alutan ce reprezenta granita de est a Imperiului Roman şi care avea ca reper linia cursului râului Olt. De-a lungul acestui hotar, pe partea dreaptă, au fost construite o serie de aşezări şi fortificații romane, majoritatea dintre acestea fiind identificate și protejate din punct de vedere al patrimoniului cultural național.