Zeci de staţii moderne pentru călători, în Slatina, şi sistem de electronic pentru procurarea biletelor de autobuz

Primăria Slatina implementează două proiecte ce vizează modernizarea transportului public în comun din municipiu ce însumează aproximativ 17 milioane lei, bani europeni.


Este vorba despre instalarea a 41 de noi staţii pentru călători moderne, 21 de automate de bilete, dar şi implementarea unui sistem de e-ticketing care le facilitează călătorilor procurarea de bilete.

„În ceea ce priveşte stațiile de autobuz şi sistemul de e-ticketing, este vorba de o valoare de aproximativ 17 milioane de lei, fonduri europene. Toată lumea a văzut că în oraş s-au montat staţii de autobuz noi, staţii moderne. Sunt 41 de staţii prevăzute cu camere de supraveghere video, cu un ecran digital unde călătorii vor avea informațiile necesare privind transportul public local, dar şi alte informaţii necesare despre oraşul nostru. Vor avea şi posibilitatea de a se conecta la internet”, a declarat viceprimarul Slatinei, Gigi Vîceleanu. 

Totodată, prin sistemul de e-ticketing vor putea fi achiziţionate bilete şi direct din autobuze.

„Mai mult de cât atât, că vorbim de sistemul de e-ticketing, există niște automate de bilete. Sunt 21 de automate de bilete, în punctele cele mai importante ale oraşului nostru. Biletele pot fi achiziţionate printr-un sistem modern, iar plata se va putea face atât cash, cât şi cu cardul sau cu telefonul. Mai avem şi validatoare de bilete, în cele 18 autobuze electrice. Vor fi 36 de validatoare, câte două în fiecare autobuz. Şi de aici vor putea fi procurate bilete”, a mai spus Gigi Vîlceleanu.

De aproape doi ani, transportul în comun din Slatina se face 100% cu autobuze electrice, achiziţionate cu fonduri externe, fiind o situaţie singulară la nivelul regiunii. Reprezentanţii societăţii de transport în comun spun că, faţă de preţul plătit pentru carburantul fosil, costurile au scăzut cu aproape 25%. În plus, nu există noxe şi nici zgomot.


Opt dintre autobuzele electrice au fost achiziţionate de Primăria Slatina prin intermediul unui proiect finanţat de Ministerul Dezvoltării, în valoare de 21.200.000 lei, fără TVA. Pe lângă autobuze, s-au cumpărat şi trei stații de încărcare rapidă și opt stații de încărcare lentă.


În paralel, municipalitatea a derulat proiectul «Înnoirea parcului de vehicule prin achiziţia de autobuze ecologice», finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, cu o valoare totală de 25.193.472 lei. Prin acesta s-au cumpărat zece autobuze electrice, dar şi zece staţii de încărcare electrică lentă.