Două firme din Olt amendate, în aprilie, cu 80.000 de lei, pentru muncă la negru

Controalele inopinate ale inspectorilor ITM Olt scot la iveală, lună de lună, aceleaşi neconformităţi privind legislaţia muncii. Patru persoane, care lucrau la două firme din Olt, au fost depistate că nu aveau contracte de muncă. Societăţile, din Optaşi şi Pleşoiu, au fost sancţionate cu 80.000 de lei.

 

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat, în luna aprilie, 231 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.

Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În urma verificărilor efectuate au fost identificate peste 308 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind:

•            neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de

•            muncă;

•            neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă;

•            netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a   contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora;

•            neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;

•            neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție;

•            neefectuarea controlului medical periodic,

Pentru cele mai grave s-au aplicat 126 sancțiuni, din care 115 avertismente și 11 amenzi în valoare totală de 122.500 lei.

De asemenea, în luna aprilie 2024, inspectorii de muncă au identificat patru persoane care desfășurau muncă nedeclarată (1 persoană la un angajator din municipiul Bucureşti, punct lucru în localitatea Optaşi – comerţ; 3 persoane la un angajator din localitatea Pleşoiu – construcţii). Celor doi angajatori care le foloseau le-au fost aplicate amenzi în valoare de 80.000 lei.