Peste şapte sute de intervenţii la Compartimentul de Chirurgie Plastică al Spitalului Slatina. Dotările chirurgilor slătineni, comparabile cu cele din centrele universitare

Numărul intervenţiilor la Compartimentul de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă din cadrul SJU Slatina a crescut semnificativ în acest an. Astfel, cei patru doctori au efectuat peste şapte sute de operaţii, tot mai mulţi olteni optând să-şi rezolve problemele din această sferă la Slatina. Cel mai nou chirurg plastician cooptat la Slatina este doctorul Florin Popa. De loc din Craiova şi cu un curs efectuat în Capitală, medicul de 31 de ani a fost impresionat de dotările de care dispune Chirurgia Plastică.

Constantin Corbea, Daniela Licsandru şi Andrei Ştefănescu sunt cei trei doctori de la Compartimentul Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstruciă de la SJU Slatina. Echipa doctorilor slătineni a fost întregită, la începutul acestui an, de către medicul Florin Popa, rezidentul care a venit pe post la Slatina, după ce acesta a realizat un curs pentru marii arşi în Capitală, diploma obţinută conferindu-i competenţe în transplantul de piele.

Chirurgul plastician spune că a venit destul de sceptic la Slatina, însă a fost impresionat de dotările şi echipa pe care le-a găsit aici. Aşa s-a ajuns ca echipa de medici de la SJU Slatina să poată efectua şapte sute de intervenţii de la începutul anului.

„La început, când am venit la Slatina, am fost puţin sceptic, dar am găsit lucruri frumoase aici. Am găsit o echipă care munceşte cu adevărat. Noi operăm foarte mult. Putem face şi comparaţii cu Craiova, care este centru universitar. Avem undeva la şapte sute de intervenţii chirurgicale efectuate de la începutul anului.  Cei de la Craiova înregistrează undeva la 1.200 de intervenţii. Stăm foarte bine din acest punct de vedere. Mie îmi place Slatina, îmi place Spitalul Slatina, cred că vom face foarte multe lucruri aici. Suntem o echipă, iar intervenţiile chirurgicale grele le facem împreună. Important este că avem cam tot ce ne trebuie ca să ne facem intervenţiile”, a spus Popa.

Chirurgii plasticieni efectuează de la intervenţii simple, până la cazuri complexe, în sala de operaţie intrând echipe mixte, fiind cooptaţi doctori de la mai multe specialităţi.

„Intervenţiile chirurgicale pe care le facem noi pe secţii sunt de la cele mai simple, exciziile de formaţiuni tumorale fie benigne, fie maligne, de piele sau de ţesut subcutanat, aşa numitele aluniţe, adică nevii. Mai avem lipoame, chisturi sebacee. Sunt intervenţii minore pe care le facem pe spitalizare de zi, pacientul se internează dimineaţa, după prânz este acasă. Urmează să vină la pansament şi la scos fire în cabientul din Ambulatoriu. Facem şi intervenţii complexe, cele de traumatologie şi aici vorbim de chirurgia mâinii. Reparăm nervi sub microscop şi ne iese foarte bine, muschi şi tot ce ţine de mână. Un traumatism al mâinii este destul de grav. Operaţiile de traumatologie sunt cele mai grele. Mai facem şi partea de reconstrucţie şi chirurgie reconstructivă. La Slatina s-au făcut operaţii în premeieră, transferuri de ţesut liber, la care am participat şi eu. Sunt operaţii de lungă durată”, a adăugat Popa.

Un electrocauter va fi donat de Vimetco


Chirurgul plastician spune că secţia este destul de bine dotată. Mai mult de atât, echipa de chirurgi slătineni va avea în curând şi un electrocauter, ce va fi donat de Vimetco.

„Avem microscop operator, dar şi motor pe care mi l-a donat un prieten cu o firmă din Craiova. Motorul este de fapt o bormaşină medicală, cu ajutorul căreia facem osteosinteză, fixarea fracturilor. Spitalul Floreasca are, dar nu toţi doctorii au acces la el. Uite că la Slatina am făcut rost de acest aparat. Funcţionează, îl folosim, există la Slatina de şase luni. Avem două dermatoame, unul mai vechi, merge mai greu, este aparatul cu care noi luăm grefa de piele. În viitorul apropiat ne dorim să mai achiziţionăm un electrodematom. Urmează să primim şi o donaţie, un electrocauter, este cel cu ajutorul căruia facem hemostază, tăiem ţesuturi. Este diferit faţă de tăietura cu bisturiul. El ne va fi donat de o fabrică din jurul Slatinei, pentru că le-am operat mai mulţi angajaţi şi au fost mulţumiţi de evoluţie. Pentru acest lucru au venit cu această donaţie, investiţia ridicându-se la 5.000 de euro”, a spus Florin Popa.