Persoanele cu handicap din centrele rezidenţiale din Olt au nevoie de mai mulţi bani şi personal de îngrijire

Asigurarea cheltuielilor cu întreţinerea persoanelor cu handicap din centrele rezidenţiale, administrate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Olt reprezintă un efort financiar deosebit din partea statului. Chiar dacă sumele alocate acestui tip de asistenţă socială sunt relativ mari, acestea par să nu acopere pe deplin nevoile acestor persoane.

Explicaţia oferită de reprezentanţii DGASPC Olt este aceea că standardul minim de cost pentru întreţinerea unei persoane cu handicap nu a mai fost actualizat din 2015.

„Persoanele cu handicap, spre deosebire de persoanele vârstnice, primesc fonduri de la bugetul de stat. Deci un procent de 90 la sută vine de la bugetul de stat în limita standardului minim de cost. E adevărat că nu este suficient, având în vedere că standardul minim de cost este stabilit la nivelul anului 2015 şi nu mai corespunde cu ceea ce s-a întâmplat pe parcurs, inflaţie şi creştere de preţuri”, a precizat Sorin Gheorghe, directorul general adjunct al DGASPC Olt.

Şi în privinţa personalului care să asigure supravegherea persoanelor cu handicap grav s-ar impune o redimensionare a schemei de personal.

„În centrele rezidenţiale pentru persoane cu handicap, începând din iulie 2016, statul de funcţii s-a modificat şi raportul dintre beneficiar şi angajate este de unu la unu ceea ce zicem noi că este un raport echilibrat. Însă nu este suficient având în vedere că persoanele cu handicap grav care au nevoie de asistent personal ar necesita o supraveghere de unu la unu, ceea ce niciodată nu se poate. Adică acest raport de unu la unu este la nivelul întregului efectiv de salariaţi, inclusiv personalul de specialitate, nu numai personalul de îngrijire. La personalul de îngrijire ar fi nevoie de personal mai mult”,
a concluzionat Gheorghe.

Persoanele vârstnice care sunt încadrate într-un grad de handicap beneficiază de servicii adecvate în cadrul Centrelor de îngrijire şi asistenţă (CIA) Slatina, Spineni, Șopârlița şi Băbiciu, cu o capacitate totală de 277 de locuri, unde primesc îngrijire specializată, şi de serviciile Complexului servicii pentru persoane adulte cu dizabilităţi şi alte persoane aflate în situaţii de nevoie Slatina, având în structura sa două servicii sociale în regim nerezidenţial: Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilităţi şi Centrul de zi de consiliere şi informare pentru alte persoane aflate în situaţii de nevoie, cu o capacitate de 80 de locuri.