Guţică, MJ Olt, despre brăţara dacică de la Optaşi: „O asemenea descoperire ne onorează şi avem capacitatea să o gestionăm”

Directorul Muzeului Judeţean (MJ) Olt, Laurenţiu Guţică, a reiterat faptul că autorităţile judeţene sprijină reîntoarcerea „acasă” a brăţării dacice descoperite la Optaşi-Măgura. El a prezentat, marţi, reprezentanţilor Muzeului Naţional de Istorie a României, investiţiile desfăşurate în judeţul Olt pentru prezervarea şi promovarea descoperirilor arheologice din acest areal geografic, detalii care întăresc preocuparea pentru istoria locală.

Guţică a afirmat că, din discuţiile cu directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, acesta nu se împotriveşte iniţiativei oltenilor de a primi înapoi brăţara dacică.

„Asigurarea domnului director de la Muzeul Naţional este că, după ce se termină investigaţiile, el nu o să ne facă concurenţă neloială şi chiar militează pentru ceea ce vrem noi. Eu le-am explicat puţin ce investiţii au fost derulate la nivelul judeţului Olt: anul acesta, noi am avut două miliarde (lei vechi - n. red.) la Romula, în condiţiile în care Sarmizegetusa a avut cu mult mai puţin, vrem să punem în valoare Sucidava şi Romula, ne ajută extrem de mult şi această descoperire unică. Vrem sa facem echipă comună de specialişti, cât de repede. Am nominalizat câţiva colegi de acolo, pe care îi ştiam eu, le-am mulţumit pentru cum s-au mişcat”, a afirmat Guţică.

Directorul MJ Olt a adăugat că diligenţele pentru revenirea brăţării în judeţ continuă.

„Acum se efectuează investigaţii judiciare, cred că se poate ajunge şi la percheziţii la domiciliu. Am spus foarte clar nu dorim sa se mai întâmple că în 1971, când am pierdut Tezaurul de la Priseaca şi că pe noi o asemenea descoperire ne onorează şi că avem capacitatea să o gestionăm pentru că nu este singura”, a conchis Laurenţiu Guţică.

Inspectoratul General al Poliţiei Române a precizat că brăţara dacică era încă din anul 2015 în posesia persoanei care a descoperit-o şi urmează să se facă verificări pentru a stabili de ce aceasta este deteriorată.

Un tânăr în vârstă de 27 de ani, din comuna Optaşi, este cercetat penal după ce a găsit brăţară dacică şi nu a anunţat poliţiştii, conform prevederilor legale.
În urma examinării brăţării, poliţiştii au stabilit că aceasta este confecţionată din aur de 24 de karate, cântăreşte 108 grame, iar la unul dintre capete are reprezentat un cap de lup alungit, continuându-se cu un corp de şarpe, însemne specifice dacice.