Cultură

2017-03-07, 15:58:39

FOTO. Expoziţie de excepţie dedicată femeii, în cadrul Salonului Naţional de Fotografie „EVA XXI”, ediţia a VI-a, la Slatina

Marţi, 7 martie 2017, foaierul Centrului Cultural „Eugen Ionescu” a găzduit vernisajul celei de-a VI-a ediţii a Salonului Naţional de Fotografie Artistică „EVA XXI” de la Slatina.

În cadrul acestuia, iubitorii de fotografie şi frumos pot admira 30 de lucrări fotografice de excepţie semnate de artişti fotografi recunoscuţi în plan naţional şi internaţional: Adela Lia Rusu, din Oradea, Livia Corcoveanu, din Craiova, Anca Ivanov, din Bucureşti, Maria Racoviţan, din Bucureşti , Elena Cocioabă, din Craiova şi Ovi D. Pop, din Oradea.

Lucrările de artă fotografică expuse pe simezele Centrului „Eugen Ionescu” reprezintă un omagiu adus femeii.

„Cele 30 de lucrări sunt cu şi despre femeie pentru că suntem în luna martie, în luna mărţişorului şi în perioada 1- 8 martie nu vrem să ratăm niciodată prilejul de a evoca femeia, iată acum prin fotografie”, a spus Valeru Ciurea, fotograf profesionist, multiplu câştigător al unor premii la saloanele naţionale şi internaţionale, preşedintele clubului fotografic „Alutus”.

La eveniment a fost prezent şi unul dintre cei mai mare fotografi şi autor de saloane de fotografie. Este vorba despre Mircea Anghel, preşedintele Societăţii de Fotografie „Dacica”, societate sub patronajul căreia este organizat acest important salon naţional. Domnia sa este de părere că Salonul „EVA XXI” de la Slatina ar trebui să devină unul de talie internaţională.

„Felicitări tutore acestor fete care au reuşit să imortalizeze sufletul omului şi mai ales sufletul femeii pe aceste imagini. Felicitări şi lumină bună le doresc. Cel puţin asta este urarea fotografilor. Slatina are unul dintre cele mai importante saloane de fotografie de foarte mulţi ani și, iată, reuşeşte să menţină steagul cu acest salon care, în aparenţă foarte simplu şi foarte uşor de făcut, implică o muncă extraordinară. În spatele acestor exponate se află o muncă cum probabil nu vă imaginaţi. Slatina are şi nişte precursori extraordinari. Să nu uităm câteva nume importante din fotografia slătineană Visi Ghencea, Vadimir Economu şi Ilarion Ionescu, nume extraordinar de bine cunoscute în fotografia românească şi care au reuşit de-a lungul timpului să menţină acest salon slătinean la parametri naţionali. Şi aş zice eu şi internaţionali. Ar trebui să se facă şi la nivel internaţional pentru că merită cel puţin un patronaj internaţional”, a conchis preşedintele Societăţii de Fotografie „Dacica”.

Salonul Naţional de Fotografie „EVA XXI” s-a bucurat şi de prezenţa unui oaspete de marcă, în persoana maestrului Ion Dichiseanu, care de Ziua Internaţională a Femeii îşi va lansa la Slatina două cărţi, „Adevărul, mai frumos decât legenda” şi „Am fost rivalul regelui”, în care povesteşte prima şi cea mai mare dragoste pe care a trăit-o cu faimoasa actriţă Sara Montiel.

„Pentru mine femeia este o făptură cerească. Este superb când dedici ceva femeii, chiar şi într-o expoziţie. Acum am venit şi am văzut câteva tablouri care într-adevăr mi-au plăcut, ale doamnei Racoviţan. Toată admiraţia şi îi doresc să facă o carieră superbă. Am revenit la Slatina, unde am mai fost în urmă cu câteva luni. Revin de fiecare unde mă simt bine şi acel loc este Slatina. Să vă dea Dumnezeu La mulţi ani şi tot ce doriţi!”, a transmis maestrul Dichiseanu.

Cei şase expozanţi au primit diplomă şi medalia de aur din partea organizatorilor, însă doar patru au putut să-şi ridice trofeele. Este vorba despre Livia Corcoveanu, din Craiova, Anca Ivanov, din Bucureşti, Maria Racoviţan, din Bucureşti, şi Elena Cocioabă, din Craiova. Din păcate, Adela Lia Rusu şi Ovi D. Pop, ambii fotografi din Oradea, nu au putut fi prezenţi la eveniment, aflându-se la un alt vernisaj la Satu Mare.

Cele 30 de lucrări vor rămâne expuse timp de două săptămâni, în foaierul Centrului Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina, pentru a fi admirate de iubitorii de fotografie şi nu numai, după care vor poposi la Craiova. Şi în acest an, organizatorii au fost Clubul Fotografic Alutus Slatina al Asociaţiei Culturale Center Inter Art. Centrul Internaţional de Artă România, Primăria municipiului Slatina şi Centrul Cultural „Eugen Ionescu”, sub patronajul Asociaţiei „Dacica” Societatea Română de Artă Fotografică.

Comentarii

Redacţia

2017-03-07 15:58:39

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro