Directorul Muzeului Judeţean: „În primăvară, facem săpături arheologice, în zona în care s-a descoperit brăţara dacică”

Reprezentanţii Muzeului Judeţean Olt vor să demareze, în primăvara anului viitor, săpături arheologice, la Optaşi-Măgura, în zona în care a fost descoperită brăţara dacică. Finanţarea lucrărilor va fi asigurată de Consiliul Judeţean Olt.

Directorul Muzeului Judeţean Olt, Laurenţiu Guţică, a declarat că a luat legătura cu autorităţile din Optaşi-Măgura pentru a proteja şi chiar păzi zona unde ar fi fost descoperită brăţara. De asemenea, reprezentanţii muzeului caută persoane care să participe la săpăturile arheologice din primăvară.

„Am fost, săptămâna trecută, la Optaşi-Măgura şi am luat legătura cu autorităţile locale, le-am pus în gardă să găsească oameni pentru ca, în primăvară, în momentul în care demarăm un sondaj arheologic, în zona în care se pretinde că s-a descoperit brăţara, să putem să facem investigaţiile. Le-am spus ca locul respectiv să fie supravegheat, să nu vină cineva cu detectoare de metale pe acolo. De asemenea, am luat legătura cu cel care a descoperit pentru a afla direct de la el cum a făcut. În continuare, verificăm ceea ce a spus. Rezultatul de la Muzeul Naţional de Istorie a României de la Bucureşti va veni la Poliţie şi la Direcţia pentru Cultură. Vrem să facem săpăturile în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie. Ei au experţi, oameni pe săpătură, dar noi suntem cei care vom suporta cheltuielile, prin Consiliul Judeţean Olt”,
a declarat Guţică.

El a adăugat că urmează să ia legătura cu Ministerul Culturii pentru a-l informa pe ministru despre dorinţa autorităţilor judeţene de a păstra brăţara dacică la Muzeul Judeţean.

„Chiar vineri vreau să merg în audienţă la domnul vicepremier Stănescu căruia îi voi cere mijlocirea unei întâlniri cu ministrul Culturii. Vrem să-l informăm de această brăţară şi să nu avem surpriza să o oprească cei de la Bucureşti. Din moment ce noi vrem să revină acasă, să se întâmple acest lucru. Deocamdată, expertizele astea mai durează, mai ales dacă vor să o expertizeze metalografic la Măgurele. Se va stabili dacă este aur aluvionar, dacă este de la Roşia Montană, dacă e din zona Carpatică sau din spaţiul balcanic”, a mai declarat Laurenţiu Guţică.

Un tânăr în vârstă de 27 de ani, din comuna Optaşi, este cercetat penal după ce a găsit brăţară dacică şi nu a anunţat poliţiştii, conform prevederilor legale.
În urma examinării brățării, poliţiştii au stabilit că aceasta este confecționată din aur de 24 de karate, cântărește 108 grame, iar la unul dintre capete are reprezentat un cap de lup alungit, continuându-se cu un corp de șarpe, însemne specifice dacice.