Politică

2015-09-28, 16:29:58

Mascaradă în desemnarea candidatului PNL la Primăria Slatina. Întrebările din sondajul intern, puse „pe sărite”

Zilele trecute a apărut şi dovada că sondajul PNL Olt pentru desemnarea candidatului la Primăria Slatina este doar o mascaradă, „regizată” de co-preşedintele Gigel Ştirbu. Operatorii de teren ai firmei de sondare a opiniei publice, care a semnat un contract cu liberalii, nu îi întreabă pe cei intervievaţi de popularitatea posibililor candidaţi, solicitându-le doar date referitoare la nume şi adresă şi un răspuns la întrebarea „Credeţi că în oraşul Slatina lucrurile merg într-o direcţie bună sau greşită?”.

Mascarada a fost devoalată după ce unul dintre cei intervievaţi s-a nimerit a fi un jurnalist din presa locală, în persoana Mihaelei Bobaru, corespondent al Televiziunii Române. Ea a arătat că persoanele sondate au fost invitate să răspundă doar la primele întrebări din chestionar, întrebări introductive notate cu A, şi la ultimele, referitoare la identificarea celor chestionaţi.

 

Restul întrebărilor, referitoare la popularitatea posibililor candidaţi pentru funcţia de primar al Slatinei şi la încrederea slătinenilor în ei erau ocolite de operatorii angajaţi de firma care a semnat contractul cu PNL Olt, INFOmass din Iaşi, astfel că persoanele sondate au răspuns doar dacă sunt mulţumite sau nu de direcţia în care se îndreaptă municipiul-reşedinţă de judeţ, cum se numesc şi în ce zonă a oraşului locuiesc.


Modul acesta de lucru al firmei din Iaşi a pus paie pe foc în scandalul privind desemnarea candidatului PNL la Primăria Slatina. Tot mai multe voci spun că Gigel Ştirbu, co-preşedintele PNL Olt, este cel care a negociat cu firma, deputatul fiind interesat ca sondajul să-l avantajeze pe omul său, Marius Bălaşa. Tocmai de aceea, informaţiile care interesau mai mult, din acest chestionar, ar urma să fie completate „în birou”. Contactat telefonic de Gazeta Nouă, Ştirbu se apără arătând că nu sprijină pe nimeni.

 

„Noi avem un contract cu o firmă de specialitate, contractul fiind în derulare, iar mai mult de atât nu pot să spun eu. Există şi un contract de confidenţialitate. Nu mă interesează ce spun oamenii. Până la proba contrarie, nu pot să mă pronunţ nici eu şi bănuiesc că nimeni din partid. Firma este aleasă de candidaţi, nu de noi. Eu nu sprijin pe nimeni şi chiar i-am încurajat pe mai mulţi să candideze. Niciunul dintre cei patru candidaţi nu ne poate acuza, pe mine sau pe doamna Mirea, că nu a fost echidistanţi. Interesul nostru nu este să impunem pe cineva, ci să respectăm ce va spune sondajul”, a spus Ştirbu.

 

Traşi în piept pe banii lor

 

În sondaj au fost introduşi ca posibili candidaţi cei patru liberali intraţi în competiţia internă - Gabriel Dima Buliteanu, Sorin Brătoi, Marian Căruntu şi Marius Bălaşa. De asemenea, în chestionar apar şi numele lui Emil Moţ, Silviu Neacşu, Renică Diaconescu, Andrei Iordache, Emil Popa, ca eventuali candidaţi susţinuţi de PSD, al lui Emil Albotă (UNPR), Cristian Bircea (ALDE) şi al lui Victor Iacobescu (PMP).


Marian Căruntu, co-preşedinte al PNL Slatina, unul dintre cei incluşi în sondaj, a precizat pentru Gazeta Nouă că, până la efectuarea sondajului propriu-zis, desemnarea firmei s-a făcut cât se poate de transparent.

 

„Firma a fost aleasă din două oferte, iar cea desemnată a avut o ofertă mai bună din punct de vedere financiar. Este o firmă naţională şi totul s-a făcut transparent, fără nicio problemă. S-a semnat contract cu firma respectivă, cu termene de prelucrare. Toţi paşii au fost urmaţi corect, însă n-avem de unde să ştim cum fac ei pe teren. Noi, candidaţii, nu avem o legătură directă cu ei ca să ştim cum execută, în cât timp, în ce zile”, a spus Căruntu.


Liberalul a adăugat că, după finalizarea sondajului, va cere să vadă chestionarele şi modul în care au fost completate.

 

„Le vom cere lămuriri, probabil, atunci când vor veni cu rezultatul sondajului. Cel puţin eu nu am legătură cu ei, atunci când sunt pe teren. Până nu vedem negru pe alb rezultatul, este greu să facem anumite supoziţii. Vreau să vedem rezultatul şi apoi vom cere să vedem şi noi chestionarele. Acum este prematur să ne pronunţăm”, a mai spus Marian Căruntu.


Culmea este că sondajul pentru desemnarea candidatului PNL la Primăria Slatina este plătit chiar de cei patru liberali înscrişi în competiţia internă. Ei au scos din buzunar peste 6.000 de lei fiecare.
 

Comentarii

Redacţia

2015-09-28 16:29:58

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...