Daune morale de o valoare derizorie pentru moartea celor doi copii din Şerbăneşti, spulberaţi de o maşină condusă de un şofer băut

Doar aproximativ 300.000 de euro este obligată o companie de asigurări să achite, ca daune morale, familiei copiilor din Şerbăneşti, care au fost spulberaţi de maşina condusă de un şofer băut, în urmă cu un an. Suma este derizorie pentru pierderea enormă suferită de familia Turlea.

Pierderea copiilor familiei Turlea din Şerbăneşti, morţi la doar 14 şi respectiv 16 ani, nu înseamnă nimic pentru companiile de asigurări, care trebuie să plătească o sumă derizorie ca daune morale.

Magistraţii Judecătoriei Slatina s-au pronunţat, la sfârşitul săptămânii, în cauza civilă privind daunele pe care compania de asigurare SC GENERALI ROMÂNIA Asigurare - Reasigurare SA, corespondent al societăţii de asigurare Generali Italia S.p.a., trebuie să le achite rudelor copiilor morţi, în accidentul din urmă cu un an, Lucian Sorin şi Elena Simona Turlea.

Astfel, potrivit sentinţei, compania trebuie să plătească următoarele sume: 120.000 euro către partea civilă Turlea Constantin (tatăl copiilor), cu titlu de daune morale; 120.000 euro către partea civilă Baboi Anişoara (mama copiilor), cu titlu de daune morale; 75.000 euro către partea civilă Turlea Cristina Ionela (sora copiilor) prin reprezentant legal Baboi Anişoara, cu titlu de daune morale; 40.000 euro către partea civilă Baboi Elena (bunica maternă a copiilor), cu titlu de daune morale.

Totodată, instanţa a respins ca nefondată cererea formulată de către părţile civile Turlea Constantin şi Baboi Anişoara de obligare a părţii responsabile civilmente la plata sumei de 25.000 lei cu titlu de daune materiale.

Cea de a treia victimă din accidentul din urmă cu un an, Elena Ciobanu, în vârstă de 33 de ani, n-a mai primit nimic de la compania de asigurări, după ce a încheiat o înţelegere cu Generali, în afara instanţei. Cu toate acestea, judecătorii au admis plata către ea a sumei de 3.970,77 lei, de daune materiale - contravaloarea îngrijirilor medicale acordate persoanei vătămate.

Decizia magistraţilor slătineni nu este definitivă.

Tânărul în vârstă de 30 de ani, din Şerbăneşti, care s-a urcat băut la volan şi a omorât două persoane, frate şi soră, care mergeau pe marginea drumului, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Craiova la trei ani şi zece luni de închisoare. Accidentul a avut loc pe 17 decembrie, anul trecut, în comuna Şerbăneşti, iar inculpatul şi-a recunoscut faptele pentru a avea parte de o reducere a pedepselor.

Marian Florin Dinescu conducea un autoturism Alfa Romeo înmatriculat în Italia şi, băut fiind, nu a adaptat viteza la condiţiile de drum şi a ucis două persoane.

„În ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale s-a reţinut următoarea situaţie de fapt: în data de 17 decembrie 2016, în jurul orei 16.30, inculpatul Dinescu Marian Florin, în timp ce conducea autoturismul marca Alfa Romeo pe strada Dumitru Popovici din comuna Şerbăneşti, într-o curbă la stânga nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, a pierdut controlul volanului, a părăsit parţial partea carosabilă şi le-a accidentat mortal pe persoanele vătămate T.L. de 16 ani şi T.S.E. de 14 ani, care se deplasau în calitate de pietoni pe acostamentul din partea dreaptă a părţii carosabile, în aceeaşi direcţie. Autoturismul a părăsit partea carosabilă, accidentând-o şi pe numita C.E., care a suferit o fractură a gambei drepte. Inculpatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,50 mg/l alcool în aerul expirat şi i-au fost recoltate mostre biologice de sânge”, au reţinut anchetatorii.

Cei doi copii ucişi de şoferul băut erau frate şi soră, iar rănită a fost o tânără de 33 de ani, din localitate.

Dinescu a fost arestat preventiv pe 18 decembrie, iar la sfârşitul lunii februarie, anul acesta, a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi conducere sub influenţa alcoolului.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Slatina, instanţă care s-a pronunţat pe 6 iulie, după ce inculpatul şi-a recunoscut faptele pentru a beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor. Pentru ucidere din culpă, Dinescu a fost condamnat la trei ani şi trei luni de închisoare, pentru vătămare corporală a primit o pedeapsă de cinci luni de închisoare, iar pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice la un an şi patru luni.

După contopirea celor trei pedepse şi aplicarea unui spor de şapte luni, inculpatul a fost condamnat la trei ani şi zece luni de închisoare cu executare.

Sentinţa Judecătoriei Slatina a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, dosarul fiind înregistrat pe rolul acestei instanţe pe 27 iulie. O lună mai târziu, pe 31 august, judecătorii craioveni au hotărât să-l elibereze pe inculpat din arest, bărbatul fiind pus sub control judiciar. Curtea de Apel Craiova a dat o sentinţă definitivă în acest dosar, în octombrie 2017, când a respins atât acţiunile formulate de inculpat, cât şi pe cele ale părţilor civile.

Marian Florin Dinescu trebuie să execute pedeapsa de trei ani şi zece luni de puşcărie stabilită de Judecătoria Slatina, din care se scad cele opt luni de arest preventiv.