Schimbarea la faţă

Articol de Mirela Păduraru – Esteticiană & Make-up Artist / Consilier în estetică.

Designul sprâncenelor
Dacă ochii sunt ferestrele sufletului, atunci sprâncenele sunt ramele ferestrelor...
Cu ajutorul sprâncenelor oamenii îşi exprimă emoţiile. Imaginaţi-vă cum am putea arăta încruntaţi, preocupaţi sau surprinşi, fără sprâncene!
Să observăm atent sprâncenele persoanelor din jurul nostru. Dacă sprânceana este căzută, persoana are un aer trist, dacă este foarte arcuită şi subţire vom avea impresia că e mirată tot timpul. Dacă sunt groase, netunse, faţa are un aer neîngrijit. Dacă sprâncenele unui bărbat au fire lungi şi albe, va părea mult mai în vârstă. Dacă este o puştoaică brunetă cu sprâncene pensate excesiv şi machiată cu mult negru, va arăta îmbătrânită prematur şi cu un aspect uşor vulgar.
Felicitări că vă pensaţi, este extraordinar, dar pensatul este pentru a ne înfrumuseţa, nu pentru a ne urâţi. Decât un pensat prost,  mai bine o sprânceană nepensată, naturală.

5 paşi pentru sprâncene frumoase
RECONSTRUCŢIA SPRÂNCENEI. Sprânceana trebuie să fie cât mai aproape de forma ei naturală, desigur, uşor îmbunătăţită. Nu vă mai cresc sprâncenele în urma pensatului excesiv?? Avem două soluţii: uleiul de ricin sau o cremă profesională pentru reconstrucţia lor. O cantitate mică de ulei / cremă se pune pe o periuţă curată pentru masarea zilnică şi perierea locurilor unde trebuie să crească sprânceana. Masăm 5 minute fiecare sprânceană. Putem folosi o veche periuţă de mascara  spălată şi dezinfectată. Reconstrucţia durează între 3 şi 8 luni. Mai există şi operaţiunea de mezoterapie pentru creşterea şi revitalizarea sprâncenelor, dar tot sunt necesari paşii de mai sus.

ALEGEREA FORMEI  ŞI GROSIMII CORECTE.  Sprâncenele perfecte sunt cele care ni se potrivesc. Forma trebuie aleasă în funcţie de forma feţei, frunţii, ochilor, nasului, gurii. Grosimea este în raport cu distanţa dintre ochi şi sprânceană, grosimea nasului, buzelor şi osatura feţei. De ex: buzele generoase implică o sprânceană bine conturată, pentru echilibrarea trăsăturilor. Un nas lat nu va ieşi în evidenţă dacă sprâncenele sunt viguroase şi un pic mai apropiate. Buzele subţiri nu pot fi asociate cu sprâncene extreme de groase. Şi... lista poate continua.

DESIGNUL SPRÂNCENELOR. Pentru această operaţiune apelaţi la un specialist în domeniu.
Pot face cosmeticienele „Design de sprâncene”? Răspuns: da, dacă au făcut cursuri în domeniu, ori au suplinit lipsa lor printr-un talent excepţional sau ani de studiu ca autodidacte. 
“Pensatul formă” e unul şi acelaşi lucru cu designul? Nu. Specialistul realizează forma după reguli clare, pe baza unor cunoştinţe în domeniu bine structurate, la care adăugăm talentul şi priceperea personală.
Se tund sprâncenele? Da. Dacă nu doriţi acest lucru, “negociaţi”.
Se epilează cu ceară sprâncenele? NU! Nu vom accepta să fim epilate cu ceară sub sprânceană! Riscăm o pleoapă lăsată şi slăbirea muşchiului ocular! Teoriile elaborate de autointitulatele „regine” şi „prinţese” ale sprâncenelor sunt spulberate de recomandările medicale. Nu recomand nici epilarea lor deasupra sprâncenei. Designul implică analizarea şi aranjarea fiecărui fir de păr în cadrul formei finale, prin urmare doar penseta poate conferi precizie.
Să ne tatuăm sprâncenele, în loc de design? Doar ca ultimă opţiune, sau în caz de alopecie, postchimioterapie ori vârstă înaintată.
Se vopsesc sprâncenele? Da, dar cu măsură. Preferabil la 2-3 luni şi cu vopsea de gene/sprâncene, nu cu vopsea de păr.
Se decolorează sprâncenele? Posibil. Eu personal, nu o practic, întrucât ţin la sănătatea sprâncenelor. Prefer să folosesc un fard de sprâncene deschis la culoare.
Dacă ne dorim din suflet un design de sprâncene şi nu avem bani pentru asta?? Depinde doar de noi! Costul unui design este aproximativ 100 lei. Strânge 1 leu/zi şi peste 3 luni (atunci când sprâncenele tale vor fi deja crescute) vei avea bani de design. Sau altă alternativă: renunţă la ţigările pe care le fumezi în două săptămâni şi fă ceva bun, constructiv pentru imaginea ta!!

ÎNTREŢINEREA FORMEI DUPĂ DESIGN poate fi făcută şi de dumneavoastră, dacă sunteţi talentate. Designul implică şi consiliere, prin urmare veţi beneficia de noi cunoştinţe în domeniu. E ideal ca la 45 de zile, chiar dacă întreţineţi corect forma, să mergeţi la acelaşi specialist pentru eventualele retuşuri. Întreţinerea costă cât un pensat normal.   

CUM DEOSEBIM ESTETICIENELE SPECIALIZATE DE IMPOSTOARE? Ştim toate povestea clasică: “Mi-am lăsat sprâncenele să crească şi, după pensatul formă, am ieşit plângând de nervi din salon”. Trebuie să vă informaţi unde şi cine va efectua procedura de design.
Mergeţi pe recomandări. În general specialistele în domeniu sunt cunoscute.
Verificaţi cu atenţie starea de igienă din salonul respectiv. Dacă aveţi dubii, cereţi ca pensetele, foarfecele, periile şi sabloanele de sprâncene să fie dezinfectate / sterilizate în faţa dumneavoastră.
Specialistul va desena mai întâi forma finală a sprâncenelor. Conveniţi asupra formei dorite. Un adevărat profesionist nu se va sfii să vă aducă argumente de ce nu vi se potriveşte ceea ce doriţi.
Analizaţi şi persoana care se va ocupa de dumneavoastră. Sprâncenele ei pot spune multe despre preferinţele şi chiar ideile fixe pe care le are.
Nu povestiţi istorii urâte din salonul concurent, unde vi s-au stricat sprâncenele. Rezumaţi-vă doar la a puncta ce anume nu v-a plăcut şi ce aşteptări aveţi de la cel din faţa dumneavoastră.
E important să existe comunicare sau o afinitate cu cel/cea care va executa designul. Vi se poate propune să schimbaţi forma sprâncenelor cu care sunteţi obişnuită de 20 de ani. Doar cineva care empatizează cu dumneavoastră vă poate face cu tact o schimbare atât de radicală.
Dacă sunteţi mulţumită de rezultat, nu ezitaţi să îi comunicaţi specialistului. În felul acesta va avea încredere să vă propună lucruri noi pe viitor.
În numărul de astăzi am ales ca model o elevă de 18 ani din oraşul Balş, Andra Ghiţă, una din caştigătoarele concursului „Fata de la terasă”. Andra este o fire independentă şi cu ambiţii mari. Fiind născută în zodia Capricornului, munca este cea care o propulsează în viaţă. În vacanţa de vară s-a gândit să lucreze la o terasă din Balş, pentru a-şi crea propriile economii, dar şi pentru a învăta să relaţioneze mai bine cu oamenii. Îşi doreşte să dea la actorie. Este o fată educată, cu potenţial de excepţie, cu principii şi o voinţă de neclintit. Personal cred că va ajunge departe în viaţă, indiferent dacă va alege actoria sau altă profesie. Fiind în clasa a XII-a, îi dorim mult succes şi decizii inspirate!
În numărul viitor al rubricii vom aborda un subiect fierbinte şi controversat: DESIGNUL SPRÂNCENELOR PENTRU BĂRBAŢI  - un număr dedicat şi bărbaţilor care se îngrijesc şi celor care nu ştiu de unde şi cum să înceapă s-o facă.