Festivalul Alutus '22 de la Slatina a reunit, sub genericul „Dialogul artelor”, artiști, elevi și iubitori de cultură într-un eveniment dedicat picturii, poeziei, muzicii și meșteșugurilor tradiționale.
Un veritabil dialog al artelor, facilitat de iubitori de cultură și artiști de toate vârstele, a avut loc în acest weekend la Slatina, la Festivalul Alutus '22, unde pictura, meșteșugurile tradiționale, poezia și muzica 'au luat cuvântul', pe rând, în spațiul armonios oferit de parcul de la fostă vilă de protocol din centrul municipiului, relatează Agerpres.
Evenimentul, organizat de Centrul Județean de Cultură Olt și Consiliul Județean Olt, s-a desfășurat anul acesta sub genericul 'Dialog artelor' și a început vineri, cu ateliere de creație plastică la care au participat elevi de la Liceul Teoretic 'Nicola Titulescu' Slatina, de la clasele de desen, care au pictat și desenat în fața publicului, pe șevalete răspândite pe aleile parcului.
Tot în prima zi a festivalului, în parcul menționat, meșteri populari din județ, de la Școala de Artă și Meșteșuguri, au expus lucrări și au oferit demonstrații.
Reprezentantul unuia dintre organizatori, Ristina Baboi din cadrul Centrului Județean de Cultură și Artă Olt, a punctat, pentru AGERPRES, că au fost inaugurate pinacoteca instituției, unde pot fi văzute lucrări ale artiștilor olteni realizate la tabere de creație, cât și o galerie virtuală cu 360 de lucrări ale artiștilor plastici participanți în ultimii 20 de ani la tabere de creație.
„Am avut deschiderea oficială a galeriei de artă, cu expoziție retrospectivă cu o mică parte din lucrările colecției noastre, lucrări realizate în taberele de creație, la care au participat artiștii plastici olteni pe parcursul celor 20 de ediții ale taberelor. De asemenea, am inaugurat și galeria virtuală pe care o poate vizita oricine accesând Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, Secția programe-proiecte. Vor găsi acolo capitolul Pinacotecă, unde vor putea vizualiza 360 de lucrări a 36 de artiștii plastici cu origini oltene, pentru că foarte mulți dintre ei, unii mai sunt prin diferite colțuri din țară, alții în străinătate. (...) Și încă o veste bună pentru publicul slătinean. Foarte curând o să aducem un expert care va evalua o parte din lucrări, iar din veniturile realizate vrem să continuăm edițiile taberelor de creație și dorim să realizăm și un album de artă, lucru care nu se-a mai întâmplat de foarte mult timp“, a spus Ristina Baboi
Ziua de sâmbătă a fost dedicată poeziei și muzicii, fiind organizată o dezbatere literară cu poeți, scriitori din Otenia, expoziție de carte. În noua galerie a Centrului Județean de Cultură și Artă, elevi ai Liceului 'Nicolae Titulescu' din Slatina au susținut recitaluri la pian, vioară, chitară.
Serile festivalului au fost dedicate muzicii folk, pe scenă urcând Mircea Baniciu, Emeric Imre Trio, Dan Vană, Cristian Buică, Daniel Iancu, Mihaela Stoica, Bianca Hodolean, Andreea Paltin, Andrei Fabian și Jaquline Crăciun.
„Noi, fiind instituție de cultură, având diverse proiecte pe toate domeniile artistice, am vrut ca anul acesta să unim mai multe segmente ale artei și să avem un public mai numeros, iubitor de arte vizuale, iubitor de poezie, iubitor de muzică și cred că am reușit“, a arătat Ristina Baboi.
Festivalul s-a dorit a fi un eveniment care să aducă liniște, relaxare și stare de bine, potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean (CJ) Olt, Ionuț Ivan.
„Festivalul Alutus '22, ajuns la ediția a patra, crește de la an la an. Și noi creștem, organizatoric, o dată cu el, pentru că ne dorim în fiecare an ca această curte (parcul fostei vile de protocol din Slatina - n.r.) să reprezinte un weekend de alt fel de muzică. Și am observat, stând de vorbă cu oamenii care au venit la acest eveniment, o liniște. Cred că, la ce timpuri trăim noi astăzi, acest festival vine ca o relaxare. Nu a fost doar muzică, a fost poezie, a fost pictură. Anul acesta am avut o idee să împărtășim cumva tot ce înseamnă cultură, de asta am și numit dialogul artelor, pentru că am avut un concurs de desen unde au participat elevii de la Liceul 'Nicolae Titulescu', am avut olărit, am avut brodat, am avut pictură, iconografie, am avut și lansări de carte, am avut și expoziții, pinacoteca, care am lansat-o în acest an în sediul clădirii. Ce a fost și mai interesant, atitudinea copiilor care i-au urmărit pe elevii care pictau. Ei făceau o analiză pe parcursul celor trei-patru ore cât a durat concursul și făceau chiar o analiză între desene“, a declarat Ionuț Ivan.
Vicepreședintele Consiliului Județean Olt a menționat că administrația județeană va continua să susțină manifestările culturale, motivat mai ales de reacțiile pozitive ale publicului iubitor de artă față de evenimentele și proiectele culturale.
„Încercăm să înfățișăm acea parte a culturii tradiționale din județul nostru de fiecare dată, cu ocazia fiecărui eveniment, pentru că încercăm să păstrăm vii tot ce înseamnă tradiții din județul nostru. (...) Este un program pe care îl are Consiliul Județean, prin Centrul Cultural, artiștii participă la tabără de creație, în care ei pictează, iar toate operele, tot ce lucrează ei rămân în patrimoniu Centrului Cultural și astfel noi avem capacitatea să facem expoziții cu foarte multe exponate. A venit un slătinean plecat de 20 de ani în America interesat de pictură, a recunoscut numele artiștilor care au semnat lucările expuse pe pereți (în pinacotecă - n.r.) și era foarte încântat. Și, vedeți, când interacționăm cu o persoană care este din domeniu și o vedem foarte entuziasmată, apreciind ceea ce vede, este imboldul de care noi avem nevoie, motivația ca să continuăm să investim în arta și cultura din județul nostru“, a conchis Ionuț Ivan.
„Să vină mai des, să ne scoată din letargia asta în care suntem. Ne și deconectează de la necazurile de zi cu zi“, a opinat, pentru AGERPRES, o spectatoare la concertul folk de sâmbătă seara, doamna Pușa, pensionară, care a spus că și în tinerețe mergea pe stadion pentru spectacolele Cenaclului Flacăra.
sursa foto: Agerpres