Naţional

2019-02-18, 16:39:05

Zece clinici private au fost verificate de Direcţia de Sănătate Publică. O unitate a fost închisă şi trei au activitatea suspendată

DSP a verificat zece clinici private din Capitală, după ce apărut în spaţiul public cazul falsului chirurg italian, iar în urma acţiunii, o unitate a fost închisă, activitatea pentru trei a fost suspendată, fiind aplicate şi amenzi în valoare de 72.200 lei. Totodată, au fost depuse şi plângeri penale.

„Direcţia de Sănătate Publică din Bucureşti a anunţat Ministerul Sănătăţii că a verificat 10 unităţi sanitare private din municipiul Bucureşti, ca urmare a apariţiei în mass-media a informaţiilor privind activitatea falsului medic Matteo Politi/Matthew în aceste structuri, dar şi a informaţiilor primite la numărul de telefon pus la dispoziţie. Conform raportului preliminar, inspectorii DSPMB au decis închiderea uneia dintre aceste clinici medicale, au emis decizii de suspendate a activităţii pentru alte 3 clinici medicale şi au aplicat sancţini contravenţionale în valoare de 72 200 de lei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Potrivit sursei citate inspectorii sanitari au constatat că în cazul a două dintre adresele la care figurau clinici medicale nu se desfăşura activitate medicală, una dintre unităţi fiind în reamenajare, iar în cadrul celeilalte desfăşurându-se activităţi de import-export (comerţ cu ridicata de produse farmaceutice).

Acolo unde au fost aplicate sancţiuni financiare şi închis/suspendat activitatea au fost înregistrate mai multe nereguli, dintre care:
- nerespectarea structurii spaţial funcţionale;
- prezentarea documentelor medicale pentru consultaţiile medicale efectuate de Matteo Politi, fără documente care să certifice calitatea de medic;
- se asigură dotarea minimă obligatorie pentru Cabinetul de Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reparatorie;
- nerespectarea ritmului de evacuare a deşeurilor medicale periculoase;
- identificarea de produse medicamentoase cu termen de valabilitate depăşit.
- lipsa din dotarea unităţiilor a produselor biocide specifice dezinfecţiei mîinilor personalului şi instrumentarului;
- lipsa dispozitivului de termosudare a ambalajelor hârtie-plastic;
- lipsa evidenţei activităţii de sterilizare şi a personalului calificat pentru această activitate;
- neefectuarea verificării tehnice a aparaturii de sterilizare;
- existenţa materialelor sanitare şi a produselor medicamentoase cu termen de valabilitate expirat.
- lipsă grafice zilnice orare cu operaţiunile de curăţenie/dezinfecţie efectuate pentru fiecare încăpere şi între intervenţii.
- nerespectarea structurii autorizate (sala recoltări probe biologice a fost transformată în depozit, lipsa vestiar/garderobă pacienţi);
- nerespectarea de către personal a precauţiunilor universale, protocoalele şi procedurile de lucru;
- identificarea în sala de operaţii de instrumentar şi material moale nesterile (cu termen de valabilitate depăşit).

„La data controlului, într-una dintre clinici nu s-a putut face dovada autorizaţiei sanitare de funcţionare, nu era asigurat grupul sanitar pentru personal şi nici iluminatul natural. În cazul clinicii care a fost închisă, unitatea acorda consultaţii medicale deşi avea emisă Decizia de Suspendare a Activităţii nr. 36/02.09.2018, încă din luna septembrie a anului 2018, iar la una dintre cele 10 clinici verificările sunt în curs de desfăşurare, ele nefiind finalizate. Conducerea DSPMB a anunţat MS că a depus deja plângere penală împotriva angajaţilor care au întocmit şi verificat codurile de parafă”, mai arată sursa citată.

Demersul vine după ce în spaţiul public a apărul cazul lui Matteo Politi, italianul acuzat că a operat în mai multe clinici private din Bucureşti, deşi avea doar opt clase. Acesta se află în arest preventiv.

Sursa: mediafax.ro


Comentarii

Redacţia

2019-02-18 16:39:05

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...