Sute de probe recoltate de către medicii veterinari olteni pentru depistarea scrapiei

În cadrul Programului de supraveghere a scrapiei, medicii veterinari din judeţ au recoltata sute de probe de la oi şi capre. Acestea au fost analizate în Laboratorul DSVSA Olt.

Scrapia este o boală degenerativă şi fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor şi caprelor. Pentru că aduce mari pierderi în gospodăriile şi fermele unde apare, autorităţile supraveghează această boală.

Astfel, medicii veterinari din judeţ au recoltat, în acest an, sute de probe ce au fost analizate în Laboratorul DSVSA Olt.

Medicul Păpuşa Poteleanu din cadrul DSVSA Olt a precizat că nicio probă nu a fost depistată pozitiv, până la acest moment.

„Programul de supraveghere a scrapiei se derulează pe tot parcursul anului. Am avut ca ţintă minimă de realizat pentru depistarea scrapiei 506 testări pentru capra sacrificată, pentru consumul în familie, pentru capra moartă am avut 506, pentru ovina sacrificată 103, acelaşi număr fiind şi pentru ovina moartă. Practic, acesta a fost planul minim, din care am realizat pe ovină sacrificată, pentru consum în familie, 177 de probe analizate, pentru oaie moartă 171, pentru capră sacrificată 764, iar pentru capra moartă 675 de testări. Probele sunt analizate în Laboratorul DSVSA Olt şi nu au fost depistate probe pozitive, nu au fost nici măcar suspiciuni”, a spus Poteleanu.

Aceasta a declarat că boala aduce mari pierderi economice atunci când apare în ferme.

„Este bine ca această boală să fie supravegheată, pentru că aduce mari pierderi economice. Dacă boala se confirmă, toate animalele trebuie să fie eliminate din efectiv”, a adăugat Poteleanu.