Agricultură

2019-10-28, 16:11:52

Reprezentanţii cooperativelor agricole din şase judeţe s-au întâlnit la Slatina. Fermierii: „2020 va fi un an fără subvenţii plătite”

Reprezentanţii cooperativelor din şase judeţ s-au întâlnit, luni, la Slatina. S-au purtat discuţii aprinse privind modificările programelor de minimis ce sunt propuse de liberali, iar fermierii sunt convinşi că 2020 va fi un an fără subvenţii plătite.

Mai mulţi fermieri ce fac parte din cooperative din Olt, Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți și Teleorman s-au întâlnit, luni, la Hotel Bulevard din Slatina.

Potrivit unui comunicat de presă, fermierii nu văd cu ochi buni propunerile liberalilor, iar concluziile nu sunt optimiste.

„Din discuțiile purtate astăzi s-au desprins concluzii deloc optimiste. Astfel, nu va exista controlul producției interne și se va dezvolta evaziunea prin creșterea importurilor, iar 2020 va fi un an fără subvenții plătite şi vor apărea firmele fantomă. În ceea ce privește strategiile fermelor, investițiile se vor bloca, întrucât creditele deja angajate se bazau pe ajutoare de minimis. Totodată, minimisul nu se poate lega de valoare sau cantitate”, spun fermierii.

Legumicultorii mai spun că nu este normal să fie subvenţionată cantitatea.

„Dacă avem în vedere că se va da zece la sută din valoarea producției comercializate pentru toate legumele și ținem cont că România are o producție de legume de 3,4 milioane tone, luând un preț mediu de 2,5 lei per kilogram, rezultă un necesar de finanțare anual de 275 milioane euro. Dar să nu uitam că 1,5 milioane de tone de legume se importă. Și se importă cu preț mai mare decât cel din producția internă. Un alt aspect este legat de faptul că în loc sa fie subvenționată calitatea, se subvenționează cantitatea, ceea ce este o eroare ce va duce la creșterea fenomenului de evaziune fiscală, prin prezentarea unor facturi false de valorificare, la prețuri mult supraevaluate”, se arată în comunicatul fermierilor din cele şase judeţe.


Comentarii

Redacţia

2019-10-28 16:11:52

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...