10 mai, termenul limită pentru înscrierea în Programul Tomata. Aproape 2.000 de legumicultori olteni au depus deja cererile

10 mai este termenul limită până la care legumicultorii pot depune cererea pentru obținerea ajutorului de stat pentru cultura de tomate în spații protejate. 


Potrivit Ministerului Agriculturii, până la această dată au fost depuse 5.708 cereri în toată ţara, dar cele mai multe sunt în judeţul Olt – 1.981, urmat de Galaţi – 1.474 şi Dolj – 469. 

La sfârşitul lunii februarie, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat modificări importante aduse Programului Tomata și Programului usturoiul românesc.

Astfel, legumicultorii olteni vor primi câte 1.500 de euro/ 1.000 metri pătraţi pentru Tomata şi 1.500 de euro/ ha pentru Usturoi, mai devreme. 

Beneficiarii înscriși în aceste programe vor primi restul banilor ca ajutor de minimis, după valorificarea producției, pe aceleași principii pe care această formă de sprijin a fost acordată în anii anteriori. 

„Legumicultorii români vor primi, și în acest an, prin cele două programe, 3.000 de euro/1.000 de mp cultivați cu tomate în spații protejate, respectiv 3.000 de euro/ha pentru cultivatorii de usturoi”, a declarat ministrul Florin Barbu.