Ghid de cumpărături beauty - cât şi de ce să cheltui?

Să investeşti într-un gloss din ultima colecţie a unei case celebre sau mai bine faci un împrumut la banca pentru o crema-minune?...
Beauty Editorul Elle ţi-a pregătit un ghid de frumuseţe, că să ştii în ce merită să investeşti şi unde poţi să faci economii...
 
Ten
 
Economiseşte pe… Demachiant: Toate demachiantele fac acelaşi lucru, adică trebuie să cureţe tenul de impurităţi. Este absolut inutil să cheltuieşti o avere pe un demachiant (plăteşti mai mult brand-ul decât produsul în sine). Alege unul mai puţin costisitor, cu o formulă delicată şi pH neutru, care curată tenul de impurităţi, dar în acelaşi timp îl hidratează. Demachiantul de la Eucerin este perfect chiar şi pentru tenurile sensibile. 
 
Toner: Foarte multă lume se întreabă dacă folosirea unui toner este absolut necesară. Ca să fiu sinceră, ceea ce face un toner (curăţă tenul de urmele demachiantului şi de impurităţile rămase) poate să facă foarte bine şi un jet de apă călduţă. Dacă ai tenul sensibil şi apa ţi-l usucă prea mult (sau dacă vrei un tratament a la Cleopatra), alege o apă de trandafiri pe post de toner, pe care o găseşti în magazinele cu produse naturiste.
 
Demachiant pentru zona ochilor: Această zonă este foarte sensibilă şi este important să alegi un demachiant delicat cu vitamina B5 şi proprietăţi de calmare a pielii.
 
Masca: Chiar dacă la prima vedere ar părea că măştile fac minuni chiar şi cu tenurile-problemă, nu merită să investeşti o avere în produse costisitoare. În funcţie de rezultatele pe care vrei să le obţii (purificare, efect anti-rid, controlul secreţiei de sebum sau hidratare), măştile cu extracte naturale precum cele de la Garnier sunt extrem de eficiente. 
 
Exfoliant: Toate exfoliantele au acelaşi rol - să cureţe tenul de celulele moarte -, deci nu este nevoie să cumperi ceva foarte scump. Ai doar grijă ca particulele exfoliante să nu fie foarte mari, pentru a nu zgâria suprafaţa pielii. Încearcă scrub-uri cu sâmburi de fructe sau sare de mare. 
 
Investeşte în…. Serum: Nu este cazul să faci economii la serum-uri, pentru că antioxidanţii pe care îi conţin trebuie să fie în cantitate concentrată pentru a avea efect, iar acest lucru necesită tehnologie avansată, deci costă.
 
Crema de zi sau de noapte: Dacă ai probleme (că lipsa de strălucire, ten tern, pătat sau cu riduri), atunci trebuie să investeşti în creme cu ingrediente de calitate superioară care au puterea să trateze ridurile şi alte tipuri de proble-me ale tenului.
 
Crema contur-ochi: Cremele se absorb uşor în această zona pentru că pielea este foarte delicată. Optează pentru cele cu ingrediente active, care nu doar hidratează şi ajută la eliminarea ridurilor, dar au efect şi asupra cearcănelor şi ochilor umflaţi.
 
Păr 
 
Economiseşte pe… Fixativ: Când vine vorba despre fixarea coafurii, nu este cazul să dai tot salariul pe un produs, ajunge doar să alegi unul de calitate. 
 
Gel: Dacă vrei un wet look sau o coafură extremă, poţi opta şi pentru geluri din comerţ, care sunt foarte rezistente. Încearcă Gel Wax de la Wella, care nu doar fixează coafură, dar conţine şi silicon pentru a da mai mult luciu părului.
 
Piepten: Poţi să-ţi procuri unul de oriunde (magazin de specialitate, supermarket). În acest caz, nu contează foarte mult calitatea.
 
Investeşte în… Şampon-Balsam: Aceste produse sunt foarte importante - cele de calitate hidratează atât firul de păr, cât şi scalpul. În plus, dacă ai părul vopsit, protejează culoarea, astfel încât nu trebuie să-ţi vizitezi hair-stylistul atât de des (deci salvezi bani, aşadar merită investiţia). Un şampon bun poate să te scape de multe probleme (mătreaţă, căderea părului, fir uscat sau poros) şi conţine ingrediente active, care tratează intens firul de par. 
 
Masca de păr: Un produs bun poate face minuni dintr-un par distrus de tratamente termice sau chimice, iar ingredientele pe care le conţine au efect imediat şi pe termen lung. 
 
Uleiurile şi cremele pentru coafat: Dacă ai un păr cam indisciplinat, te-aş sfătui să investeşti în creme şi uleiuri speciale pentru întins părul sau pentru definirea buclelor. Aceste produse au în compoziţie agenţi de hidratare care netezesc cuticulă firului de par şi silicon pentru mai multă strălucire. Iar dacă sunt de calitate, îţi pot scurtă timpul de coafare la jumătate. 
 
Corp
 
Economiseşte pe… Gel de duş: Este doar un produs care curăţă şi pe care îl clăteşti foarte repede. Deci nu rămâne îndeajuns de mult pe piele ca să producă beneficii vizibile. Dar unele geluri de duş, precum Dove Go Fresh Restore, conţin uleiuri hidratante şi parfumate pe care le vei simţi mult timp după duş. 
 
Scrub-uri: O perie cu peri naturali sau o mănuşă loofah sunt metode de scrubbing eficiente şi ieftine, pe care le poţi folosi chiar înainte de duş. Dacă preferi exfoliantele din fructe, încearcă Mango Body Scrub de la The Body Shop, iar dacă le preferi pe cele cu arome delicioase, încearcă scrub-ul cu zahăr şi scorţişoară de la Sabon. Evită-le pe cele cu particule exfoliante mari, pentru a nu zgâria zonele delicate precum pielea din zona bustului. 
 
Loţiuni de corp: Poţi beneficia de hidratare şi îngrijire fără să dai spargere la banca. Dacă ai pielea foarte uscată, încearcă untul de corp cu guave de la Korres. Are un parfum fenomenal şi o textură consistentă care lasă pielea catifelată pe durata întregii zile. Pentru îngrijire de bază, alege loţiuni cu vitamina E precum cele de la Lush. Când vrei o strălucire aparte, o piele uşor arămie, parcă proaspăt atinsă de soare, alege o loţiune hidratantă cu o doză de autobronzant că Terracota Guerlain.
 
Investeşte în… Uleiuri esenţiale: Fă un ritual din băile tale şi foloseşte uleiuri esenţiale care te stimulează sau te calmează şi care hrănesc pielea uscată. Cumpără cele mai bune uleiuri pe care ţi le poţi permite pentru că preţul, în acest caz, reflectă calitatea. Pentru a beneficia de toate calităţile terapeutice este important ca uleiurile esenţiale să fie obţinute din plante crescute, culese şi distilate corect, proceduri care costă. 
 
Cremele-tratament: Problemele precum vergeturile sau celulita sunt foarte greu de tratat, din această cauză cremele trebuie să conţină cantităţi suficiente de ingrediente active, precum cafeină sau ceaiul verde.
 
Machiaj 
 
Economiseşte pe… Lacuri de unghii: Când cumperi un lac de unghii, alege în funcţie de culoarea pe care o vrei şi nu de promisiunile de a rezista până la… n zile. 
 
Creioanele: Aici poţi alege orice atâta timp cât vârful nu este prea ascuţit, are o consistenţă cremoasă şi este testat oftalmologic. Excepţia: Când vrei culori intense şi texturi care să reziste în orice condiţii (apă, căldură), alege creioane cum sunt cele de la Make-Up For Ever.
 
Farduri de pleoape: Pe piaţă găseşti multe astfel de produse - de la cele pulbere, compacte, cremoase, până la cele sidefate, strălucitoare, mate, cu aplicare uscată sau umedă. Trend-urile se schimbă de la un sezon la altul şi nu are nici un sens să faci investiţii mari. Dacă vrei culori senzaţionale, optează pentru fardurile Sephora.
 
Mascara: Nu este cazul să cumperi o mascara care promite să-ţi alungească genele până la frunte. Avon Mega effects Mascara este produsul preferat de multe modele şi vedete. Costul? O nimica toată!
 
Ruj: La fel că şi în cazul fardurilor de pleoape, când alegi un ruj sau un gloss este importantă culoarea, iar cele de la Max Factor sunt o afacere foarte bună.
 
Investeşte în… Fond de ten: La fel ca şi în cazul unei creme de zi, alegerea unui fond de ten bun este foarte importantă. Cele mai scumpe au o formulă avansată, ingrediente noi, vitamine şi antioxidanţi, care pot face minuni cu tenul tău (oricât de problematic ar fi). În plus, texturile noi se omogenizează atât de bine cu tenul, încât nici nu mai observi fondul de ten.
 
Pudra: Este la fel de importantă că fondul de ten pentru că trebuie să fixeze machiajul (nu să îl încarce), iar tenul să pară cât mai natural. Alege o pudra cu textura fină, translucidă.
 
Pensulele: Cele de calitate vor face aplicarea produselor mult mai uşoară şi mai rapidă. Trebuie doar să ai grijă să le cureţi constant. Nu investi într-o geantă de pensule, cumpără doar câteva de bază, care să fie din peri naturali, precum cele de la The Body Shop sau Sephora.
Sursa: www.elle.ro