Ești în căutarea unei chitare electrice? Iată la ce trebuie să fii atent!

Dacă te declari un pasionat al muzicii de chitară, nu ai cum să nu deții varianta electrică a acesteia, considerată una dintre cele mai atractive și captivante instrumente muzicale ale epocii moderne. Prezentă într-o gamă deosebit de variată de modele, chitara electrică se deosebește de toate celelalte variante prin unicitatea și diversitatea sunetelor pe care le poate produce. Se remarcă totodată prin accesibilitate, fiind extrem de ușor de folosit și concepută pentru a duce creativitatea la un alt nivel. Odată ce te decizi că vrei să achiziționezi o astfel de chitară, este important să ții cont de anumite aspecte, pentru a avea certitudinea că ai făcut investiția potrivită pentru tine.

Iată cum alegi chitara electrică care ți se potrivește

1.    Lemnul folosit pentru construirea chitarei
Deși ți se pare putea straniu, lemnul din care este lucrată chitara joacă un rol esențial în alegerea unei chitare electrice. Acest aspect poate influența coardele prin lungime și mișcare, cât și nivelul dinamicii duzzei.
•    Arțarul - Se definește printr-o textură extrem de atrăgătoare și un ton deosebit de aprins, fiind folosit pentru a evidenția falsetele care ies din sunetele chitarei.
•    Arinul - este mai accesibil la preț decât alte tipuri de lemn, are o culoare deschisă și nu este prea spectaculos. În majoritatea cazurilor este asociat cu chitarele solid-body.
•    Abanosul - De cele mai mai multe ori are culoarea negru, fiind cunoscut pentru textura sa mătăsoasă. Din abanos se construiesc tastierele chitarelor mai pretențioase.
•    Agathis - Se aseamănă foarte tare cu arinul, dar stă mai prost la capitolul rezonanță, fiind la fel de accesibil și folosit pentru noile apariții în materie de chitare electrice.
•    Frasinul - Este cunoscut ca fiind folosit pentru construirea corpului chitarelor solide, definindu-se printr-o rezonanță puternică și un ton aprins. Are o culoare deschisă și se numără printre cele mai atrăgătoare tipuri de lemn.
•    Magonul - Culoarea maro și rezonanța mare sunt două dintre atributele acestui tip de lemn, utilizat adesea pentru majoritate părților componente ale unei chitare electrice cu un ton mai moale.
•    Palisandrul - Este considerat cel mai popular lemn din care sunt confecționate tastierele, fiind prezent în mai multe nuanțe de culoare, precum negru, maro sau blond.
•    Teiul - Datorită faptului că este un lemn moale, se folosește pentru a construi ușor un corp de chitară. Se remarcă prin dinamică și rezonanță mare.
•    Nato - Caracteristicile sale de bază sunt duritatea și rezonanța blândă. Este un lemn foarte accesibil pentru confecționarea unui gât de chitară.

2.    Corpul pe care îl are chitara
În funcție de corp, se disting 3 variante, pe care trebuie să le cunoști îndeaproape pentru a putea alege o chitară electrică de la Mcmusic.ro:
•    Solid-body - Este prima pe listă tocmai din motivul că este cea mai populară variantă de chitară electrică, fiind construită doar dintr-o placă de lemn. Se definește printr-o intensitate puternică a sunetului, dar o rezonanță mai redusă comparativ cu celelalte tipuri de chitare electrice.
•    Hollow body - Chitarele de acest tip sunt recunoscute pentru muzica jazz, așadar pentru tonuri mai blânde. Se aseamănă cu chitarele acustice prin scobitura interioară a corpului și se remarcă printr-o rezonanță puternică.
•    Semi-hallow body - Sunetul pe care îl produce acest tip de chitară electrică este atribuit, de exemplu, muzicii country sau solo-urilor, fiind cunoscută pentru rezonanța mai mare și prin stabilitate.

3.    Duzele
Trebuie să știi că o chitară electrică poate avea o singură variantă de duze sau mai multe, iar dintre cele mai populare, vei întâlni:
•    Duza Humbucher - este cunoscută ca fiind o variantă mai avansată și mai calitativă, fiind mai impunătoare în urma creșterii volumului. Se caracterizează printr-o formă de tip dreptunghi și este alcătuită din metal.
•    Duza cu bobică unică - Spre deosebire de varianta ei îmbunătățită, acesta este ovală și presărată cu puncte din metal. Chitarele care au duze cu bobică unică au fost folosite de-a lungul timpului de cei mai buni chitariști din lume pentru a interpreta stiluri muzicale precum rock and roll.

4.    Puntea
Când vine vorba de punte, vei regăsi doar două variante din care vei fi nevoit să alegi:
•    Mobilă - Cu o punte mobilă, vei avea posibilitatea să te joci mai mult cu sunetele și să experimentezi mai intens, aceasta fiind folosită în special pentru solo-ul de chitară.
•    Fixă - Este ideală pentru cei mai puțin experimentați, dar nu poate reda aceleași efecte, precum cele de vibrato.

În concluzie, dacă ești în căutarea unei chitare electrice, trebuie să ai în vedere că acestea sunt prezente sub mai multe forme, pentru a satisface preferințele diverse ale pasionaților de muzică. Este necesar să analizezi cu atenție care variantă ți se potrivește, în funcție de componentele acesteia, ca mai apoi să te lași condus de creativitate și să te joci cu sunetele inedite pe care le poate produce.

Sursa Foto: Pexels.com