Fermierii olteni, întâlnire cu ministrul Agriculturii şi preşedintele CJ Olt

Ministrul Agriculturii, olteanul Adrian Chesnoiu, a fost prezent vineri în judeţul Olt, unde le-a prezentat fermierilor programele de susţinere de care pot beneficia din acest an. La eveniment a fost prezent şi preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu.


Ulterior, Marius Oprescu şi Adrian Chesnoiu au susţinut o conferinţă de presă, la sediul Consiliului Judeţean Olt.

„Am avut o întâlnire cu fermierii olteni, care au avut ocazia să audă direct de la ministrul Agirculturii care sunt programele agricole pe care le deschidem în perioada următoare, programe pe care PSD şi le-a asumat prin programul de guvernare. De asemenea, au aflat ce condiţii de eligibilitate  se pun, ce termene de depunere a dosarelor sunt în vigoare sau au fost prelungite, dar şi ce documente au fost introduse pentru aceste programe şi altele la care s-a renunţat. Totodată, au fost introduse anumite facilităţi de acces mai rapid la aceste fonduri”, a declarat Marius Oprescu.

Preşedintele CJ Olt a vorbit despre rolul pe care parlamentarii olteni îl au în ceea ce priveşte domeniul agriculturii, Adrian Chesnoiu fiind ministru, iar Florin Barbu, preşedinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.

„Avem de la Olt atât ministrul Agriculturii, cât şi preşedintele Comisie de Agricultură din Camera Deputaţilor. Iată că judeţul Olt are un rol important în producerea politicilor agricole româneşti şi cred că era de datoria noastră, astăzi, să venim în faţa fermierilor din judeţul Olt, mai ales că toate programele au fost concepute, scrise şi se apropie de începerea implementării. Le-am expus toate aceste oportunităţi de exploatare pe care le vor avea, în perioada următoare, atât pe fonduri europene, cât şi programe naţionale. Cred că cel mai important lucru este că domnul ministru poate să preia problemele lor, opiniile lor, propunerile şi toate acestea să fie regăsite în viitoare politici publice agricole”, a mai spus Oprescu.

O iniţiativă pornită din judeţul Olt o reprezintă Piaţa Producătorilor Locali, model pe care ministrul Chesnoiu vrea să-l implementeze în toată ţara.

„Am vorbit şi despre Piaţa Producătorilor Locali, o iniţiativă pe care a avut-o Consiliul Judeţean Olt, în urma solicitării fermierilor olteni atât producători de legume, cât şi de fructe. Este un proiect care a avut un real succes, atât pentru producătorii care au avut ocazia să-şi vândă aceste produse fără prea mari intervenţii, dar şi pentru slătineni, care au avut acces la produse româneşti proaspete. Domnul ministru ne-a promis că va încerca să implementeze acest proiect în întreaga ţară. Noi, la nivelul judeţului Olt, deja am avut discuţii cu colegii mei primari din oraşe să încerce să facă o astfel de piaţă în localitatea lor. În această primăvară, noi vom continua această acţiune, atunci când legumicultorii vor fi gata să-şi expună produsele, iar vremea ne va permite. Sperăm să fim mai organizaţi decât anul trecut, iar piaţa să fie una mai bogată în fructe şi legume”, a mai spus Marius Oprescu.

La rândul său, ministrul Agriculturii a vorbit despre punctele pe care le-a atins în discuţia cu fermierii.

„Mă bucur să fiu acasă, astăzi (...). Întâlnirea cu fermierii arată în continuare interesul nostru către cetăţenii judeţului, către fermierii noştri, cei care sunt implicaţi în producerea de hrană. Au foarte multe întrebări, aşteaptă foarte multe răspunsuri şi soluţii şi o parte dintre ele am început deja să le implementăm. Am venit să le descriem aceste programe, să le prezint ce se va întâmpla în viitor, din 2023 până în 2027, cu politica agricolă comună, prin implementarea Planului Naţional Strategic. Le-am indicat direcţiile de dezvoltare în agricultura viitoare şi, de asemenea, vrem să punem la punct împreună cu ei astfel de programe aşa cum este cel al pieţei volante din parcarea Consiliului Judeţean olt, care în 2021 şi-a arătat roadele, şi-a arătat succesul, a fost o iniţiativă pentru care îl felicit pe domnul preşedinte Marius Oprescu. Vă felicit şi e bine ca exemplul dumneavoastră să-l preia şi ceilalţi preşedinţi de consilii judeţene sau primari pentru că fermierii români ştiu să producă, au produse de calitate şi cetăţenii trebuie să se bucure de aceste produse, prin implimentarea acestui concept de lanţ scurt: de la poarta fermei, produsele trebuie să ajungă cât mai repede  la consumatori astfel încât să-şi păstreze prospeţimea şi calitatea dovedită de-a lungul timpului”, a transmis Adrian Chesnoiu.