Trei firme, din Olt, amendate pentru munca la negru în luna noiembrie

Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a aplicat, în luna noiembrie, amenzi în valoare de 69.000 de lei, dintre care 50.000 de lei pentru munca la negru. Trei angajatori din judeţul Olt, din localităţile Priseaca, Ipoteşti şi Izbiceni, au fost depistaţi cu muncitori fără forme legale.

 

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat, în luna noiembrie,  213 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.

 Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În urma verificărilor efectuate au fost identificate peste 238 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind:

•            neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de

•            muncă;

•            neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă;

•            netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a   contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora;

•            neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;

•            neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție;

•            neefectuarea controlului medical periodic,

 Pentru cele mai grave deficienţe  s-au aplicat 90 sancțiuni, din care 83 avertismente și 7 amenzi în valoare totală de 69.000 lei.

 „În luna noiembrie 2022, inspectorii de muncă au identificat trei persoane care desfășurau muncă nedeclarată (1 persoană la  un angajator din Ipotești - activitate construcții, 1 persoană la un angajator din Priseaca – activitate transport călători, 1 persoană la un angajator din Izbiceni – activitate comerț). Celor tre angajatori care le foloseau fiindu-le aplicate amenzi în valoare de 50.000 lei”, se arată în comunicatul celor de la ITM Olt.