Aşa încât preţuri mai accesibile găsim doar în domeniul maşinilor second hand. Iată în continuare care sunt cele mai bune 10 SUV-uri premium second hand care pot fi cumpărate cu mai puţin de 15.000 de euro.
Volkswagen Touareg
Mulţi spun despre VW Touareg că ar fi pentru segmentul SUV-urilor premium ceea ce VW Phaeton este pentru segmentul limuzinelor de lux: adică o propunere prea ieftină pentru pretenţiile clienţilor. Iată, însă, că mişcarea germanilor a avut un succes impresionant, Touareg nefiind perceput doar ca o alternativă mai ieftină la Q7 şi Cayenne, modele de la care preia o mare parte din platforma tehnică. Prima generaţie a fost lansată în 2003, stilul său foarte convenţional atrăgând în general un public mai vârstnic, dar Touareg a reuşit să „fure” şi destui clienţi de Mercedes-Benz ML sau BMW X5, deoarece oferea un foarte bun raport preţ/dotări şi un spaţiu interior uriaş. În domeniul second hand, Touareg primeşte note în general foarte bune pentru fiabilitate, nefiind raportate probleme majore - deşi trebuie atenţie la modelele cu suspensie pneumatică, dar şi la cele dotate cu reductor, care e foarte probabil să fi fost utilizate destul de mult în offroad. Cele mai apreciate versiuni sunt cele cu motoarele V6 pe benzină şi diesel, care presupun costuri rezonabile de exploatare. În limita a 15.000 de euro se pot găsi şi versiunile mai potente, V10 TDI sau chiar W12, dar de obicei sunt maşini foarte uzate şi care au costuri foarte mari de întreţinere. Prima generaţie Touareg a primit un facelift în 2007, însă aceste versiuni sunt încă destul de scumpe, modelul păstrându-şi valoarea de revânzare la cote ridicate.
Lexus RX
O notă discordantă faţă de SUV-urile premium de până acum o face modelul japonez Lexus RX. Care, pe plan european, a avut cel mai mare succes în varianta de propulsie hibridă, Lexus RX 400h, lansată pe a doua generaţie. Prima generaţie, însă, se numără printre cele mai accesibile oferte de SUV-uri premium second hand , oferind o fiabilitate remarcabilă la preţuri mult sub limita a 10.000 de euro. Probleme tehnice majore nu sunt cunoscute la acest SUV japonez cu o excelentă calitate a construcţiei, singurul dezavantaj fiind existenţa doar a unei versiuni de motorizare: un V6 pe benzină, cuplat la o cutie automată şi care are costuri de rulare şi de întreţinere măricele. A doua generaţie Lexus RX a fost lansată în Europa în 2003, fiind vorba despre un SUV mai dinamic şi cu o tentă mai luxoasă şi mai high-tech (de altfel, mulţi au considerat că, la nivel calitativ, este peste SUV-urile premium europene). Varianta de motorizare hibridă este cea mai vânată, dar şi cea mai scumpă, oferind atât un consum rezonabil, cât şi cea mai bună fiabilitate din categoria SUV-urilor premium.
Range Rover şi Range Rover Sport
Cunoscut în anii ’70 drept „regele maşinilor offroad”, Range Rover a evoluat cu stil în epoca SUV-urilor moderne. Generaţia lansată în 2004 sub egida celor de la BMW se remarcă imediat prin prestanţă şi lux, dar, din păcate, la capitolul fiabilitate stă extrem de prost, drept pentru care şi preţurile sunt extrem de accesibile, însă cheltuielile ulterioare pot deveni insurmontabile. Generaţia lansată după 2002 este de preferat, deoarece fiabilitatea este îmbunătăţită în condiţiile în care luxul şi confortul rămân un atu al maşinii. Interesant, datorită proastei reputaţii a generaţiei precedente, acest Range Rover poate fi găsit fără probleme la mai puţin de 15.000 de euro, dieselul de 177 CP în şase cilindri fiind cel mai căutat, în timp ce benzinarul V8 presupune costuri cam mari de întreţinere. Faţă de concurenţă, Range Rover e mai puţin sportiv, dar e clar mai capabil în offroad. Cine vrea un comportament rutier superior poate apela la modelul Range Rover Sport, care oferă un comportament ceva mai bun pe asfalt, rămânând peste ceilalţi concurenţi la ieşirea de pe drumurile amenajate. Ca fiabilitate e la acelaşi nivel cu Range Rover (dar atenţie la uzura suspensiilor şi direcţiei la modelele utilizate foarte sportiv), doar calitatea mai slabă a plasticelor fiind oarecum dezamăgitoare, deoarece aminteşte de stilul mai spartan al lui Discovery. Cei care pun accentul pe imagine vor fi satisfăcuţi, deoarece Range Rover Sport rivalizează serios cu X5 sau Cayenne.
Volvo XC90
În 2002, lansarea marelui şi convenţionalului SUV Volvo XC90 a venit ca o mare surpriză, maşina având imediat priză la publicul familist, în special în SUA. Evident, principalul argument al suedezilor ţinea de siguranţa foarte ridicată, la care se adaugă o echipare bogată şi un nivel de confort foarte bun. Cariera lui XC90 a fost foarte îndelungată, cea de-a doua generaţie apărând doar acum, în 2014, aşa încât modelele din primii ani de fabricaţie coboară mult, în zona sub 5.000 de euro. Ca fiabilitate nu sunt cunoscute probleme majore, dar orice maşină necesită o verificare amănunţită a trenului de rulare şi a echipamentelor electronice. Motoarele sunt, în general, cam gurmande, dar nu pun probleme de funcţionare, câtă vreme au fost întreţinute corespunzător. Rar pot apărea probleme relativ costisitoare la cutiile automate sau la sistemul AWD, dar, în general, costurile de service şi de reparaţii pentru Volvo XC90 sunt la acelaşi nivel cu rivali precum X5 sau Audi Q7.
Land Rover Freelander II
La fel ca în cazul mai marelui Range Rover, prima generaţie a SUV-ului compact Land Rover Freelander a dezamăgit la capitolul fiabilitate, aşa încât preţurile extrem de mici la care poate fi găsit un Freelander I nu ar trebui să fie privite ca un avantaj, deoarece e foarte probabil să ascundă probleme tehnice numeroase şi costisitoare. În schimb, cea de-a doua generaţie Freelander a rezolvat cam toate neajunsurile predecesorului, deşi la capitolul fiabilitate nu se poate spune că a devenit premiant. Cele mai mari probleme ţin de ambreiaj şi cutia de viteze, fiind vizate îndeosebi modelele dotate cu cârlig de remorcare, care au fost folosite pentru tractare. În rest, Freelander II e „bântuit” de mici probleme electronice, destul de uşor de remediat. Freelander II are o construcţie robustă şi reuşeşte să ofere un foarte bun compromis între comportamentul on-road şi cel off-road, iar sistemul sofisticat de tracţiune integrală, gestionat electronic, e mai rezistent decât ar lăsa să se înţeleagă termenul „electronic”. Chiar şi modelele după 2010, care au trecut printr-un uşor facelift, pot fi găsite în limita a 15.000 de euro, fiind o afacere interesantă.
Sursa: www.promotor.ro