Aşa încât preţuri mai accesibile găsim doar în domeniul maşinilor second hand. Iată în continuare care sunt cele mai bune SUV-uri premium second hand care pot fi cumpărate cu mai puţin de 15.000 de euro.
Porsche Cayenne
Sportivul Porsche Cayenne a fost lansat pe piaţă în 2002 (acum 12 ani, deci), devenind rapid o adevărată vedetă printre cei cu bani, care doreau o combinaţie cât mai reuşită de lux, spirit practic, sportivitate şi capacităţi de trecere. Vânzările Porsche au explodat, iar Cayenne a ajuns să contorizeze jumătate din vânzările totale ale firmei. Versiunea de bază, cu motor pe benzină de 250 CP, ajunge chiar şi la 10.000 de euro, iar modelul Cayenne S, cu V8-ul de 340 CP, poate fi găsită, cu puţin noroc, la circa 15.000 de euro.
Cele mai întâlnite versiuni rămân cele diesel. Varianta facelift, lansată în 2008, e de aşteptat să coboare sub 15.000 de euro, odată ce faceliftul noii generaţii îşi va începe serios cariera comercială. Fiabilitatea lui Cayenne e considerată foarte bună, dar asta înseamnă şi costuri de întreţinere foarte mari (de exemplu, discurile de frână costă circa 700 de euro). E greu de găsit sub 15.000 de euro un Cayenne cu mai puţin de 100.000 km reali, dar, în general, chiar şi maşinile cu circa 200.000 km la bord sunt în stare bună. Atenţie la modelele care au fost folosite şi în afara asfaltului, poate fi deosebit de costisitoare remedierea problemelor suspensiei şi direcţiei, iar jantele sunt foarte scumpe. De asemenea, trebuie verificat dacă funcţionează cum trebuie climatizarea automată, remedierea acesteia fiind scumpă.
Audi Q7
Marele Audi Q7 a apărut pe piaţă în 2006, cariera sa îndelungată contorizând şi un facelift în 2011. Fiind un model relativ nou, preţurile sale rămân ridicate, fiind rare exemplarele care pot fi cumpărate pentru mai puţin de 15.000 de euro. Principial, cea mai accesibilă motorizare rămâne cea pe benzină de 280 CP, dieselul rămânând cotat încă scump. Deşi împarte platforma tehnică a lui Cayenne, Q7 mizează pe spaţiul interior mult mai generos, precum şi pe un comportament ceva mai bun în afara asfaltului, gabaritul impresionant afectându-i oarecum agilitatea pe şosea. Masa mare a maşinii afectează în mod direct uzura cauciucurilor, dar şi rezistenţa suspensiei, care necesită verificările cele mai atente. În rest, la capitolul fiabilitate Q7 e aproape un tanc, însă, la fel ca în cazul lui Cayenne, orice mică defecţiune presupune o mare cheltuială, lucru valabil şi pentru întreţinere.
BMW X5
Probabil cel mai cunoscut SUV premium din lume, BMW X5 a ajuns deja la a treia generaţie, cariera sa începând în 1999 - modelele din prima generaţie sunt foarte multe la mai puţin de 10.000 de euro, dar sunt şi foarte uzate. Aşa încât o soluţie de compromis este versiunea facelift a primei generaţii, lansată în 2004 şi care asigură o fiabilitate mult mai bună. Deoarece X5 e gândit pentru o utilizare preponderent pe şosea, sunt de verificat urmele abuzurilor în afara şoselei. Dar, pentru că e considerat un SUV sportiv, e bine să se facă o verificare atentă şi a trenului de rulare, care poate prezenta uzuri accentuate la nivelul componentelor suspensiei, frânelor şi a direcţiei.
Costurile de întreţinere ale lui X5 nu sunt mici, evident, prima generaţie plătind tribut şi unor probleme electrice sau ale sistemului de alimentare. Cele mai accesibile şi mai puţin problematice variante sunt cele pe benzină, dar acestea „asigură” şi un consum foarte ridicat. Dieselul este mai convenabil ca şi costuri de utilizare, însă atenţie la posibilele probleme ale injectoarelor şi sistemului de admisie, precum şi la evacuare (înlocuirea ei poate depăşi 2.000 de euro). Cei care doresc performanţe cât mai bune pot găsi până în 15.000 de euro chiar şi varianta 4.8is, cu motorul V8 de 360 CP. Rar se poate găsi sub această barieră un X5 din a doua generaţie, care cel mai probabil are un rulaj mult peste medie sau chiar a fost accidentat, deci atenţie la cheltuielile suplimentare pe care le poate presupune.
BMW X3
Fratele mai mic al lui BMW X5 a devenit o mică vedetă în familia bavareză, graţie comportamentului rutier foarte bun şi al spaţiului convenabil pentru o familie - chiar îşi depăşeşte fratele X5 în această privinţă. Lansat pe piaţă în 2004, X3 vine şi cu motorizări mai mici şi mai economice, fiind o bună alternativă la X5, chiar dacă unii consideră că are un aspect mai puţin apetisant. X3 mizează cam mult pe comportamentul on-road, deci se pretează mai puţin ieşirilor în afara asfaltului, mai ales că nici sistemul xDrive nu e de natură să ajute prea mult pe teren accidentat. Faţă de X5, problemele tehnice sunt extrem de puţine, motoarele pe benzină fiind foarte bine cotate din acest punct de vedere, însă şi dieselurile primesc o notă bună, câtă vreme nu au fost „torturate”.
Marele neajuns al lui X3 ţine de calitatea plasticelor, mai slabă decât te-ai aştepta într-un BMW, lucru remediat parţial prin faceliftul discret din 2007, după acest an modelele fiind greu de găsit la preţuri accesibile. Unii ar putea considera şi că suspensia lui X3 e cam tare, modelul punând accentul pe o bună agilitate. În general, fiabilitatea lui X3 este exemplară, mai ales dacă a fost utilizat ca maşină de familie.
Mercedes-Benz M-Class
Primul SUV premium care a deschis bătălia în acest nou segment a fost Mercedes-Benz ML, prima generaţie fiind lansată în 1997, după ce a făcut figuraţie în filmul „Jurassic Park”. Maşina a devenit instant un hit în SUA, în Europa având un start ceva mai greoi, din cauza preţului piperat. Având deja mulţi ani vechime, prima generaţie ML este suficient de accesibilă, coborând destul de mult sub bariera de 10.000 de euro. Atenţie, însă, la capitolul fiabilitate, unde M-Class nu se ridică la înălţimea aşteptărilor: de la suspensie şi frâne până la sistemele electronice şi chiar fixarea scaunelor, SUV-urile din prima generaţie sunt o continuă sursă de probleme, mai mult sau mai puţin costisitoare.
Faceliftul survenit în 2002 a rezolvat mai mult problema calităţii materialelor şi a nivelului de echipare decât problemele tehnice, deci nu e neapărat o afacere. Mai interesantă este a doua generaţie, lansată în 2005 şi care a răspuns foarte bine criticilor clienţilor, însă e şi foarte bine cotată în domeniul second hand, deci nu e uşor de găsit un model sub 15.000 de euro. Cei care urmăresc un SUV potent trebuie să ştie că versiunile cu motorizările V8 ale primei generaţii pot fi cumpărate cu mai puţin de 15.000 de euro, fiind posibil să se găsească la această sumă chiar şi varianta de top ML 55 AMG. Toate acestea, însă, presupun costuri foarte mari de rulare şi de întreţinere.
Sursa: www.promotor.ro