Se reabilitează turnul medieval de la Hotărani. Proiect finanţat prin PNRR

Turnul medieval de la Hotărani, din comuna olteană Fărcaşele, este reabilitate cu fonduri europene, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Recent au început şi lucrările propriu-zise la monumentul construit în 1708, care este unicat în judeţul Olt.


Potrivit primarului din Fărcaşele, Viorel Vladu, finanţarea proiectului este asigurată prin PNRR, Componenta - Ruta culelor.

Valoarea totală a proiectului se cifrează la 5.280.915,29 lei, din care valoarea contribuţiei comunitare a proiectului este de 3.673.815,08 lei

După reabilitare, Turnul de la Hotărani va fi inclus într-un circut turistic.

„Turnul de la Hotărani îmbracă haine noi! Luna aceasta au început lucrările de renovare a acestui obiectiv istoric foarte important pentru comunitatea noastră. În scurt timp, Turnul de la Hotărani va intra în circuitul turistic al Olteniei!”, a transmis primarul.

 Termenul de finalizare a proiectului este 28 februarie 2026.

 Istorie

Turnul de la Hotărani, o construcție înaltă de 15,80 metri, ce impresionează prin masivitate și austeritate se află în apropierea mănăstirii.

A fost construit de Matei Fălcoianu, între 1708-1709, la circa 200 metri vest de Mănăstirea Hotărani. Unii istorici apreciază că Matei Fălcoianu l-a ridicat peste turnul clopotniță construit de Mitrea vornicul odată cu mănăstirea(1587/1588) sau peste turnul de apărare al curţii vechilor boieri din Hotărani.

Ultimul nivel al turnului are patru deschideri corespunzătoare punctelor cardinale, ce permiteau supravegherea până la mari distanțe a unei zone expusă năvălirilor.

De pe turnul de la Hotărani nu lipsește grifonul – simbol al vigilenței și puterii.