S-a vândut TMK. Cine sunt noii proprietari

Hefestos Capital, companie de investment banking din sud-estul Europei, fondată de sârbii Milutin Nikolic şi Pavle Kavran, a cumpărat de la grupul rus TMK  acţiunile deţinute la divizia germană TMK EUROPE, care este acţionarul majoritar al TMK ARTROM SA, potrivit zf.ro. Pentru România, director general devine Cristian Drînciu, în timp ce Adrian Popescu va fi Președinte al Consiliului de Administrație

În urma acestei tranzacţii, producătorul român de ţevi, cu operaţiuni la Slatina şi Reşiţa, a fost redenumit Artrom Steel Tubes şi are un nou Consiliu de Administraţie.

ARTROM STEEL TUBES produce la uzina siderurgică din Reşiţa oţelul necesar uzinei de ţevi din Slatina, de unde se livrează produse în Europa, Statele Unite şi Asia, având ca agenţi comerciali sucursalele sale din Europa şi SUA.

Companiile ARTROM din România însumează circa 2.350 de angajaţi (1.550 în Slatina, 770 în Reşiţa şi circa 30 în reprezentanţele din Europa şi SUA) şi afaceri de 2 miliarde lei, din care 85% din exportul produselor către cei peste 600 de clienţi din Europa şi America, se arată în comunicatul companiei.

„Suntem încântaţi să anunţăm că am achiziţionat 100% din compania ARTROM STEEL TUBES, cel mai important grup industrial din România şi unul dintre liderii producţiei de ţevi premium cu aplicaţii speciale din Europa. Timp de 21 de ani, misiunea Hefestos Capital a fost să consilieze şi să dezvolte companii şi brand-uri de top din sud-estul Europei, să readucă în prim-plan lideri vechi şi să creeze campioni noi. Achiziţia companiei ARTROM ne va permite să-i oferim o nouă perspectivă şi suntem nerăbdători să lucrăm împreună cu management-ul companiei, cu echipa de specialişti, dar şi cu autorităţile române, furnizorii şi clienţii noştri din toată lumea, ca să dezvoltăm mai departe potenţialul ARTROM STEEL TUBES”
, a declarat Milutin Nikolic, co-fondatorul Hefestos Capital.

Noii beneficiari reali ai Grupul ARTROM, dar şi ai companiilor deţinute de acesta în România, Italia şi SUA sunt Milutin Nikolic şi Pavle Kavran. Aceste companii nu mai fac parte din Grupul TMK, nu mai sunt controlate de acesta şi nu mai au legături cu fostul investitor rus, se arată în comunicatul Artrom.

Tranzacţia a fost certificată de autoritatea competentă din Germania, noii beneficiari reali au fost înregistraţi la Registrul Comerţului din România şi au fost deja notificate, în acest sens, toate autorităţile române relevante.

Grupul TMK a fost controlat până în toamna anului 2022 de miliardarul rus Dimitri Pumpianski, apropiat al preşedintelui Rusiei Vladimir Putin. În urma invaziei din Ucraina şi a sancţiunilor impuse de UE companiilor cu acţionariat rusesc, acţiunile lui Pumpianski au fost transferate altor persoane.

În luna iunie 2022, ANAF a anunţat că a decis deblocarea fondurilor şi resurselor economice deţinute de socitatea TMK Artrom S.A., blocate  în data de 25 martie 2022.