Priseaca, localitatea blocată de legislativ, orgolii politice şi nepăsare

De aproape doi ani, localitatea Priseaca nu are consiliu local, propus spre dizolvare de primar, fapt ce o privează de investiţii.

La Priseaca, trecerea timpului face ca situaţia privind lipsa de legislativ să devină fără precedent în judeţ. De aproximativ doi ani, comuna nu are consiliu local, datorită unor orgolii politice, care privează cetăţenii comunei de unele investiţii în infrastructură, dar mai ales de un drept elementar de a beneficia de roadele legislative ale aleşilor locali. Deşi primarul spune că lucrurile merg bine, într-o localitate fără putere legislativă, activitatea administrativă nu prea există.

„Consilierii locali vor să tărăgăneze procesul patru ani”

Primarului Gheorghe Florea îi este greu să explice motivele care au lăsat comuna Priseaca fără putere legislativă de aproape doi ani. Deşi declară că ori cu consiliu local ori fără, tot aia e, recunoaşte că, dacă lucrurile mergeau pe un făgaş normal, comuna beneficia de mai multe investiţii.

 

„A trebuit să recurg la solicitarea de dizolvare a Consiliului Local Priseaca, pentru că nu aveam alternativă. Membrii acestuia nu îmi aprobau niciun proiect. După trei şedinţe în care nu s-a luat nicio hotărâre, am stabilit că trebuie dizolvat. Ori cu consiliu local, ori fără, tot acolo ajungem”, explică primarul.

Argumentele edilului pentru poziţia ostilă luată de membrii CL este ilogică: „Ei n-au crezut că pot face ceva, dar când au văzut că începe să se mişte căruţa în Priseaca, au hotărât că e mai bine să nu mă mai sprijine”, în condiţiile în care majoritatea era deţinută de colegii pesedişti ai primarului.


Fără putere legislativă, edilul a reuşit doar să asfalteze nişte drumuri, pentru că bugetul nu-i permite să folosească banii în alt scop fără aprobarea CL. Situaţia anormală din Priseaca pare să mai dureze, cel puţin un an şi ceva, până la terminarea mandatului de drept a combatanţilor. „Consilierii locali vor să tărăgăneze procesul patru ani, ca să nu pot face investiţii în comună. Sper să se rezolve cât mai repede procesul, până atunci voi face totul prin propriile forţe”, a mai spus Florea.

 

„Primarul ne sfidează, n-a venit la nicio şedinţă”

Viorel Ştefan, un cetăţean al comunei care s-a prezentat ca fiind consilier din partea PDL, a declarat că situaţia a fost creată de primar, care a sfidat permanent CL: „De doi ani stăm prin judecăţi, din cauza gestionării primarului. Primarul ne sfidează, n-a venit la nicio şedinţă, şi nici consilierii PSD nu vin, că nu vrea dânsul să-i convoace. Dacă el a ieşit primar cu şase consilieri, şi nu a fost în stare să pună vice, atunci ce pretenţii să mai avem ca să conducă o comună? Dacă nu vrea să coopereze, n-avem ce face”.

 

Cetăţeanul a acuzat primarul de unele afaceri necurate cu bani publici, de faptul că, împreună cu poliţiştii, închide ochii la furturi din avutul comunei. Edilul dezminte acuzaţiile, şi, mai mult, declară că Viorel Ştefan nu este ales local, ci autoproclamat.

 

„Acest om nu e ales local, l-au chemat lângă ei cei care contestă. Nu ştie pe ce lume trăieşte”, ne-a spus primarul.

Singura şansă de dezvoltare a comunei - un proiect european

Deşi primarul nu ratează niciun eveniment pe care să nu-l marcheze în viaţa comunităţii, acesta ar trebui să ştie că o floare nu potoleşte nevoia de trai decent a locuitorilor, de minimă infrastructură şi de normalitate administrativă.

 

„Din puţinul pe care l-am avut, am făcut ceva să simtă cetăţenii sărbătorile, să ştie că sunt băgaţi în seamă, sunt importanţi. Îmi exprim regrete că nu pot face mai multe, pentru că ar merita”, spunea Florea.

 

Acesta ştie că, deşi a asfaltat nişte drumuri, trebuie să înceapă măcar o investiţie care să se simtă în viaţa locuitorilor, altfel nici n-ar trebui să mai spere la un nou mandat. Astfel, înainte să se despartă de consilieri, a reuşit să obţină aprobarea pentru un proiect cu finanţare europeană, ce vizeză introducerea reţelelor de apă şi canalizare, betonare drumuri, reabilitare cămin cultural şi realizarea unui centru after school. Proiectul a fost declarat eligibil, se aşteaptă finanţarea.
„Aveam mai multe proiecte, dar neavând consiliu local, n-am reuşit să le aprob”, a conchis edilul unei comune care încă mai crede că executivul poate funcţiona fără legislativ.