Comuna Tufeni, ştearsă de pe harta României de Guvern

Cu datorii la investiţii şi fără niciun proiect concret pentru viitor, autorităţile din Tufeni nu abandonează lupta pentru îmbunătăţirea infrastructurii, chiar dacă de la Guvern au primit doar indiferenţă.

Aflată la frontiera cu judeţele Argeş şi Teleorman, comuna Tufeni, în acest mandat, a fost ştearsă de pe harta investiţiilor făcute de guvernarea portocalie. Pe lângă faptul că nu a primit sprijin financiar pentru noi investiţii, nici proiectele care necesitau doar viză guvernamentală nu au fost aprobate. Ignoranţa totală manifestată faţă de localitatea olteană a determinat autorităţile locale să adopte o atitudine ostilă faţă de cei de la putere, şi să nu cerşească sau să aplice metode de „şiretenie politică” pentru a obţine fonduri. La Tufeni, se fac investiţii mici, cu fonduri din bugetul local sau din sponsorizări, şi se suportă cu greu indiferenţa şi reaua-credinţă manifestată faţă de această localitate. Comuna, aflată într-o zonă petrolieră, ar putea avea chiar şi reţea de gaze naturale, dar fără ajutor de la bugetul de stat, nu se poate face nimic, ajutor care, de aproape patru ani, se lasă aşteptat.

Datorii de 5,8 miliarde

Singura investiţie majoră care s-a derulat în comuna Tufeni de câţiva ani încoace este alimentarea cu apă în două sate, un proiect finanţat şi nu prea de la Guvern, care a uitat să vireze întreaga sumă firmei care a realizat lucrarea, iar autorităţile au rămas cu datorii.

 

„Avem alimentare cu apă în două sate, Stoborăşti şi Barza, licitaţia este câştigată, proiectul se află în derulare, dar, fiind pe Ordonanţa 577, banii vin foarte greu. Valoarea investiţiei este de 18 miliarde lei vechi, şi am primit doar 400.000 lei vechi, pentru proiectare. Am înţeles că această Ordonanţă este blocată şi că se încearcă prin Ministerul Dezvoltării să creeze altă formă de finanţare pentru canalizare şi apă. Pe o porţiune de 15 km din comună s-a băgat apă, dar şi aici avem o restanţă, tot prin OG 577, de 5,8 miliarde lei vechi. Singura sumă primită de la Guvern în acest mandat a fost de 12 miliarde lei vechi. Am făcut demersuri peste tot, însă banii nu vin, cu toate că Guvernul actual a spus că o să achite mai întâi plăţile restante, dar nici vorbă de asta”, a explicat primarul Eugen Şotae.


Nici pentru reabilitarea drumurilor, Guvernul n-a fost mai amabil, rezultatul fiind în dezavantajul judeţului, locuitorii văzându-se puşi în situaţia de a circula pe drumurile judeţelor vecine.

 

„Pe DJ 703 avem un kilometru aproape gata de îmbrăcăminte bituminoasă, iar restul până la patru kilometri să sperăm că se va face cât mai repede, să putem ajunge cât mai repede în localitate, pentru că, din Icoana, toţi cei care au autoturisme ocolesc prin judeţul Argeş ca să ajungă aici, în centru, inclusiv eu. Pentru aceşti trei kilometri rămaşi, am depus proiect pe programul 10.000 km, dar nu ştiu dacă a fost aprobat sau nu”, a mai spus edilul.

Şcoli „ca la ţară”

Nici măcar domeniul prioritar pentru Guvern nu a fost abordat, măcar aşa, de ochii lumii. Şcolile de la Tufeni, deşi au fost reparate cu bani de la bugetul local, au nevoie de o reabilitare totală pentru a se înscrie în normele UE.

 

„Avem proiecte eligibile la două şcoli, fiecare însumând între 25 şi 30 miliarde lei vechi, însă suntem pe lista de rezervă, prin proiectul 2008-2013, însă cred că nici la final nu o să fim incluşi, pentru că atunci o să ne spună că nu mai sunt bani, priorităţi bănuiesc că au alte şcoli. Noi am mai făcut reparaţii la aceste şcoli, dar, conform Uniunii Europene, pe proiectele pe care le avem ar arăta extraordinar. Una dintre şcoli arată mai ca la ţară, însă din bugetul local nu ne permitem să le reabilităm”, a precizat Şotae.


„Avem proiecte cu grămada, pentru îmbunătăţirea calităţii mediului, un parc foarte frumos, a mers proiectul bine, până la faza de răspuns, care a fost scurt şi la obiect - nu se aprobă. Am făcut demersuri la minister pentru a mi se explica de ce nu se aprobă, ca să ştiu şi eu pentru sesiunea următoare, aştept de o lună răspunsul. Însă bănuiesc că răspunsul îl ştie toată lumea”,
a continuat acesta.

„Am fost vitregiţi de acest Guvern”

Fiindcă edilul nu are aceeaşi culoare politică cu cei de la Putere nu era de aşteptat un ajutor financiar consistent, dar nicio indiferenţă totală, care nu poate fi scuzată în niciun fel.

 

„Da, am fost vitregiţi de acest Guvern, dacă în alte comune a dat bani, nouă ne-a luat, nu ştiu motivul. Nu mă aşteptam ca partidele aflate acum la Putere să lucreze aşa cum lucrează. Au mai fost şi alte partide la Putere, dar niciodată nu am fost vitregiţi ca acum, este o realitate pe care o vede toată lumea. Nu voi pleca la alt partid, doar pentru că guvernanţii ne ignoră, important este că cetăţenii înţeleg situaţia. Şi prin fondurile de la bugetul local, din sponsorizări, am făcut câte ceva astfel încât cetăţenii să fie mulţumiţi”, a spus nemulţumit primarul.

 

Acesta a mai spus că nu mai are încredere în nicio autoritate centrală şi nici în obiectivismul celor care repartizează fondurile europene: „Nu am încercat proiecte pe fonduri europene, că nu mai am încredere. Dacă nu faci proiecte să atragi fonduri europene zice că de ce nu faci, dacă faci şi devin eligibile, nu primeşti banii, aşa că... Banii oricum s-au cheltuit, şi pentru ce să mai faci proiect şi de unde bani să le mai plăteşti, că proiectantul îşi ia un avans? Eu aştept bani de la Guvern, nu mă duc să cerşesc, dacă dânşii consideră că trebuie să facă ceva şi în mediul rural, la Tufeni, face, dacă nu, nu”.

Primăria, într-un conac

Pentru că sediul primăriei este vechi de peste o sută de ani, autorităţile locale doresc să reabiliteze un fost conac de pe raza localităţii care nu a fost revendicat, numai că pentru această investiţie au nevoie de bani.

 

„Am strâns nişte bani, iar în funcţie de cine va câştiga licitaţia pentru amenajarea sediului de primărie, vom vedea cât va costa. Dacă primăria, de exemplu, va costa şase miliarde, jumătate din bani îi avem în bugetul local. Încercăm ca anul viitor să terminăm, să avem şi noi un sediu de primărie nou, pentru că actualul sediu, care este construit din ostreţe, o să cadă pe noi, este mai vechi decât conacul”, a conchis edilul.

 

Noroc pentru bugetul local e că cetăţenii îşi plătesc impozitele, există o fermă în localitate care participă foarte bine la bugetul local, astfel că în primul trimestru s-au înregistrat încasări de peste 130%.