Persoane fără contract de muncă la o firmă de construcţii din Găneasa şi una de taximetrie, din Balş

Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a depistat, în luna martie, câteva societăţi care practicau munca la negru. Printre acestea, o firmă de construcţii din Găneasa şi una de taximetri din Balş. Pentru fiecare persoană depistată, angajatorul a fost amendat cu 20.000 de lei. 

În luna martie 2022, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat 220 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.

Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură. 

În urma verificărilor efectuate au fost identificate peste 288 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind:

neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de

muncă;

neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă;

netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a   contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora;

neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;

neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție;

neefectuarea controlului medical periodic, 

Totodată, în luna martie 2022, inspectorii de muncă au identificat 6 persoane care desfășurau muncă nedeclarată (1 persoană la  un angajator din Pitești, punct lucru Potcoava - activitate comerț, 2 persoane la doi angajatori din Balș - activitate taximetrie, 3 persoane la un angajator din Găneasa – activitate construcții). Angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 110.000 lei.

De asemenea, în cursul lunii trecute, au fost comunicate instituției noastre un număr de 15 evenimente, soldate cu 15 persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă.