Am vrea să dăm, mai întâi, câteva explicaţii legat de alegerile pe care le-am făcut. În primul rând, am simulat situaţia românului cu venit mediu, pentru care bugetul este o mare provocare; apoi ne-am gândit la maşini care satisfac multe dintre nevoile şoferilor în ceea ce ţine de confort, spaţiu şi, nu în ultimul rând, plăcerea de a conduce.
Aşadar, lista de mai jos - în care autovehiculele vor fi trecute în ordine alfabetică, fără a constitui un top - conţine doar maşini din clasa mică şi subcompactă, clase entry-level care bifează pe cât posibil caracteristici specifice claselor mai mari. De asemenea, am luat în calcul ceea ce deja avem pe piaţă, excluzând modelele care au primit generaţii noi care încă nu au ajuns în ţară (ex. Opel Corsa, Renault Twingo etc.).
Citroen C3 - Cu un preţ de pornire de 10.540 euro (Attraction, 1.0 VTi, 68 CP), micul C3 doreşte să aducă în viaţa de zi cu zi elementul chic specific maşinilor franţuzeşti. Nu este cea mai antrenantă maşină atunci când vine vorba de condus, însă nici nu vrea să fie. Este, în schimb, economicoasă - mergi cu încredere pe oricare variantă diesel - şi cea mai aerisită din segmentul ei (chiar dacă nu are minunatul parbriz Zenith).
Dacia Sandero - Cea de a doua generaţie Sandero s-a „bucurat”, la debut, de multe glume autohtone legate de citadina mioritică, însă a demonstrat de-a lungul timpului că nu are nevoie de părerea nimănui şi că se descurcă foarte bine şi singurică. Preţul de pornire pentru Sandero (versiunea de echipare Acces cu motor de 1,2 litri - 75 CP) este de 7.190 euro. O maşinuţă onestă, care impresionează tocmai prin faptul că nu vrea să impresioneze cu nimic. Vrea doar să facă o treabă care să merite banii.
Fiat New Panda - Fiat Panda s-a dorit dintotdeauna a fi o maşinuţă bună la toate, iar succesul care a încununat primele două generaţii i-a încurajat pe italieni să-i continue existenţa, fără a renunţa la principiile de bază: accesibilitate, practicitate, economie. New Panda este oferit în România cu un preţ de intrare de 9.500 euro (9.214 euro, cu oferta în curs) - versiune de echipare POP, cu motor de 1,2 litri, 69 CP.
Ford Fiesta - Dacă eşti genul care pune foarte mult preţ pe dinamică, atunci poţi să te opreşti cu cititul aici, căci aceasta este cea mai jucăuşă maşinuţă din toată lista. Faceliftul de care s-a bucurat Fiesta anul trecut i-au adus o faţă greu de confundat şi sistemul de infotainment / conectivitate SYNC. Preţul entry pentru Fiesta este de 11.400 euro (Trend, cu motor de 1,0 litri şi 65 CP).
Honda Jazz - Nu este cea mai nouă dintre cele găsite aici - de fapt, mai are de stat un an de zile pe piaţă, până când va fi înlocuită de noua generaţie - dar este una dintre ofertele pe care cu greu le-ai putea refuza, după o primă experienţă cu micul Jazz. Micul bob de orez pe roţi adoptă filosofia Honda şi o adaptează unei maşinuţe care este, pe cât de simpatică, pe atât de pusă pe treabă serioasă. Honda Jazz pleacă de la 13.380 euro (10.790 euro, cu oferta în curs) - în versiunea de echipare TREND, cu motor de 1,2 litri şi cu 90 de cai-putere.
Kia Rio - În testul nostru cu Kia Rio, l-am asemuit adolescentului late bloomer - tipul acela care nu iese în evidenţă la o primă privire, însă care ascunde surprinzător de multe surprize. Şi nici acum nu credem că afirmaţia noastră a fost forţată vreun pic. În România, varianta entry-level a lui Rio - echiparea Base, cu motor de 1.2 litri, cu 85 de cai-putere - pleacă de la 10.704 euro (sau 9.260 euro, prin Remat) .
Nissan Note - Nu te lăsa indus în eroare de esteticul care tinde spre agresiv. Note este un companion excelent atât pentru oraş cât şi pentru drumuri mai lungi, oferind spaţiu şi confort îndestulător. În versiunea Visia, cu un motor pe benzină de 1,2 litri şi cu 80 de cai-putere la dispoziţie, Note este disponibil în România de la preţul de 13.600 euro (10.450 euro, conform ofertei în curs).
Peugeot 208 - Acum doi ani, Peugeot a marcat adoptarea unei noi direcţii prin lansarea lui 208. Pe lângă sumedenia de noutăţi de ordin tehnic, micul francez aduce un dram de culoare şi originalitate în segmentul subcompactelor. Dacă nu ştii despre ce vorbesc, atunci înseamnă că nu ai văzut interiorul lui 208. Cu un motor de 1,0 litri sub capotă (68 CP), în versiunea entry-level Access, Peugeot 208 porneşte de la 11.073 euro (10.649 euro, cu oferta în curs).
Renault Clio - Clio a fost una dintre primele maşini care ne-a dat speranţe că în galaxia subcompactelor va exista şi un strop de culoare, atât la propriu, cât şi la figurat. Atitudine cât cuprinde, maturitate din punct de vedere al amenajării spaţiului şi atitudine cât cuprinde. Renault Clio PRO 1.2 75 CP porneşte de la 10.250 euro (8.250 euro, cu oferta în curs).
Seat Ibiza - Seat oferă clienţilor tehnologia grupului Volkswagen transpusă în linii destinse, caracteristice exotismului din regiunea iberică. Aşadar, dacă vrei să conduci un neamţ deghizat în spaniol, mergi pe varianta Seat. În cazul listei noastre auto-restrictive, mergi pe varianta Ibiza. În România, Ibiza Reference 1.2 60 CP pleacă de la 10.976 euro.
Skoda Fabia - Micuţa Fabia urmează aceeaşi reţetă ca şi cea a fratelui iberic, doar că adoptă o atitudine un pic mai serioasă, specific cehilor. Despre Fabia ai putea spune, totuşi, că face o excepţie - este de o drăgălăşenie rară. Asta nu înseamnă, desigur, că nu-şi ia treaba în serios. Chiar şi atunci când se joacă. Skoda Fabia Active, cu motor pe benzină, de 1.2 litri şi cu 60 de cai-putere, porneşte de la 9.741 euro (6.990 euro prin programul Remat).
Suzuki Swift - Fie sunt cei mai mincinoşi, fie chiar toţi proprietarii de Suzuki Swift sunt foarte încântaţi de maşinuţa lor. Noi ştim doar că preţul de pornire pentru versiunea cu motor pe benzină, de 1,2 litri, este de 10.350 euro (9.160 euro, la preţ promoţional) şi că Suzuki Swift Sport este o minunăţie de mini hothatch!
Toyota Yaris - În spatele dezvoltării acestei buburuze de oraş stau multe ore de lucru ale inginerilor japonezi. Probabil că după „ingineri japonezi” nu mai trebuie să aduci completări, sintagma vorbeşte de la sine. Tot ce putem spune despre Yaris este că noi am luat provocarea „Pune-mă la încercare” pe bune şi nu am fost deloc dezamăgiţi. În ţară la noi, echiparea Terra pentru noul Yaris - cu motor de 1,0 litri, VVT, 69 CP - costă 12.931 euro. Sau 11.489 euro, cu preţul promoţional.
Volkswagen Polo - Seriozitatea şi maturitatea de care dă dovadă Polo ne-a făcut să-l asemuim cu un Golf în miniatură. Iar cum Golf este Regele clasei compacte, ai fi îndreptăţit să spui că Polo domină segmentul subcompact. În România, Polo Trendline 1.0 60 CP îţi cere de la 11.448 de euro în sus.
Sursa: www.promotor.ro